banner55

Günümüzün en önemli sağlık sorunu: OBEZİTE

Günümüzün en önemli sağlık sorunu: OBEZİTE

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
14 Mart 2018 Çarşamba 10:35
  Günümüzün en önemli sağlık sorunu: OBEZİTE


Alanında deneyimli, uzman hekim kadrosu ve tıbbi altyapısıyla Gebze’de 7 yıldır hizmet vermeye devam eden Medical Park Gebze Hastanesi kadrosuna Obezite ve Metabolik Cerrahi uzmanı Op. Dr. Yahya Özel’i de ekleyerek kadrosunu güçlendirmeye tüm hızıyla devam ediyor. Obezite ve Metabolizma uzmanı günümüzün en önemli sağlık sorunlarından biri olan obezite hakkında bilgilendirme yaptı.

Medical Park Gebze’de hasta kabulüne başlayan Obezite ve Metabolizma Hastalıkları uzmanı Op. Dr. Yahya Özel, obezitenin ciddi bir hastalık olduğunu, mutlak tedavi edilmesi gerektiğini aktardı ve sözlerine, "Bazı hastalıklar sadece vücudun belli bir bölgesini etkilerken, Obezite vücudun neredeyse tüm organlarını etkileyen bir hastalıktır. Obezite dünyada önlenebilir hastalıklar gurubunda sigaradan sonra en sık ikinci ölüm sebebidir. 

İnsan hayatını bu denli etkileyebilen önemli olan bir hastalık, 2013 yılına kadar maalesef hastalık olarak kabul edilmediği için gerekli önem verilmemişti. Amerikan Sağlık Örgütünün hastalık olarak kabul etmesinden sonra bu konuda önemli gelişmeler başlamıştır. Obezite multisistemik bir hastalık olması yanında etyolojiside multifaktöryeldir. Hastalığın oluşumunda birçok etken vardır. Genetik ve çevre faktörleri önemli rol oynamaktadır. Son zamanlarda çok artmış olması sadece genetik değil, çevresel faktörlerinde önemli olduğunu düşündürmektedir" şeklinde devam etti.

'OBEZ MİYİM? VÜCUT KİTLE ENDEKSİ NASIL HESAPLANIR?'

Yaz mevsimine yaklaşmamız dolayısıyla yoğun bir şekilde aranmaya ve merak edilmeye başlanan vücut kitle indeksi ya da diğer adıyla beden kitle indeksi hakkında bilgilendirmede bulunan Op. Dr. Yahya Özel, “En basit şekilde ifade etmek gerekirse vücut kitle indeksi, vücudunuzdaki tahmini yağ miktarını gösteren bir değerdir.

Bu değerin fazla yüksek olması sağlık açısından oldukça risklidir. Bu konuda birçok ölçüm yöntemi olmakla beraber, günümüzde kabul gören Vücut Kitle İndeksi (VKİ – BMI, Body Mass Indeks) değeri Dünya Sağlık Örgütü tarafından ölçü birimi olarak kabul edilmiş ve sınıflama ona göre yapılmaktadır.(World Health Organization classification of obesityby body mass index (BMI)* BMI (kG/M2))” diye açıkladı.

'PEKİ, VÜCUT KİTLE İNDEKSİ NASIL HESAPLANIR? DOĞRU VÜCUT KİTLE İNDEKSİ (VKİ) NASIL HESAPLANIR?'

VKI = Kilo (kg) / Boy*Boy (m2)’dir. Buna göre yapılan sınıflamada;
Normal18,5–24,9
Pre-obez25,0–29,9
Obez sınıf I30,0–34,9
Obez sınıf II35,0–39,9
Obez sınıf III≥40,0 ≥40,0

Kaynak: Adapted from the World Health Organization (WHO) 2000205.
Örneğin; Kilo=110 kg, Boy= 1.65 m olan bir hastanın VKI = 110 / 1.65*1.65 = 40.40 Kg/m2'dir.
Yani hasta, Sınıf III obezdir.

'OBEZİTE HASTALIĞININ NEDENLERİ NELERDİR VE HANGİ HASTALIKLARI BERABERİNDE GETİRİR?'

Son zamanlarda obezite hastalığının hızlı bir şekilde arttığını aktaran Op.Dr. Özel, "Obezite hastalığı son yıllarda hızlı bir şekilde artış göstermektedir. Amerika Birleşik devletlerinde yapılan çalışmalarda nüfusun üçte biri sınıf I ve ileri derecede obezlerden oluşmaktadır. Obezite hastalığında genetik faktörlerin rolü; Ebeveynleri normal olan çocukların obez olma olasılığı yüzde 10, ebeveynleri obez olan çocuklarda ise bu olasılık yüzde 80 – 90’a ulaşmaktadır. 

