MEDICAL PARK GEBZE'den annelere metabolik hastalıklarla ilgili seminer!

MEDICAL PARK GEBZE'den annelere metabolik hastalıklarla ilgili seminer!

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
22 Şubat 2018 Perşembe 17:32
MEDICAL PARK GEBZE'den annelere metabolik hastalıklarla ilgili seminer!
Alanında deneyimli, uzman hekim kadrosu ve tıbbi altyapısıyla Gebze’de 7 yıldır hizmet vermeye devam eden Medical Park Gebze Hastanesi, Çayırova Belediyesi'nin işbirliği ile anneleri çocuklarda görülebilecek hastalıklar hakkında bilinçlendiriyor. Medical Park Gebze Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Dilek Karakaya Arpacı, anneleri tiroid hastalıkları hakkında bilgilendirdi.

Medical Park Gebze’de görev yapan Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Dilek Karakaya Arpacı, Endokrinoloji biliminin incelediği hastalıklar içerisinde yer alan tiroid hastalıkları ve çeşitlerinden bahsetti. Tiroid bezi, boynun orta hattında, Adem elması diye adlandırılan kıkırdak çıkıntının altında yer alan, kelebek şeklinde, ufak bir bezdir. 25 gram ağırlığındadır. Salgıladığı hormonlar ile bebeğin anne karnında gelişiminde, doğum sonrası zihinsel – bedensel gelişim ve büyümesinde ayrıca yaşam boyu metabolizma faaliyetlerinin düzenlenmesinde etkisi büyüktür. Tiroid bezi, 'tüm vücut fonksiyonlarının düzenleyicisi' olarak da adlandırılır.

NEDİR BU TİROİD HORMONLARININ GÖREVİ?

2 tane hormon yapan ve dolaşıma salgılayan tiroid bezlerinin görevi hakkında Doç.Dr. Dilek Karakaya Arpacı, "Tiroid bezi iki adet hormon yapar. T4 ile T3 diye adlandırılan bu hormonlar, büyüme gelişme,  enerji oluşumu ve enerji kullanımı, vücut ısısının sağlanması ve  devamlılığı, her türlü metabolizmamız, diğer hormonlarımızın  üst düzeyde etkileri ve enzimlerin normal işlevleri  için  olmazsa olmazlardandır. Tiroid bezinin çalışması beyinde bulunan ve hipofiz adı verilen bir bezden salgılanan TSH hormonu ile kontrol edilir. 

Kan dolaşımındaki tiroid hormonları (T4 ve T3) azalınca hipofizden TSH salgısı artar ve bu hormon tiroid bezinden tiroid hormon salgısını artırır. Tersine, eğer dolaşımda T4 ve T3 artarsa bu takdirde hipofizden TSH salgılanması azalır. Tiroid hastalığı özellikli olarak 60 yaş üzeri kadınlar, gebe veya gebelik planlayan kadınlar, tekrarlayan düşük, ölü doğum hikâyesi, RAI (atom) tedavisi veya boyun bölgesine radyasyon alanlar, tiroid cerrahisi geçirenler, tip 1 diabetes mellituslu hastalar, down sendromu, turner sendromu, ailede OİTH öyküsü olanlar, guatr ve/veya anti-TPO pozitifliği, lityum, amiodaron kullananlar, açıklanamayan prolaktin yüksekliği, açıklanamayan kolesterol yüksekliği, açıklanamayan anemi (kansızlık), kalp yetmezliği, otoimmün hastalığı olanlar (Vitiligo, Sjögren sendromu, sistemik lupus eritematozus, romatoid artrit) da araştırılmalıdır" diyerek devam etti.

Doç. Dr. Arpacı, "Ayrıca antikorlar vardır. Bunlar anti-TPO antikoru ve anti-Tiroglobulin antikorlarıdır. Bu antikorların yüksek olması tiroid hastalığının otoimmün bir hastalık olduğunu gösterir. Otoimmün hastalık vücudun kendi dokusunu (tiroid bezini) yabancı bir doku olarak algılayıp ona karşı reaksiyon vermesidir. Bu reaksiyon antikorlar ile oluşur. Bu reaksiyonun nedeni bilinmemektedir" dedi.

'TİROİD BEZİNİ KAPSAYAN HASTALIKLAR NELERDİR?'

Tiroid hastalıklarının teşhisinde kan testleri, tiroid ultrasonu, tiroid sintigrafisi, tiroid ince iğne aspirasyon biyopsi testlerinin yapılması gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Dilek Karakaya Arpacı, "Tiroid bezlerinin oluşturdukları hastalıkları şöyle sıralayabiliriz; guatr, hipotiroidi, hipertiroidi, nodül, tiroidit ve tiroid kanseri'dir" diyerek detaylı olarak annelere hastalıklarla ilgili bilgiler verdi.

•Guatr: Tiroid bezinin büyümesi ‘guatr’ olarak adlandırılır. Erginlik çağında ve hamilelikte tiroid bezi fizyolojik büyüyebilmektedir, hastalık olarak kabul edilmezler. Tiroid bezinin tümünün yaygın şekilde büyüyebileceğini (diffüz) ya da bezde tek veya çok sayıda nodüller (yuvarlak, oval kitleler) 
•Hipotiroidi: Tiroid hormonlarının (T4 ve T3) az salgılanması durumudur. 
•Hipertiroidi: T4 ve T3 hormonlarının bezden aşırı salgılanması durumudur. 
•Nodül: Tiroid bezinin içinde normal dışı doku oluşmasıdır. Eğer hastada birden çok nodül mevcutsa bu ‘multinodüler guatr’ olarak adlandılırılır  
•Tiroidit: Tiroid bezinin iltihabına denir. Bezde ağrı vardır. 

Annelerle hem çocukları hem de kendileri için detaylı bilgiler veren Doç. Dr. Dilek Karakaya Arpacı, annelerin kafasında oluşan soru işaretlerini de giderdikten sonra fotoğraf çekimi ile söyleşi tamamlandı. 
İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tıp eğitimini ve uzmanlığını, Atatürk Eğitim Araştırma Hastanesi yan dal uzmanlığını alan Doç. Dr. Dilek Karakaya Arpacı’nın uzmanlık alanları ise, Diyabet, Tiroid Hastalıkları, Paratiroid Hastalıkları, Hipofiz hastalıkları, Adrenal Bez Hastalıkları, Osteoporoz, Obezite’dir. 


Son Güncelleme: 22.02.2018 17:45
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37