Kocaeli'de kurulan merkezde 3 böbrek nakli yapıldı

Kocaeli'de kurulan merkezde 3 böbrek nakli yapıldı

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
10 Mayıs 2017 Çarşamba 21:12
Kocaeli'de kurulan merkezde 3 böbrek nakli yapıldı
KOCAELİ Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 5 ay önce kurulan böbrek nakil merkezinde 2 kadavradan, 1 adet de canlı vericiden alınan böbrek başarılı bir operasyonlarla hastalara nakledildi. Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Şenol Ergüney böbrek nakli konusunda Derince Eğitim Araştırma Hastanesi'nin İstanbul ile Ankara arasında tek böbrek nakil merkezi olduğunu söyledi.

Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde kurulan böbrek nakil merkezi ile ilgili bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Toplantıya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Şenol Ergüney, İl Sağlık Müdürü Mürsel Durmaz, Hastane Başhekimi Doç. Dr. Mustafa Güneş, Böbrek Nakil Merkezi sorumlu cerrahi Op.Dr. Bekir Voyvoda ve doktorlar katıldı. 

Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Şenol Ergüney organ bağışı konusunda duyarlı olunmasını isteyerek, "Böbrek naklinin tıbbi aşamaları ve takipleri son derece önem arz eden cerrahi bir işlemdir. Nakil işlemleri yüksek teknoloji ve uyum gerektiren başarı hikayeleridir. Bu alanda öne çıkmış iller vardır. İstanbul ve Ankara dışında da bazı iller öne çıkmış durumdadır. 

Kocaeli'de de biz kamu hastaneleri olarak böbrek nakli gibi yüksek cerrahi gerektiren hastaların çok iyi takip edilmesi gerektiren bir çalışmayı arkadaşlarımız gerçekleştirmiş durumdalar. Organ nakli böbrek nakliyle başladı. 3 nakil gerçekleşti. Bize müracaatlar yapıldığı sürece işlemler devam edecek. Vefat eden birinin organları toprakta çürüyecek. 

Her organ bir hayat kurtarıyor. Halkımız burada bize destek olursa 3 nakil sayısı önümüzdeki süreçte 50-100 nakil sayısına ulaşacak ve daha da artacaktır. Böbrek nakil merkezimiz İstanbul ile Ankara arasındaki şuanda tek nakil merkezidir. Vatandaşlarımızın organ bağışı konusunda duyarlı olmalarını istiyoruz" dedi.

3 HASTAYA NAKİL GERÇEKLEŞTİ

Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Mustafa Güneş, Kocaeli'nin organ bağışı konusunda Türkiye'de üçüncü olduğunu belirterek, "Türkiye'de organ bağışında İzmir, İstanbul'dan sonra Kocaeli 3'üncü sırada geliyor. Bize düşen hastanelerde bu adımları atmamızdır. 2016 Aralık ayında aktif olarak böbrek nakil merkezimiz hizmete başladı. 2017 yılında beyin ölümü gerçekleşmiş bir canlı vericiden ve iki kadavradan böbrek nakledilen hastalarımız şifa ile taburcu edilmiştir. Hastanemiz ve ilimiz için büyük başarıdır. Bu sayılar artarak bölgemize ve ilimize hizmet vermeye çalışacağız" diye konuştu.

HEDEFİMİZ KADAVRADAN NAKİL SAYISINI ARTIRMAK

Türkiye'de çok sayıda insanın organ nakli beklediğini söyleyen İl Sağlık Müdürü Dr. Mürsel Durmaz, "Türkiye'de organ bekleyen gayri resmi rakamlara göre 70 bin hasta var. 60 bin diyalize giren hastalar olduğunu düşünürsek doğal olarak bu hastalar nakile adaydır. Biz de bunun eksikliğini görerek çalışmalar başlattık. Kadavradan nakilleri arttırabilmeyi hedefliyoruz. Avrupa'da kadavradan nakil yüzde 85 oranında. Bu sayıları ülkemizde de artırmayı planlıyoruz" dedi. 


Doğan Haber Ajansı

Son Güncelleme: 10.05.2017 21:21
Anahtar Kelimeler:
BalıkesirMarmaraPuhu Kuşu
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37