banner55

Hamilelikte yüzmek sağlıklı mı?

Hamilelikte yüzmek sağlıklı mı?

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
12 Temmuz 2018 Perşembe 12:03
Hamilelikte yüzmek sağlıklı mı?


Yaz mevsimin gelmesi ile birlikte genellikle gebeler tarafından; "Yüzebilir miyim, denize veya havuza girebilir miyim” gibi soruların sıkça sorulduğunu ifade eden Marmara bölgesinin en çok tercih edilen ve sevilen Medical Park Gebze Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Doktoru Yrd. Doç. Dr. Burcu Çetinkaya, gebelik döneminde diğer egzersizler gibi, sakin ve sizi aşırı yormayacak şekilde yüzmek de, çok faydalı olduğunu ancak hijyen şartlarının tamamını taşıyan havuzların tercih edilmesi gerektiğini söyledi.

Gebelik döneminde diğer egzersizler gibi, sakin ve sizi aşırı yormayacak şekilde yüzmek de, çok faydalı olduğunu sözlerine ekleyen Kocaeli’nin en çok sevilen ve tercih edilen Kadın Hastalıkları ve Doğum Doktoru Yrd. Doç. Dr. Burcu Çetinkaya, “Yüzmek; sırt ve bel ağrılarınıza, gebeliğinizin ilk dönemlerindeki bulantı ve kusmalarınıza iyi gelebilir. Riskli gebelik kategorisinde iseniz veya daha önceden geçirmiş olduğunuz kanama vs. gibi durumlar söz konusu ise muhakkak hekiminizin onayı ile hareket etmelisiniz. Sauna, jakuzi, su kayağı, su altı sporları (dalma) gibi aktivitelerden her hangi bir riski olmasa dahi, tüm gebelerin uzak durması gerekir” dedi.

SÜRE ÖNEMLİ

Gebeler, en rahat yüzebildikleri ve kendilerini yormayan yüzme stillerini tercih edebilirler diyen Çetinkaya, fakat tüm sporlarda olduğu gibi yüzmede de öncelikle ısınmanın, birden yoğun tempoda yüzmeye başlamamanın ve süreyi kısa tutmanın önemli olduğunu belirtti.
 
ÖNCELİĞİMİZ DENİZ

Yrd. Doç. Dr. Çetinkaya sözlerine şöyle devam etti:


Eğer bebeğinizin gelişimi sağlıklı bir şekilde ilerliyorsa ve yapılan tetkikler sonucunda doktorunuz yüzmenizde herhangi bir engel olmadığı söylediyse; yüzme, özellikle gebeliğinizin ilk üç ayında ve hemen her döneminde tavsiye edilen sporların başında gelir. Dolayısıyla gebelerimizin en tedirgin oldukları durum; denizi mi yoksa havuzu mu tercih etmeleri gerektiğidir. 

Gebelik durumu olsun ya da olmasın suyunun daha temiz olması sebebi ile öncelikle tercihinizi denizden yana kullanmanızı öneriyoruz. Tercihinizi havuzdan yana kullanacaksanız; insanların aynı anda havuza girmesiyle suyu kirleteceğini, bir çok mantar ve enfeksiyon çeşidini de beraberinde getireceğini unutmamalısınız.
 
HİJYEN TEMİZLİĞİ ÇOK ÖNEMLİ

Ayrıca havuzun temizliği için birçok kimyasal ilaç kullanılmakta olduğunu söyleyen Çetinkaya, "Bu ilaçların dozu doğru şekilde ayarlanmazsa fazla miktarda ilaca maruz kalabilir, bebeğiniz ve kendiniz için tatilinizi daha riskli hale getirebilirsiniz. Eğer mümkün ise; Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen kurallara uygun, denetlenen, belli aralıklarla kontrollerini yaptıran, üyelerinin havuza girmeden önce duş almasını ve ayak temizliğinin yapılmasını sağlayan havuzları gönül rahatlığı ile tercih edebilirsiniz. Tabi öncelik olarak bu şartlarda bir havuz bulmanız gerekmekte. 


Son Güncelleme: 12.07.2018 12:06
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37