banner55

Manyetik parçacıklar kanserle mücadele edecek

Manyetik parçacıklar kanserle mücadele edecek

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
14 Eylül 2017 Perşembe 12:00
   Manyetik parçacıklar kanserle mücadele edecek


Kanser tedavi yöntemlerinde manyetik parçacıklar kullanılarak hastalıklı bölge dışında vücudun hiçbir organı tedaviden olumsuz etkilenmeyecek. Medikal alanda devrim oluşturan teknolojiler Gebze Teknik Üniversitesinde düzenlenen Uluslararası Manyetik Nanoparcacıkların Biyo-medikal Ulgulamaları (Bio-Medical Applicatıons of Magnetic Nano-Particles) çalıştayında masaya yatırıldı.

Gebze Teknik Üniversitesinde(GTÜ) 2017-2018 Akademik Yılı GTÜ ve Anadolu Sağlık Merkezinin ortak girişimi ve TÜBİTAK desteği ile uluslararası bir çalıştay ile başladı. Bu yıl ilk kez yapılan ve her yıl tekrarlanması için karar alınan Uluslararası Manyetik Nanoparcacıkların Biyo-Medikal Uygulamaları (Bio-Medical Applicatıons of Magnetic Nano-Particles)  çalıştayı GTÜ Moleküler Biyoloji ve Genetik Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. 

Gebze Teknik Üniversitesi’nden (GTÜ) Dr. Fikret Yıldız  ve Anadolu Sağlık Merkezi’nden (ASM) Dr. Zafer Gülbaş’ın girişimleri ile düzenlenen kısa adı M-BIO2017 çalıştayına GTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Hasan Aslan, GTÜ Biyoteknoloji Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Işıl Kurnaz, GTÜ Temel Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Fatma YükseL ve farklı ülke ve üniversitelerden çok sayıda bilim insanı katıldı. 

KANSER İÇİN FARKLI DİSİPLİNLER BİR ARADA
İki gün süren M-BIO2017’de, manyetik yapıların biyolojide ve medikal alanda kullanımları detaylı olarak ele alındı. Çalıştayda manyetik nano parçacıkların kanserli hücrelerin içerisine nüfuz ettirilerek lokal olarak ısıtılması (hiperthermia) ile tedavi yöntemi, manyetik parçacıkların kullanılması ile ilaç taşınımı (drag delivery) ve ilaçların hastalıklı bölgelerde lokalize edilerek vücudun hasta olmayan organlarının etkilenmemesi hususunda araştırmaları olan farklı disiplinlerden bilim insanları bir araya gelerek deneyimlerini paylaştılar ve bir araya gelerek gelecekte neler yapabilecekleri hususunda değerlendirmelerde bulundular. 

Çalıştayda günümüz dünyasında artık insanlık problemlerinin ancak farklı disiplinlerin bir araya gelip birlikte çalışması ile çözülür halde geldiği, kanser tedavisinin de bunlardan biri olduğu vurgulandı. Çalıştay ile Fizik, Tıp, Kimya,  Biyoloji, Malzeme-bilimi gibi farklı disiplinlerden bilim insanlarını bir araya gelip, kanserin tedavisi için alternatif yeni yöntemlerin ele alanması, bilgi birikimi ve tecrübe paylaşımı sağladı.

Açılış konuşmasını yapan Çalıştay Başkanı Doç. Dr. Fikret Yıldız, manyetizma ile ilgili çalışmaların tarihsel gelişim sürecini vererek, son zamanlarda Manyetik yapıların nasıl Bio-Medical uygulamalarda da yer alaya başladığını anlattı. 
Çalıştayda daha sonra Anadolu Sağlık Merkezi'nden Prof. Dr. Zafer Gülbaş yaptığı konuşmada etkinliği düzenleyen ekibe gayretlerinden dolayı ve çalıştay katılımcılarına katılımlarından dolayı teşekkür etti. Çalıştay devam ederken  oturuma katılan Rektör Prof. Dr. Haluk Görgün yaptığı konuşmada, iki güzide kurum GTÜ ve ASM’nin ortaklığında gerçekleşen bu uluslararası etkinlikten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Rektör Prof. Dr. Haluk Görgün, bütün katılımcılara teşekkür etti ve böyle bir çalıştayın ülkemiz için alanında önemli çıktılar sağlayacağını belirtti. 


Son Güncelleme: 14.09.2017 12:02
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37