banner55

Konak Hastanesi Gebze, anne sütünün önemine dikkat çekti

Konak Hastanesi Gebze, anne sütünün önemine dikkat çekti

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
10 Şubat 2017 Cuma 13:05
Konak Hastanesi Gebze, anne sütünün önemine dikkat çekti


Konak Hastanesi Gebze, anne sütünün önemine ilişkin yaptığı açıklamada ilk altı ay boyunca bebeklere verilen anne sütünün sağlıklı yaşam için şart olduğunu belirterek anne sütü ile beslenen bebeklerin D vitamini ve demir dışında hiçbir ek sıvıya, ek besine, vitamine gereksinimi olmayacağını bildirdi.

Konak Hastanesi Gebze Yenidoğan Uzman Hekimi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı. Doç. Dr. Emel Altuncu, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Musa Bostancıoğlu Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Can Emeksiz Yaptıkları açıklamada,  ilk 6 ay boyunca bebeklerin sadece anne sütü ile beslenmesinin onlara sunabilecek en değerli armağan olduğunu belirtti.

Konuyla ilgili Konak Hastanesi’nden yapılan açıklamada şunlar ifade edildi: 

“Her annenin sütü, kendi bebeği için en uygun besindir. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) de, bebeklerin ilk 6 ayda sadece anne sütü ile beslenmesini, sağlıklı yaşam için şart koşmaktadır. Altıncı aydan sonra ek gıdalara başlanmasıyla beraber, emzirmenin 2 yaşına kadar sürdürülmesi ayrı bir önem taşır.

Anne sütü bebeğe özel bir süt olduğu için bebeğin beslenmesinde bütün ihtiyaçlarını karşılayan bir besindir. Ayrıca anne sütü her an hazırdır, mikrop içermez, sıcaktır, hazmı kolaydır. Bununla beraber bebeğin ayına ve gelişim sürecine uygun içerikte salgılanır. Bebek erken doğmuşsa bağırsak yapısını olgunlaştıran ve bebeğin hızlı büyümesini sağlayan maddeleri içerir. 

Ayrıca anne sütü bebekler için sindirilmesi kolay bir besin olduğundan bebekler sık emme ihtiyacı duyar ve daha iyi kilo alırlar. Anne sütü ile beslenen bebeklerde karın ağrısı, pişik, kabızlık, gaz sancısı gibi rahatsızlıklar daha az görülür. Anne sütü bağışıklık sistemini güçlendirirken, aynı zamanda da bebeğin ilk aşısıdır. 

Hastalıklara (özellikle ishal ve üst solunum yolu enfeksiyonlarına) karşı koruyucu maddeler içerir. Anne sütü ile beslenen bebeklerde zekâ gelişimi ve algılama yeteneği daha iyi olup, kansızlıkta daha az görülür. Anne sütü alan bebeklerde erişkinlik dönemlerinde şişmanlık, şeker hastalığı, diş çürüklüğü gibi hastalıklar daha az görülür.  

Emzirme, bebek ile anne arasındaki duygusal bağı güçlendirir. Annenin bebeğini benimsemesi, bebeğin sağlıklı bir kişilik kazanmasını kolaylaştırır. Emziren annelerin kendilerine güvenleri ve annelikten aldıkları haz daha fazladır. Emzirme anneyi ileride ortaya çıkabilecek kemik erimesinden korur ve meme, yumurtalık (over) ve rahim içi (endometrium) kanserlerine yakalanma riski de az olmaktadır. Erken emzirme ile annede doğum sonu kanamalar çabuk kesilir, memelerde şişme ve iltihaplanma olmaz, loğusalık kolaylaşır, vücudu daha hızlı eski haline döner. 

Emzirme konusunda annelerin desteklenmeye ihtiyaçları vardır. Son yıllarda Sağlık Bakanlığı’nın çalışmaları ve bütün sağlık personelinin çabalarıyla ülkemizde ilk 6 ay sadece anne sütü verme ve emzirme oranları giderek artmaktadır. Anne sütünün erken kesilmesinin veya erken dönemde ek besinler verilmesinin sık rastlanan nedenleri, annelerin emzirmede güçlüklerle karşılaştıklarında nasıl davranacaklarını bilememeleri veya sütünün yetersiz olduğunu düşünmeleridir. 

Bunu önlemenin ilk adımı emzirmenin doğumdan hemen sonra başlatılması ve sık emzirme ile sürdürülmesidir. Bebekler hiçbir kısıtlama yapılmaksızın her istediklerinde emzirilmelidirler. Bu nedenle anne ve bebeğin 24 saat bir arada olması sağlanmalıdır. 

EMZİRİRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
Annelerin sadece emzirmeyi bilmeleri yeterli olmamaktadır. Basit bir kural olarak ellerin yıkanması bebeğin mikrop almasını ve hastalanmasını önlemede oldukça etkili ve önemli bir yöntemdir. Meme başının temizlenmesi, emzirmeden önce ve sonra anne sütü ile temizleme şeklinde olmalıdır. 

Karbonatlı su, sabunlu su kullanmak çatlaklara ve yaralara neden olduğundan kullanılmamalıdır. Anne, sütünün yetmediğini düşünüyorsa mutlaka hekime danışmalıdır. Hekime danışmadan 6 aydan önce “sütüm yetmiyor” diye hemen mama veya ek gıdalara başlanmamalıdır. 

Emzirme, DSÖ’nün kanserden korunmada 10 önerisi içinde geçmektedir: anneler emzirsin, bebekler emzirilsin.  



Son Güncelleme: 10.02.2017 13:06
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37