Evlatlık verilen çocukların durumunda belirleyici olan öz aileleri olmaktadır. Aynı yumurta ikizlerinde bu olasılık 2 kat artmaktadır. Beslenme alışkanlığı ve geleneklerinde önemli bir etkisi vardır. Son 20 yılda obezitenin artmış olması bu hastalığın sadece genetikle açıklanamayacağını ve çevresel faktörlerinde önemli bir etken olduğunu göstermektedir. Başka faktörlerde obezite üzerinde etkili olmaktadır. 

İştah artması, doyma duygusunun geç gelmesi, aşırı kalorili gıdaların alınması, enerji kaybının azalması, vücudun normalde olan kilo alımını azaltan cut-off’unun kaybolması, alınan besinlerin değişik nedenlerle emilimin artması, bağırsak florasındaki değişiklikler gibi birçok etken kilo alımında rol oynamaktadır. 

Obez hastalarda yağ dokusu ve hücreleri artmıştır. Yağ hücrelerin sayısı genelde yaşamın erken döneminde oluşturulur. Kilo alımı hem hücre sayısının artması, hem de hücrelerin boyutlarının artması ile ilgilidir. Vücutta yağlar cilt altında ve iç organlarda bulunur. 

Erkeklerde yağlar daha çok santral dediğimiz göbek çevresinde ve karın içi organlarda birikirken, bayanlarda periferik dediğimiz kalça ve bacaklarda birikmektedir. Özellikle santral ya da visseral dediğimiz yağlanma beraberinde metabolik hastalıklar dediğimiz, Diyabet, Hipertansiyon ve Metabolik sendroma sebep olmaktadır" dedi.

Obezitenin sebep olduğu hastalıklar ile ilgili olarak ise, "Obez hastalar kronik olarak kilolarından dolayı birtakım hastalıklara duçar olurlar. Fakat en zor olan durumlardan birisi belki de toplumda uğradıkları ayrımcılık. Çevre koşullarının uygun olmaması sebebi ile birçok aktiviteden mahrum kalmaktadırlar. Yolculuklarda koltukların ebadının uygun olmaması, uygun kıyafetleri bulmadaki zorluk, arabaların uygun boyutlarda olmaması gibi birçok zorlukla karşılaşmaktadırlar. 

Toplum dinamikleri zayıf insanları baz alarak oluşturulduğundan dolayı obezite hastaları tarafından hissedilmekte ve kendine olan özgüvenleri zayıf olmaktadır. Depresyon obez hastalarda bu nedenle çok yaygındır. Bunun dışında hastalar, obezitenin sebep olduğu birçok hastalıklarda mücadele etmek zorunda kalmaktadırlar. 

Bu hastalıklar arasında; dejeneratif eklem hastalıkları, bel ağrısı, hipertansiyon, uyku apne sendromu, reflü hastalığı (GERD), safra kesesi taşı, tip 2 diabet, hiperlipidemi, hiperkolesterolemi, astım, hipoventilasyon sendromu, ölümcül kardiyak aritmi, sağ kalp yetmezliği, migren tipi başağrıları, psodotumorserebri, venöz staz ülserleri, derin ventrombozu, deri hastalıkları, deri infekisyonları, abseleri, idrar tutamama, gaita tutamama, dismenorre, infertilite, depresyon, karın duvarı fıtıkları ve en önemlisi artmış rahim, meme, kalın bağırsak ve prostat kanseri riski vardır" diye aktardı. 

'OBEZİTE YAŞAM ÖMRÜ ÜZERİNE OLAN ETKİSİ NEDİR?'

Op.Dr. Yahya Özel, "Obezite hastalığının tüm yaşam ve sağlık üzerine olumsuz etkileri vardır. Etkileri daha çok kilodan dolayı kaynaklanan hastalıklardandır. 21 yaşındaki olan obez erkekler 12 yıl, bayanlar 9 yıl, obez olmayan insanlara göre daha kısa yaşamaktadır. 

Erkeklerde yaşam beklentisi 50 yaş altı ve üstünde değişmektedir, bununda sebebi obez erkeklerin genelde 50 yaş altında kalp hastalıkları nedeni ile kaybedilmesindendir. Yapılan başka bir çalışmada 25 – 34 yaş arasındaki obez erkeklerin ölüm riski 12 kat fazla bulunmuştur. Bayanlarda ise bu oran 7 kat yüksek bulunmuştur. Bariatrik cerrahi ile yaşam ömrünün uzaması yanında daha kaliteli bir yaşam sağlanmaktadır" diyerek açıklamalarda bulundu.

TEDAVİSİ VAR MI? TEDAVİ SEÇENEKLERİ NELERDİR?

Obezite hastalığında tedavi iki şekildedir. Medikal tedavi ve cerrahi tedavidir. 
Medikal tedavi diyet, ilaç ve yaşam tarzı değişikliğidir. 
Günümüzde kabul edilen en etkili ve kalıcı yöntem ise cerrahidir.  


Son Güncelleme: 14.03.2018 10:37
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37