banner55

Konak Hastanesi Gebze Uzman Psikoloğu Şirin:Çocuklarımıza ölümü anlatırken soyut kavramlar kullanmayın

Konak Hastanesi Gebze Uzman Psikoloğu Şirin:Çocuklarımıza ölümü anlatırken soyut kavramlar kullanmayın

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
14 Şubat 2017 Salı 17:40
Konak Hastanesi Gebze Uzman Psikoloğu Şirin:Çocuklarımıza ölümü anlatırken soyut kavramlar kullanmayın


Konak Hastanesi Gebze Uzman Psikoloğu Hilal K. Şirin, hepimiz için çok hassas bir durum olan ölüm konusunu çocuklarımızla ne şekilde konuşmamız ve üzüntülü bir durumda onlara nasıl davranmamız gerektiği konusunda bilgiler verdi.

Konak Hastanesi Gebze yaptığı bir açıklama ile yaşam döngüsünün bir parçası olan ölüm konusunun yetişkinler için daha anlaşılır ve kabul edilebilir olduğunu belirterek çocukların ise bu olguyu anlamlandırmakta güçlük çektiğini bildirdi.
  
Ölüm konusunda sorular soran veya bir yakınını kaybeden çocuklarla neler konuşmamız, paylaşmamız gerektiği konusunda bilgiler veren Konak Hastanesi Gebze Uzman Psikoloğu Hilal K. Şirin "0-3 yaş arasındaki çocuklar genelde ölümü anlayamazken 3-6 yaş arası çocuklar ise ölümü uykuya benzetiyor ve ölümün geçici olduğunu düşünüyorlar.  

Çocuklar 6 yaşından sonra ise ölüm kavramını daha doğru bir şekilde anlayabiliyorlar.  Ölüm çok hassas bir konu olduğu için yanlış aktarılırsa çocuğun yetişkinlik hayatını da etkileyebilecek travmalara neden olabiliyor. Dolayısıyla ölümün çocuğa ailede en güvendiği ve en yakın hissettiği kişi tarafından anlatılması gerekiyor" dedi. 

Ölümü anlatırken soyut kavramlarla konuşmanın çocukların kafasını karıştırabileceğini söyleyen Uzman Psikolog Şirin şunları ekledi: "Ölümün olağan bir süreç olduğu vurgulanmalı ve çocuğun ağlamasına, duygularını ifade etmesine izin verilmelidir. Çocuğun ruh sağlığı için yetişkinlerin acılarını çocukların yanında uçlarda veya şiddete başvurarak yaşamaması gerekiyor. Çocukların ölüme verdiği tepkiler dikkatle gözlemlenmeli ve gerekli durumlarda bir uzmana başvurulmalıdır." 
Son Güncelleme: 14.02.2017 17:46
Anahtar Kelimeler:
Gölcük
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37