banner55

Çetinkaya: Kaderiniz olmasın!

Çetinkaya: Kaderiniz olmasın!

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
11 Ağustos 2018 Cumartesi 21:21
Çetinkaya: Kaderiniz olmasın!


Çiftleri ilişkiden uzaklaştıran çağımızın paylaşılmak şöyle dursun dillendirilemeyen tabu olarak adlandırılan bir hastalığı olan hatta birçok ailenin parçalanmasına yol açan vajinismus probleminin mutlaka doktor kontrolünde aşılması gereken bir rahatsızlık olduğunu ifade eden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Doç. Dr. Burcu Çetinkaya, çiftlere seslenerek, evliliğin ilk 1 ayı içerisinde bu problemi çözemiyorsanız mutlaka profesyonel destek alınması gerektiğinin altını çizdi.

Vajinismus’un bir tabu olarak değil bir hastalık olarak adlndırılması ve düşünülmesi gerektiğini belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Doç. Dr. Burcu Çetinkaya, "Cinsel ilişkideki istemsiz kasılmalar ve buna bağlı olarak; cinsel ilişkiye girememe, cinsel ilişkide acı veya ağrı hissetme şeklinde kendisini gösteren bir problemdir. Ülkemizde ortalama olarak her 10 kadından 1'i eşi ile ilişkide sorun yaşamaktadır  ve aile yapısını kökten etkileyen cinsel problemdir. 

Çoğu zaman çiftlerin en yakınları ile dahi paylaşılamayan, utanma ve çekinmelere bağlı olarak da çözümü aylarca, hatta yıllarca ertelenen bir cinsel sorundur. Her çiftin ilişkiye girememesi Vajinismus olarak değerlendirilmemelidir. Yeni çiftlerin birbirlerine alışma ve uyum süreçleri vardır. Şöyle diyebiliriz ki; evliliğin ilk 1 ayı içerisinde bu problemi çözemiyorsanız, bundan sonraki süreçte profesyonel bir destek almanız gerekebilir" dedi.

NEDENLERİ HASTADAN HASTAYA FARKLILIK GÖSTEREBİLİR

Psikolojik ve anatomik faktörler olarak ele alınarak rahatsızlığın araştırılabileceğini ifade eden Op. Doç. Dr. Çetinkaya, "Nedenler her hastada farklılık gösterir. Hastalığa ilişkin gerçek nedeni belirlemek, tedavi süresi açısından önemlidir. Kız çocuklarına öğretilen "cinsellik kötüdür", kızlık zarı çok değerlidir ve korunması gereken bir şeydir" düşünceleri ya da ilk denemelerde acı duyma, cinselliği değersizleştiren ve aşağılayan bir aile, zayıf ve güçsüz anne, baskıcı ve otoriter baba, zorla evlendirilme, eşini sevmeme, iletişim sorunları, olumsuz dinsel ve ahlaki şartlanma, başarısızlık korkusu, kızlık zarını yitirme korkusu, cinsel tabular, yanlış bilgiler ve inançlar, problemin ortaya çıkmasında önemli yer tutar” dedi.

TEDAVİ ÇOK KOLAY VE BASİT BİR SÜREÇTE GERÇEKLEŞİYOR

Tedavinin genelde çok rahat ve basit bir süreç olup hastaya, hastanın sıkıntılarına uygun şekilde gerçekleşebildiğini söyleyen Op. Dr. Çetinkaya, "Vajinismus hastalarının en çok zorlandığı süreçlerden bir tanesi, tedavi de ne ile karşılaşacakları, yapmaktan korktukları şeylerin onlardan istenip istenmeyeceğidir. Sonuçta seçilecek tedavi yöntemi hastaya uygun şekilde seçilir ve hastanın rahatsızlık duyduğu, yapmaktan korktuğu şeyler istenilmez. 

Tamamen kişiye duygularını kontrol etme becerisi öğretilir. Bir erteleme ve kaçınma hastalığı olan vajinismus nedeniyle, çiftlerin yanlış tedavilere yönelmeleri çözüm sürecini aksatabilir. Mutluluğu yakalamak çok zor değildir. 

Mutluluk, tedavi kararının sağlıklı alınmasına ve başvurulacak cinsel terapistin doğru seçimine bağlıdır. Başlangıçta zor gibi görünen yol, içine girildiğinde en kolay ve en keyif veren yol olabilmektedir" dedi. 


Son Güncelleme: 11.08.2018 21:23
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37