banner55

Meme kanserine karşı harekete geçmek için 8 neden

Meme kanserine karşı harekete geçmek için 8 neden

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
01 Ekim 2019 Salı 13:53
 Meme kanserine karşı harekete geçmek için 8 neden

 

Dünyada her yıl yaklaşık 1 milyon 300 bin kadına meme kanseri tanısı konuyor ve meme kanseri her 8 kadından birini etkiliyor. Meme kanserinin görülme sıklığının yaşla birlikte arttığını belirten Anadolu Sağlık Merkezi Genel Cerrahi Uzmanı ve Meme Sağlığı Merkezi Direktörü Prof. Dr. Metin Çakmakçı, “Meme kanseri erken tanı ile tedavisi kolay bir hastalık. Sağlıklı bir yaşam meme kanserinden korunmada oldukça önemli. Meme kanserinde erken tanı için düzenli olarak meme muayenesi yapılmalı, 40 yaşından sonra yılda bir kez mamografi çekilmeli” dedi. 

Prof. Dr. Metin Çakmakçı, Ekim ayı meme kanseri farkındalık ayı kapsamında meme kanserine karşı harekete geçmek için 8 öneride bulundu.

1. 40 YAŞINI GEÇTİYSENİZ


Meme kanserinde yaş oldukça önemli bir risk faktörü. Bu nedenle de -özel bir risk unsurunuz yoksa- 40 yaşından itibaren her yıl düzenli olarak mamografi çektirin ve doktor muayenelerini ihmal etmeyin. 

2. KENDİ KENDİNİZE MEME MUAYENESİ YAPMAYI İHMAL EDİYORSANIZ


Vücuttaki bir değişikliği erken fark etmek, erken tanı ve tedavi başarısı açısından önemli. Bu nedenle vücudunuzun farkında olmalı, memelerinizi ayda bir, adetinizin bitiminden 3 ila 5 gün sonra muayene edebilirsiniz. Menopozdaysanız ve adet görmüyorsanız ise her ay aynı tarihte bu işlemi gerçekleştirmeye çalışmalı, memede ele gelen bir kitle, çöküntü, akıntı gibi herhangi bir değişiklik fark ettiğinizde hekime başvurmalısınız. Bunu yapamayan ya da yapmak istemeyen kadınlarda ısrar etmiyoruz ama…

3. AİLENİZDE MEME KANSERİ YA DA YUMURTALIK KANSERİ TANISI ALMIŞ OLANLAR VARSA


Meme kanserlerinin bir kısmında aile öyküsü ve genetik yapı çok önemli bir rol oynuyor. Sadece anne tarafında değil, baba tarafında da meme kanseri ya da bazen yumurtalık kanseri hastalarının olması bu hastalığa yakalanma riskinizi yükseltiyor. Eğer risk grubundaysanız daha 40 yaşından önce düzenli kontrollerinizi yaptırın. 

4. SAĞLIKLI BESLENEMİYORSANIZ


Araştırmalara göre, sağlıklı beslenmek genel olarak kansere yakalanma riskini yüzde 30-40 civarında düşürebiliyor. Meme kanserinden korunmak için düşük yağlı ve sebze, meyve, tahıl ağırlıklı beslenmeye özen gösterin, işlenmiş ürünlerden ve fazla şeker tüketiminden kaçının.

5. SİGARA İÇİYORSANIZ


Tütün kullanımı meme kanseri riskini arttırıyor. Meme kanserinden korunmak için tütün ürünlerinden ve içilen ortamlardan uzak durun.

6. HAREKETSİZSENİZ VE DÜZENLİ EGZERSİZ YAPMIYORSANIZ


Araştırmalar, düzenli egzersizin meme kanseri riskini anlamlı oranda azalttığını gösteriyor. Mümkünse haftada 5-6 saat egzersiz yapın. Hareketli bir yaşam tarzı benimseyin.

7. STRESİ YÖNETEMİYORSANIZ


Bazı araştırmalara göre yaşam şekli, çalışma koşulları ve yüksek stres meme kanserini tetikleyebiliyor. Stresli ortamlardan uzak durmak zor, ancak stresi yönetmek mümkün. Stres düzeyinizi azaltmak için kendinize uygun yöntemler bulmaya çalışın… 

8. KİLONUZU KONTROL EDEMİYORSANIZ 


Obezite, sadece estetik bir kusur değil, kanser olma olasılığını da artıran bir faktör. Bu nedenle fazla kilolardan kurtulun, sağlıklı kiloda kalmaya özen gösterin.

Son Güncelleme: 01.10.2019 13:56
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37