Daha iyi bir uyku için 5 pratik beslenme önerisi

Daha iyi bir uyku için 5 pratik beslenme önerisi

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
15 Ocak 2018 Pazartesi 10:46
Daha iyi bir uyku için 5 pratik beslenme önerisi


Uyku, insanlığın en merak edilen konularından biri olarak yüzyıllardır gizemini korumaya devam ediyor. VM Medical Park Kocaeli Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Gözde Ağca son yıllarda yapılan çalışmalarda uykunun, vücudun yanı sıra beyin için de ne kadar önemli olduğunun altını çiziyor ve beslenmenin uykuya etkilerini anlatıyor.

4 evreden oluşan uyku rüyaların görüldüğü ve o rüyalara karşı vücudun hiçbir tepkiye izin vermeyerek bizleri mışıl mışıl uyuttuğu yaklaşık 1,5 saat süren REM evresidir. REM evresinde beyin hiç uyumuyormuş gibi aktif olur. Beyin gün boyu aldığı bilgileri gözden geçirir, ayıklar, temizler ve kaydeder. Uzun dönemli hafıza işte tam bu sırada oluşur. Artık neredeyse herkesin de bildiği gibi yetişkinler için ideal uyku süresi 6-7 saattir. Dyt. Ağca hem sizin hem de beyniniz için daha kaliteli bir uyku sağlayacak beslenme önerilerini 5 maddede sıralıyor.

1. TRİPTOFAN’DAN ZENGİN SÜT İLE DAHA KALİTELİ UYUYUN
Triptofan aminoasiti, mutluluk hormonu olarak bilinen seratonin oluşumunda; seratonin ise uykuyla ilişkili melatonin hormonu oluşumunda etkili olmaktadır. Gece uyumadan önce son ara öğünde 1 bardak ılık süt içmek daha rahat bir uyku sağlar. Eğer süt gaz ve şişkinlik yapıyorsa laktozsuz süt veya kefir tercih etmeyi unutmayın.

2. KAFEİN ALIMINA DİKKAT!
Kafein merkezi sinir sistemini uyararak uyanık kalmayı sağlar. Kahve, çay, çikolata ve gazlı içeceklerde bulunan kafeini, fazla miktarda tüketmek veya uyumaya yakın bir saatte tüketmek birçok insanda uykusuzluğa neden olur. Herkesin kafeine olan duyarlılığı farklı olmakla birlikte uyumadan 2-3 saat önce kafein alımınızı durdurmanız faydalı olacaktır. Kafeine karşı daha duyarlı olanlar ise kafein alımını uykudan 6-8 saat kadar önceye çekebilirler.

3. AĞIR YEMEKLERDEN UZAK DURUN
Akşam yemeğinde büyük porsiyonlu, yağlı bir yemek yorgun hissettirerek ilk başta uykunuzu getirebilir; fakat midenin bu kadar dolgun olması şişkinlik ve yanmaya neden olarak yattığınız andan itibaren sizi rahatsız etmeye başlar. Son öğünde çorba, sebze yemeği ve yanına yoğurt ekleyerek hafif menüler tercih edip daha iyi bir uyku uyuyabilirsiniz.

4. AKŞAMLARI İÇECEĞİNİZ BİTKİ ÇAYIN OLSUN!
Bitki çayları, bedeni rahatlatma özellikleri sayesinde gece uyumadan 1-2 saat önce 1 fincan olarak içilmesi uykunuzun kalitesini arttırır. Özellikle papatya çayı ve melisa çayı uyku için oldukça başarılı tercihlerdir.

5. EGZERSİZLE VÜCUT ISINIZI ARTTIRIN
Egzersiz yapmak her açıdan sağlığınıza katkıda bulurken uyku kalitenizi de arttır. Önemli olan metabolizmayı hızlandıran ve sizi uyandıran egzersizin uykuya olumlu etkilerini görmek için uykudan en az 3 saat önce yapılmasıdır. Egzersiz sırasında artan vücut ısısı sayesinde uykuya geçişiniz çok daha kolay ve rahat olacaktır.

 
Son Güncelleme: 15.01.2018 10:52
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37