Konak Hastanesi Gebze yumurtalık kistleri konusunda uyarıyor

Yumurtalık kistlerinin en sık belirtileri

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
12 Ağustos 2016 Cuma 13:24
Konak Hastanesi Gebze yumurtalık kistleri konusunda uyarıyor
Yumurtalık kistleri; neredeyse her kadının yaşamı boyunca en az bir kez karşılaştığı sağlık sorunu. Çoğunlukla belirti vermiyor ve jinekolojik muayene esnasında tesadüfen saptanıyor. Bu yüzden düzenli kontrol şart.

Konu hakkında bilgi veren Konak Hastanesi Gebze Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr. Burcu Çetinkaya ; Yumurtalık kistleri, bazen sadece sağ veya sol yumurtalıkta bazen de her iki tarafta birden ortaya çıkan,  içi sıvı dolu kesecikler şeklinde veya kan içerikli ya da daha yoğun olabilen, çeşitli boyutlarda saptanan oluşumlardır.

Yumurtalık kistlerinin çoğu küçüktür ve belirtilere neden olmaz. Bazıları kendiliğinden geçerler. Bazıları, burkulma, kanama ve patlama nedeniyle belirtilere neden olabilirler. Karında küt bir ağrıya veya ilişki sırasında ağrıya da neden olabilirler. Çoğu fonksiyonel (işlevsel kist) bir veya iki ayda tedavi gerektirmeden kendiliğinden geçer.

YUMURTALIK KİSTLERİNİN EN SIK BELİRTİLERİ:
•Adet düzensizlikleri (En sık verdikleri belirtidir) 
•Karında şişlik,
•Karın veya kasık ağısı,
•Sindirim sitemi bozuklukları (kabızlık, ağrılı dışkılama),
•İdrar yolu şikayetleri: sık idrara çıkma gibi
Bazı kistler kanser olabilir. Yumurtalık kanseri riski yaşınız büyüdükçe artar. Yumurtalık kanserinin erken evrelerde sıklıkla hiç belirtisi olmamasına rağmen onun uyarı işaretlerinin farkında olmalısınız.

YUMURTALIK KANSERİ BELİRTİLERİ
•Karnın büyümesi veya şişmesi
•Geçmeyen bulantı veya mide yanması
•İştah kaybı
•Kasık ağrısı

YUMURTALIK KİSTİNDE  HORMON TEDAVİSİ
Saptanan ve takip edilen, ağrı şikâyetlerine sebep olan kistleri öncelikle hormon (doğum kontrol hapı) tedavisi uygularız. Yumurtalık kistlerini tedavi etmek için doğum kontrol hapları ile tedaviye başlarız. Doğum kontrol haplarındaki hormonlar yumurtlamayı durdururlar. 

Bu yumurta keselerinin gelişmesini önler ve dolayısıyla yeni kistlerin oluşmasını durdurur. Doğum kontrol hapları, özellikle sigara içenler ve 35 yaşından büyükler için olmak üzere, her kadın için uygun olmayabilir. Yaş ve yaşam alışkanlıkları tedavi için öncelikli dikkat ettiğimiz unsurlardır.
Kistiniz büyük ve şikâyet veriyorsa hormon (doğum kontrol hapı) tedavine cevap vermiyorsa, kistin büyüklük ve tipi, yaşınız, şikâyetleriniz, çocuk sahibi olma isteğinize göre değişmekle birlikte en son çare ameliyattır.

YUMURTALIK KİSTİ AMELİYATI
Yumurtalık kistlerinde gerekli olan cerrahinin tipi ve büyüklüğü birçok faktöre bağlıdır. Bazen yumurtalık bırakılırken kist alınabilir. Bazı vakalarda yumurtalıkların biri veya her ikisinin alınması gerekebilir.Tüm operasyonel süreçlere karar, takip sonucunda kistinizin ve diğer fiziki özelliklerinize göre verilmektedir. Yeni dönem laparoskopik operasyon kistiniz için uygun ise öncelikli uygulanmaktadır.
Sağlığınız için rutin kadın hastalıkları muayenenizi yaptırmanız, sizi olası kötü sürprizlerden koruyacaktır.

 
Son Güncelleme: 13.08.2016 10:05
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37