banner55

Metarnal yaş gebeliği nedir?

Metarnal yaş gebeliği nedir?

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
30 Eylül 2018 Pazar 19:44
 Metarnal yaş gebeliği nedir?


Son yıllarda ülkemizde yapılan araştırmalara göre önce kariyer ve sosyal şartların uygun hale gelmeli, sonra çocuk diyen kadınların oranının artmakta olduğunun gözlendiğini ifade eden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Öğretim Üyesi Op. Dr. Burcu Çetinkaya, 37 yaş üzeri gebeliklerin ‘İleri anne yaşı gebeliği – Metarnal yaş gebeliği’ kategorisine dahil edildiğini söyledi.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Öğretim Üyesi Op. Dr. Burcu Çetinkaya, “Yaş itibari ile belirli risk faktörlerini taşıyor olmanızdan ötürü rutin kontrollerinizi aksatmamanız, hekiminizin sizden istemiş olduğu tetkikleri mutlaka yaptırmanız bebeğinize giden sağlıklı giden yol için oldukça önemli” olduğunu ifade etti.
 
12. HAFTA ÇOK ÖNEMLİDİR

Özellikle 40 yaş ve üzeri gebeliklerde ilk 12. Haftanın çok kritik ve önemli olduğunu ifade eden Öğretim Üyesi Op. Dr. Çetinkaya, "Bu dönemde düşük tehdidi 20’li yaş gebeliklerine oranla daha fazla ön plana çıkabilmektedir. Hekiminizin bu dönemde, gerekli gördüğü takdirde isteyebileceği genetik testler veya rutin tetkikler olabilmektedir. Hekiminiz bu sonuçları sizi ve fetüsü ayrı ayrı ele alarak değerlendirecek, en sağlıklı şekilde gebeliğinize devam etmenize yardımcı olacaktır. Sizler de bu süreçte hekiminize, tedavi sürecine uyarak destek olabilirsiniz" dedi.
 
RİSK GENÇ YAŞA ORANLA 2-3 KAT FAZLADIR

İleri anne yaş gebeliğindeki riskli durumlar hakkında bilgi veren Öğretim Üyesi Çetinkaya, sözlerine şöyle devam etti:

Kromozom anomalili (Down Sendromlu) bebek doğruma riski artar. Düşük riski olduğu gibi, erken doğum ve dış gebelik riski de yüksektir.  Hipertansiyon ve diyabet gibi durumlar gebelik ile ön plana çıkabilir. Bu durumlar bebek için riskli olabileceğinden yakın takip önemlidir. Çoğul gebelik olasılığı yüksektir. Düşük doğum ağırlıklı bebekler söz konusudur.

Ölü doğum riski 20’li yaşlardaki kadınlara oranla 2-3 kat fazladır. İleri anne yaşı gebeliğinde komplikasyon olasılığı yüksek olduğundan sezaryen olasılığı yüksektir. Bilim ve teknoloji her ne kadar çok fazla ilerlemiş olsa da, hiçbir dönemde risk sıfır olmayacaktır. Bu nedenle hekiminizin tavsiyeleri ve birlikte düzenli takipleriniz ile bu riskleri minimuma indirmek mümkün olacaktır. 


Son Güncelleme: 30.09.2018 19:46
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37