banner55

Kış aylarını seven hastalıkdan biri: Sinüzit

Kış aylarını seven hastalıkdan biri: Sinüzit

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
11 Aralık 2017 Pazartesi 14:18
Kış aylarını seven hastalıkdan biri: Sinüzit


VM Medical Park Kocaeli Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op.Dr. Hakan Kara özellikle kış aylarında hastalarının en çok kendisini ziyaret etmesine neden olan hastalığı anlatıyor: Sinüzit.

Kış aylarında sık görülen sinüzit hastalığı, baş ağrısı, burun tıkanıklığı, öksürük, burun ve geniz akıntısı gibi rahatsızlıklara yol açabilmektedir. Yüz ve kafa kemiklerinin içerisinde yer alan içi havalı boşluklar olan sinüsler, salgıladıkları salgıyla bütün üst solunum yollarını temizlemektedir. İnsan kafasında; üst çene kemiğinde karşılıklı iki büyük yanak sinüsü, alın kemiği içerisinde iki büyük alın sinüsü, gözlerin arasına yerleşmiş etmoid sinüsler ve kafa tabanında yerleşmiş derin bir sinüs bulunmaktadır. Bahsedilen bu sinüslerden herhangi birinin iltihaplanma haline ‘sinüzit’ denir. 

10 GÜNE KADAR GEÇMEZSE DİKKAT!
Nezle, grip gibi durumlar 10 güne kadar geçmezse aslında bir akut sinüzit belirtisi olabilir. Uzun süren belirtiler ise kronikleşmiş sinüziti akla getirmektedir. Burun tıkanıklığı, sarı, yeşil veya kanlı burun akıntısı, göz çevresinde ve yanaklarda ağrı, kafada basınç hissi, öne eğilirken artan yüz ağrısı durumunda sinüzit olma ihtimali yüksektir.

Akut sinüzitlerde uygun tedavi yapılmazsa kronik sinüzite, enfeksiyonun beyin zarlarına ulaşmasıyla menenjite, iltihabi durum göze ulaştığında görme problemlerine, göz hareket bozukluklarına ve özellikle çocuklarda ortaya çıkan orta kulak iltihabına neden olabilmektedir. Kış aylarında özellikle Kasım ayından Nisan ayına kadar, sık belirti veren bir hastalıktır. Baş bölgesinde ve göz çevresinde yoğun ağrılara neden olur. Sinüzit, çoğu zaman başka hastalıklar ile karıştırılır.

Akut sinüzit; sarı veya yeşil renkte burun akıntısı, göz çevresinde ve yanak bölgesinde ağrılar, öne eğilirken aşırı basınç hissi ve ağız kokusu, akut sinüzitin belirtileri arasında yer alır. Bazı durumlarda kuru öksürükte görülebilmektedir. Kronik sinüzit; koku duyusunda azalma, gece öksürükleri, katı burun akıntısı ve genizde akıntı gözlemlenir. Çocuklarda ise ateşlenme ve bulantılara neden olur. Fakat kronik sinüzit 3 aydan daha uzun devam eder.

SİNÜZİTİN NEDENLERİ
Sinüzitin en sık görülen nedeni, burun kanallarındaki eğriliklerdir. Nefes almayı zorlaştıran burun kemiğindeki eğrilik, zamanla bu bölgede tıkanmaya yol açarak, sinüzit ağrılarının başlamasına neden olur. Kış aylarında saçlar ıslak vaziyette dışarı çıkmak, kaloriferli evlerde sık yaşanan ağız kuruması, klima ve aşırı rüzgârlı havada uzun süre kalmak gibi nedenler, sinüzit oluşumunu hızlandırmaktadır. Sigara ve alkol kullanan kişilerde sinüzit daha sık rastlanır.

TEDAVİ AMA NASIL?
Akut Sinüzit tedavisinde, sinüslere yönelik antibiyotikler kullanılır. Fakat kronikleşmiş sinüzitte ilk olarak ilaçlı tedavi başlasa da genellikle ameliyat gerekecektir. Fakat sinüzit ameliyatından sonra, nazal alerji mevcutsa ve ilaç tedavisine devam edilmezse, sinüzit tekrarlayabilir. Sinüzit hastalığı, hayatı olumsuz etkilediği için, dikkat etmek gerekir. Sık yaşanan baş ağrıları, öksürük nöbetleri zamanla artarak devam eder. Kronik sinüzitte; baş bölgesinde ağırlık, ses tonunda değişiklikler gözlemlenir.

KORUNMAK İÇİN:
1- Kimyasal içeren kokular ve sigara dumanı, sinüzit ağrılarını şiddetlendirir. Kronik sinüzit hastalarının böyle ortamlardan uzak durması gerekir.
2- Kalorifer peteklerinin üzerine su dolu kaplar koymak, nefes almayı kolaylaştıracak, sinüzit ağrılarını minimuma indirecektir.
3- Rüzgârlı havalarda dışarı çıkmaktan kaçınmak veya baş bölgesini sararak, rüzgârdan korumak gerekir.
4- Bol su içmek, mukozanın sulanmasını ve rahatlamasını sağlar. 


Son Güncelleme: 11.12.2017 14:20
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37