banner55

Hipertansiyon çocukları da tehdit ediyor

Hipertansiyon çocukları da tehdit ediyor

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
15 Mayıs 2019 Çarşamba 11:35
 Hipertansiyon çocukları da tehdit ediyor
Hipertansiyon yani yüksek kan basıncı, dünyada olduğu gibi ülkemizde de giderek yaygınlaşan, hayati riske yol açan, en önemli sağlık sorunları arasında yer almaktadır. Ülkemizde 50 yaş üzerindeki her 2 kişiden biri hipertansiyon hastası. Üstelik nadiren belirti verdiği için pek çok kişi de bu hastalığından habersiz yaşıyor. 

Hipertansiyonun günümüzde çocukları da tehdit ettiğini belirten Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi Çocuk Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ender Ödemiş, “Bilinenin aksine, çocuklarda hipertansiyon her 20 çocuktan birinde görülecek kadar sıktır. Erişkin hipertansiyon hastalarının önemli bir kısmı aslında çocukluk çağında da hipertansiyon sorunu olan ancak farkına varılmamış çocuklar. Öyle ki hipertansiyon nedeniyle hastaneye yatırılan çocukların en az yarısının daha önce kan basıncının hiç ölçülmemiş olduğunu görüyoruz. Oysa kan basıncındaki her 20 mm Hg’lik artış kalp krizi ya da inme nedeniyle ölüm riskini iki kat artırıyor” diyor. 

Bu hastalıktan korunmada öncelikle yaşam tarzı düzenlenmesi yapılması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Ender Ödemiş 17 Mayıs Dünya Hipertansiyon Günü kapsamında yaptığı açıklamada, çocuklarda hipertansiyona karşı önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.  
AŞIRI TUZDAN KAÇINMAK


Gereğinden fazla tuz tüketimi sağlığa son derece zarar veriyor. O zararlardan biri de hipertansiyona zemin hazırlaması. Gerek hipertansiyondan korunmak gerekse hipertansiyon tedavisinde temel kural tuz tüketimini kısıtlamak. Dünya Sağlık Örgütü yetişkinlerde günlük tuz tüketimini 6 gram (1 çay kaşığı) olarak belirtirken, çocuklarda ise bunu en fazla yarım çay kaşığı olarak bildiriyor. 

KIZARTMADAN VE AŞIRI YAĞDAN UZAK DURMAK

Sağlıklı ve dengeli beslenme hipertansiyondan korunmada da son derece önemli. Özellikle ağır ve yağlı yiyeceklerden, kızartmalardan uzak durun. Katı yağlar günlük kalori alımının yüzde 10’unu aşmamalı, bunun yerine bitkisel yağların kullanımı artırılmalı. Ağır yemek sonrasında kan basıncında bir miktar artış oluyor. Özellikle sindirim bozukluğu yaşayan hastalarda mide ve bağırsak gerilmesinin de getireceği ek stres ile kan basıncında ani ve tehlikeli zıplamalar yaşanabiliyor. 

KAN BASINCINI MUTLAKA ÖLÇTÜRMEK

Çocuğunuz 3 yaşında ve üzerinde ise mutlaka kan basıncını yılda bir ölçtürün. Hele de ailede diyabet, hipertansiyon öyküsü, obezite ve böbrek hastalığı gibi risk faktörleri varsa her doktor kontrolünde tansiyon ölçümü yaptırmayı ihmal etmeyin. 

FAZLA KİLOLARDAN KURTULMAK

Hipertansiyonun çocuklarda da yaygınlaşmasında önemli bir etken fazla kilolar. Zira fazla kilo kan basıncı değerlerinde yükselişe neden oluyor. Sağlıklı ve düzenli beslenip, abur cuburdan kaçınmak çok önemli. Cipsler, gazlı içecekler, fast-food tüketimi ve bazı unlu mamullerin tüketiminden kaçınmak gerekiyor. Sebze ve yeterince meyve tüketimine önem vermek şart. 

DÜZENLİ SPOR YAPMAK

Çocuk Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ender Ödemiş “Yürüyüş, koşu, yüzme, bisiklet gibi sporlar kalp kondisyonunu artırmak, vücudun basınç kontrolünü düzenlemek, aşırı kilolardan ve stresten kurtulmaya yardımcı olmak suretiyle yüksek tansiyonla savaşmada çok önemli bir yer tutar” diyor. 
Son Güncelleme: 15.05.2019 19:41
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37