Çocuklarda beslenme: Onlara örnek olun

Çocuklarda beslenme: Onlara örnek olun

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
30 Ekim 2017 Pazartesi 10:16
Çocuklarda beslenme: Onlara örnek olun


Günümüzde yaşanan beslenme problemlerinden birçoğu çocukluk dönemlerinden gelmektedir. Geçmişte kazanılan beslenme alışkanlıkları bireyin bütün hayatını etkilemektedir.

Bu sebeple çocuklar için verilen beslenme eğitimi ve alışkanlıkları oldukça önemlidir. Her şeyde olduğu gibi çocuğun beslenme alışkanlıkları ailede başlar. Bebeklik, çocukluk ve yetişkinliğe geçilen süreçte aileden örnek alınan davranışlar, besin seçimlerini ve öğün alışkanlıklarını oluşturur. Medical Park Gebze Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Aslıhan Küçük çocuklarda beslenme hakkında önemli ipuçları veriyor.

ALTIN ÖĞÜN KAHVALTI!
Çocuklar için en besleyici öğün kahvaltıdır. Fakat ne yazık ki günümüzde kahvaltı yapma isteğine sahip çocuk sayısı oldukça azdır. Çocukların uyandıklarında kahvaltı etmek istememesi, annenin erken uyanamaması gibi problemler bu davranışı bir beslenme alışkanlığı haline dönüştürmektedir.
Kahvaltı yapmak istemeyen çocuklara renkli peçeteler, servis tabakları, çeşitli şekildeki aksesuarlarla kahvaltı masası ilgi çekici ve eğlenceli hale getirilebilir. Ayrıca besinlerle yapılan yüz, ağaç vb. şekiller çocukların kahvaltı yaparken daha keyifli olmasını sağlayabilir.
Özellikle erken saatlerde okula giden öğrenciler incelendiğinde güne kahvaltı ile başlamayanların okul başarılarında azalma olduğu görülmüştür. Aynı zamanda çocuklarda da görülebilecek bazı hastalıkların kontrolünü sağlamada da kahvaltının önemi oldukça fazladır. Glisemik yükün azalması, insülin direncinin oluşmaması ve kalp hastalığının oluşmaması için her gün mutlaka düzenli olarak kahvaltı yapmak gerekmektedir.

KAHVALTIDA OLMAZSA OLMAZLAR:
Süt, peynir, yumurta çocukların büyüme ve gelişmesinde en iyi kalite proteinleri içeren besinlerdir. Aynı zamanda içeriğindeki kalsiyum ile çocukların boy gelişimini sağlar.
Yağlı tohumlardan ceviz kahvaltılarda olması gereken içeriğindeki yağ asitleri ile beyin gelişimine yardımcı bir besindir. Çocukların kahvaltılarında 2- 3 tam ceviz koymayı alışkanlık haline getirmek gerekir. Başlıca badem, fındık, ceviz olmak üzere yağlı tohumlar çocukların ara öğünlerinde kolaylıkla tüketilebilecek gıdalardır.
Pekmez, bal, fındık ezmesi veya reçel de çocukların günlük enerjilerine katkıda bulunabilecek karbonhidratlı besinlerdir. Anemi oluşumunu önlerler, konsantrasyonu arttırırlar.
Sabah kahvaltısında içecek olarak yapılması gereken 2 sağlıklı tercih vardır. Bunlar taze sıkılmış meyve suları ve süt. Çocuklarınıza kahvaltıda çay içme alışkanlığı kazandırmayın.
Çiğ sebzelerden domates, salatalık, maydanoz, biber gibi yeşillikler ile dilimlenmiş taze meyveler muhakkak kahvaltıda mevsimine uygun olarak bulundurulmalıdır. Vitamin ve minerallerin en önemli kaynakları sebze ve meyvelerdir.
Kahvaltı öğününde her çocuğun 2- 3 dilim ekmek tüketmesi gerekir. Tahıllı ekmekler, cevizli, zeytinli ekmekler de çocukların büyümesine katkı sağlayan lif içeriğine sahip olup sağlıklı seçimler olarak tercih edilebilir.
Bazen daha pratik ve aperatif olması açısından aynı zamanda çeşitlilik de sağlayarak çocuklara kahvaltılık gevrekler de verilebilir. Yanında taze sıkılmış meyve suyu veya taze dilimlenmiş meyve ya da ceviz fındık koyulursa kahvaltı daha yeterli hale gelir.

ONLARA ÖRNEK OLUN!
Her çocuk oyun oynarken, televizyon seyrederken veya ders çalışırken atıştırmak ister. Günümüzde marketler çocukların atıştırmak için aradıkları besin seçeneklerini oldukça fazlalaştırmış durumda. Tabii ki besin sanayinin bu hızlı gelişimi bazen çocukların sağlıklı gıdalara ulaşmasını engelliyor. Özellikle fazla miktarda doymuş ve trans yağ içeren ve gerek ambalajları gerekse tatlarıyla çocukların ilgisini çeken minik atıştırmalıklar sağlıkları tehdit etmektedir. Bu nedenle çocukların elinin altında olmasını istediğiniz sağlıklı atıştırmalıkları sizler hazırlayabilirsiniz. 

ÇOCUKLAR İÇİN BESLENME STRATEJİLERİ:
Çocuklar için en iyisi düzenli bir beslenme programı içinde beslenmeleridir. Yemekler düzenli olmadığında çocuklar gün boyunca daha fazla abur cubur tüketirler ve bu nedenle de yemek zamanında aç olmazlar. Bu nedenle yemekleri düzenli bir şekilde yeme alışkanlığı kazandırmak iyi olacaktır.

Çocuklarınızı yemekle ödüllendirmek yerine sevginiz ve ilginizle ödüllendirin ve yemeği ceza olarak da kullanmayın!
Yemek zamanı iyi bir aile zamanı olabilir. Çünkü çocuklara besleyici besinleri yemelerini söylemekle bunu göstermek çok daha farklı etki yaratmaktadır. Hem de bu onlara sosyal davranış için olumlu bir model oluşturur.

Çocuklarınıza neyi, ne kadar yiyeceklerine karar verme konusunda şans tanıyın. Genelde oyun çağı ve okul çağı çocuklar sizin yediklerinizin 1/4'ü 1/3'ü kadar yemek yiyebilirler. Ayrıca tabağına yemeği servis ederken az miktarda yemek koyup yeniden istemelerini sağlayın.

Çocukların tat alma duyusu yetişkinlere oranla daha hassastır. Bu yüzden sevmediği bir yemeği pişirirken sarımsak, soğan, baharat, zeytinyağı gibi lezzet verici eklemeler yaparak yemesi sağlanabilir. 

Sebzeler, çocuklara yedirmekte zorlanılan besinlerin başında gelmektedir. Sevdiği yemeklerin içine eklenmesi çocukların sebzeleri sevmesi için ilk adım olacaktır. Bu besin grubu lezzetli et yemeklerinin içine, yaptığınız köftenin harcına, makarna sosuna eklenebilir. Örneğin et yemeklerine bezelye, patlıcan, taze fasulye ekleyebilir; domates, kabak ve fesleğenden sos yapabilirsiniz. 


Son Güncelleme: 30.10.2017 10:19
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37