banner55

Çetinkaya: Hormonlarımız bizi yönetiyor

Çetinkaya: Hormonlarımız bizi yönetiyor

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
26 Temmuz 2018 Perşembe 10:35
Çetinkaya: Hormonlarımız bizi yönetiyor


Hormonların sinir sistemimizle birlikte vücudumuza yön veren yani bir anlamda bizi yöneten en önemli sistemlerin başında geldiğini söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Burcu Çetinkaya, "Adet döngüsünde kadınlar enerjik de oluyor duygusal da, sinirli de oluyor yorgun da" diyerek tüm bu duygusal durumların aslında tek sebebinin hormonlar olduğunu belirtti.

Kadınlardaki bu hormon değişiklikleri migren, bağışıklık sistemi, sinir sistemi, mide bağırsak faaliyetleri gibi geniş bir yelpazeyi etkileyebiliyor diyen Medical Park Gebze Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Burcu Çetinkaya, bu dönemde adet döngüsüne göre doğal olarak salgılanan östrojen, progesteron ve testosteron gibi hormonlar, psikolojik durumu, enerji düzeyini, romantik hayatı, içe veya dışa dönük olmayı, tatlı ihtiyacını, beslenme şeklini ve kiloyu etkilediğini söyledi.

DOPİNG ETKİSİ YAPIYOR

Adet kanamasının başladığı ilk günlerindeki ağrılı ve yorgun hissettiğiniz dönemin ardından östrojen sizde doping etkisi yapıyor diyen Yrd. Doç. Dr. Çetinkaya, "Vücut fazla ödemden kurtuluyor, hafifliyor ve daha dinç hale geliyor. Östrojen enerji düzeyinizi arttırıyor ve iyimserlik moduna geçiyorsunuz. İştahınız kontrol altındadır, diyete uymakta zorlanmazsınız. 

Daha kolay kilo verir ve oldukça motive olduğunuz bir dönemden geçersiniz. Daha sosyal olursunuz, ev dışına çıkmak insanların arasına karışmak istersiniz, alışverişten zevk alır, hesap kitap gibi matematiksel aktivite gerektiren işler ile uğraşmak istemezsiniz" dedi.

ÖZGÜVENİNİZ YÜKSELİR

Yrd.Doç. Dr. Çetinkaya sözlerine şöyle devam etti:

Adetin 8. günü ile başlayan ve yaklaşık 14. gününde sona eren ovulasyon (yumurtlama) döneminde östrojen iyice artıyor ve en üst seviyesine ulaşıyor. Bununla birlikte erkeklik hormonu testosteron da artıyor. Kadınlardaki testosteron düzeyi erkeklerin yüzde 5’i kadardır. Testosteronla özgüveniniz yükselir, hafızanız keskinleşir. 

Daha pozitif, konuşkan ve kendinize daha güvenli olursunuz. Beyninizden düşünceler hızlı akar. Romantik hisleriniz artar. Testosteron etkisi ile cinsel isteğiniz artar. Ayrıca bu süreçte yumurtlamanın de etkisiyle daha rahat hamile kalabilirsiniz. 

Çocuk yapmak istemiyorsanız korunmalısınız. Psikolojik olarak kendinizi iyi hissetmediğiniz bir dönemdeyseniz, anksiyeteniz artabilir, küçük meseleleri büyütme eğilimine girebilirsiniz.

YORGUNLUK VE UYKU YAŞAYABİLİRSİNİZ

Yrd. Doç. Dr. Çetinkaya, "Ovulasyonun (yumurtlamanin) olmasıyla birlikte âdetin 15'inci ile 22'inci günleri arasında östrojen ile testosteron düşüyor ve Progesteron hormonu salgılanıyor. Progesteron hormonunun görevi, cinsel ilişki sonucu döllenme olursa kadın rahmini ve cinsel organlarını gebeliğe hazırlamaktır. 

Gebelik gerçekleşirse progesteron düzeyi artıyor, gebelik gerçekleşmezse progesteron düzeyi düşüyor. Bu dönemin sonlarına doğru yorgunluk, uykuya eğilim ve kendini sosyal yaşamın gerektirdiği aktivitelerden geri çekme eğilimi yaşayabilirsiniz. Sabahları vücut sıcaklığınız yarım derece yükselecektir" dedi.

SON HAFTADA GENELLİKLE KİLO VEREMEZLER

Adetin döngüsünün son haftasında ise östrojen ve progesteronda düşme yaşandığını belirten Yrd. Doç. Dr. Çetinkaya, "Vücutta ödem, su toplaması, memelerde şişkinlik, baş ağrısı, gaz ve hazımsızlık bu dönemdeki olağan belirtiler arasında yer alıyor. Bu hafta diyet yapanların en sevmediği dönemdir. 
Son haftada genellikle kilo veremezler. Ertesi gün yorgunluğa neden olabilecek uykusuzluk sorunu yaşayabilirsiniz. PMS diye kısaltılan Pre-Menstrual Sendrom bu haftada görülüyor. Adet kanaması sökene dek PMS belirtileriniz devam edebiliyor. Yani kısacası hormonlarımız bizi yönetiyor. 

Bazıları bir anda ağlatıyor, bazıları iyi ve enerjik hissettiriyor, bir kısmı da hassaslaştırıyor. Erkekler sıklıkla kadınlardaki ani değişimlere anlam veremediklerinden yakınırken, bunun nedeninin büyük bir çoğunlukla hormonlar olduğu belirtiliyor" dedi. 


Son Güncelleme: 26.07.2018 10:37
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37