banner55

Çetinkaya: Hayallerinize gölge düşürebilir

Çetinkaya: Hayallerinize gölge düşürebilir

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
14 Ağustos 2018 Salı 13:59
Çetinkaya: Hayallerinize gölge düşürebilir


Dış gebeliğin her zaman tüplerde meydana gelmediğini belirten Kadın Doğum ve Hastalıkları Uzmanları Op.Doç.Dr. Burcu Çetinkaya, bazen de döllenmiş yumurtanın farklı alanlara da yerleşerek dış gebelik oluşmasına neden olabildiğini, bu alanların cervix dediğimiz rahim boynu, yumurtalık ve nadirde olsa sezaryen kesisi olduğunu söyledi.

Gebelik, döllenmiş yumurtanın tüplerden (Fallop Tüpleri) ilerleyerek rahim içine ulaşması ile gerçekleştiğini ifade eden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Doç. Dr. Burcu Çetinkaya, "Dış Gebelik, bu tüplerin daha önceden oluşan bazı nedenlere bağlı olarak tıkalı ya da hasarlı olması sebebi ile, döllenmiş yumurtanın rahim dışında, başka bir yere yerleşmesidir. Yani döllenmiş yumurtanın tüplerden, rahim içine olan yolculuğunu tamamlayamamasıdır. 

Genellikle yumurtanın tüplerde olduğu gözlemlenir ve Ektopik Gebelik olarak adlandırılır. Fallop Tüpleri bir bebeğin büyüyüp gelişebilmesi için oldukça dar bir alan olduğundan, gebelik normal seyrinde devam etmez. Fakat bulgular normal gebelik seyrinde ilerler" dedi.

FARKLI ALANLARA YERLEŞEREKTE OLABİLİR

Anne adayında adet gecikmesi, bulantı-kusma, baş dönmesi, memelerde hassasiyet görülürken, gebelik testlerinin de pozitif olarak sonuç verdiğini ifade eden Op.Doç.Dr. Çetinkaya, "Dış gebelik her zaman tüplerde meydana gelmemektedir. Bazen döllenmiş yumurta, farklı alanlara da yerleşerek dış gebelik oluşmasına neden olabilir. 

Bu alanlar cervix dediğimiz rahim boynu, yumurtalık ve nadirde olsa sezaryen kesisidir. Yaşı 35 ve üzeri olanlarda, birden fazla kürtaj olanlarda, tüplerinde yapışıklık, tıkanıklık olanlarda, tüplerinde doğuştan gelen sorunu olanlarda, dış gebelik geçirenlerde, bazı kist yada miyom olan kişilerde  dış gebelik görülebilme ihtimali daha fazladır" dedi.

DÜZENLİ TAKİP OK ÖNEMLİ

Op.Doç. Dr. Çetinkaya sözlerine şöyle devam etti:

Dış gebeliğin tam manası ile bir belirtisi yoktur. Ancak gebeliğin ilk günlerinden itibaren artan HCG (Gebelik) hormonunun düzenli takip edilmesi ile hekiminiz tarafından anlaşılabilmektedir. Genellikle 48 saat içinde bu hormon 2 katı değere çıkarken, dış gebelik olan kişilerde bu değer yeterli miktarda artmamaktadır. 

Eğer takipler düzenli yapılmayıp, dış gebelik olasılığı gözden kaçarsa tüplerinizin zarar görmesi ve ilerleyen dönemlerde anne ölümü ile sonuçlanması mümkündür. Gebelik ihtimali söz konusu olduğunda, hekiminizle görüşerek ilk takiplerin düzenli olarak yapılması çok önemlidir. 


Son Güncelleme: 14.08.2018 14:00
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37