Dönemin en popüler vitamini: D vitamini

Dönemin en popüler vitamini: D vitamini

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
03 Mart 2018 Cumartesi 21:01
Dönemin en popüler vitamini: D vitamini


Son yıllarda herkesin dilinde D vitamini var. Neden bu kadar çok konuşuluyor? Neden bu kadar önemli? VM Medical Park Kocaeli Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı L. Derya İnal D vitamini ile ilgili merak edilenleri yanıtladı.

D VİTAMİNİ NASIL BİR HORMONDUR?


Vitamin D yağda eriyen ve bağırsaklardan emilen bir hormondur.

D VİTAMİNİNİ NASIL ALABİLİRİM?


D vitaminin %10-20'si gıdalar yoluyla alınır, esas %80-90'i UVB ışınları etkisi ile ciltte sentezlenir. Direkt güneş ışınlarının teması gerekmektedir.

GÜNEŞ KORUYUCU KULLANSAK D VİTAMİNİ SENTEZİ ETKİLENİR Mİ?


Faktör düzeyi 15 ve üzerindeki güneş koruyucu kremler sürüldüğünde UVB cilde ulaşamaz. Benzer şekilde cam arkasında güneşlenmek de UVB ışınlarının ciltle direkt temasını keseceği için D vitamini sentezi olmayacaktır.

HANGİ AYLARDA GÜNEŞE ÇIKALIM?


Güneş ışınlarının dünya yüzeyine ulaştığı açı çok önemlidir. Ülkemizin bulunduğu enlem göz önünde bulundurulduğun da güneşten faydalanmak için en uygun aylar Mayıs-Kasım aylarıdır.

HANGİ SAAT ARALIĞINDA EN UYGUN D VİTAMİNİ SENTEZİ OLUR?


Güneş ışığından faydalanmak için uygun saat aralığı saat 10.00-15.00 arasıdır.

KAÇ DAKİKA GÜNEŞTE KALMALIYIZ?


Cilt rengi açık kişilerin günde 15 dakika kadar güneş banyosu yapması yeterliyken, aynı miktarda D vitamini sentezi için cilt rengi koyu olanların daha uzun süre güneş banyosu yapması gerekmektedir.

D VİTAMİNİ NASIL ÖLÇÜLÜR?


Vitamin D düzeyini en iyi gösteren parametre serumda 25 (OH) vitamin D ölçümüdür.

VÜCUTTAKİ D VİTAMİNİ KAÇ OLMALIDIR?


20 ng/ml'nin altında D vitamini eksikliği
20-29 ng/ml D vitamini yetersizliği
30 ng/ml'un üzerinde D vitamini yeterli
150 ng/ml toksik doz

KİMLERDE D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ GÖRÜLÜR?


En sık neden yetersiz güneş ışığı maruziyetidir. Kapalı giyim tarzı olanlarda, güneş koruyucu kullananlarda, koyu cildi olanlarda, yoğun hava kirliliği olan bölgelerde yaşayanlarda sıklıkla görülmektedir. Bunun dışında besinlerle yetersiz D vitamini alanlarda, midenin ameliyatla alınması gibi durumlarda, çölyak ve inflamatuar barsak hastalığı gibi ince barsak hastalıklarında, pankreas yetersizliğinde, yağ emilim bozukluğunda, siroz gibi kronik karaciğer hastalıklarında, böbrek yetmezliklerinde, protein kaybına neden olan böbrek hastalıklarında da D vitamini eksikliği sıklıkla görülmektedir. Ayrıca vitamin D’nin yıkımını artıran bazı ilaçlar da D vitamininde eksikliğe neden olmaktadır.

SON YILLARDA KİME SORSAK D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ VAR. NEDEN?


İnsanlar gün içerisinde uzun süre ofis ortamlarında yani kapalı mekanlarda çalışıyorlar. Çocuklar ise hafta içi tüm gün okuldalar. Hafta sonunu ise dışarda ve doğada geçirmek yerine AVM'leri tercih ediyorlar. Çocuklar da AVM'lerin ışıltılı cazibesine kapılıp hafta sonlarını bu kapalı yerlerde geçirmek istiyorlar. Dolayısıyla güneş ışınlarına maruziyetleri oldukça azalıyor. Bu da yeteri kadar D vitamini alamamak anlamına geliyor.


VÜCUTTA D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİNDE NE GİBİ YAKINMALAR OLUR?


Ağır ve uzamış vitamin D eksikliğinde en sık olarak yaygın kas-kemik ağrısı ve kas güçsüzlüğü görülmektedir. Bunun dışında kemik hassasiyeti, yürüme zorluğu ve kırıklar gelişebilmektedir.

EKSİKLİK GÖRÜLÜRSE NE YAPMAK GEREKİR?


D vitamini ölçümü, eksiklik düzeyine göre uygun tedavi ve takibi kesinlikle hekim kontrolünde olmalıdır. Reçete edilmeden eczaneden D vitamini takviyesi talep edilmemelidir.

FAZLA D VİTAMİNİ ALMANIN ZARARI VAR MI?


Serum D vitamini düzeyinin 150 üzerinde olması vitamin intoksikasyonu (zehirlenme) olarak nitelendirilir. Kanda kalsiyum seviyelerinin oldukça yükselmesine neden olmaktadır. Sonuç olarak yaygın vücut ağrısı, şiddetli halsizlik, kabızlık, bulantı kusma, bilinç değişiklikleri, idrarda kalsiyum atılımının artması, böbrek taşı, böbrek yetmezliği, kalpte ritim bozuklukları, pankreatit gelişebilir. Hekiminize danışmadan kontrolsüz vitamin kullanmayın.

PEKİ, SON YILLARDA D VİTAMİNİ NEDEN BU KADAR ÖNEM KAZANDI?
Son yıllarda yapılan çalışmalarda insulin direnci, şeker hastalığı, karaciğerde yağlanma, obezite ve birçok kanserin, D vitamini eksikliği ile ilişkili olduğu görülmüştür. Kanserli hastası bireylerde de D vitamini eksikliği durumunda, kanserin kötü seyrettiği ile ilgili çalışmalar mevcuttur.  


Son Güncelleme: 03.03.2018 21:06
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37