Normal düzeyde bir sınav kaygısı doğaldır, hatta faydalıdır

Normal düzeyde bir sınav kaygısı doğaldır, hatta faydalıdır

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
26 Nisan 2017 Çarşamba 09:37
Normal düzeyde bir sınav kaygısı doğaldır, hatta faydalıdır


            
Konak Hastanesi Gebze Uzman Psikoloğu Hilal Kübra Şirin yaptığı açıklamada sınav kaygısının nedenlerini yüksek beklenti düzeyi, hedefi gözünde büyütme, saplantılı düşünceler, çalışma zamanını dağınık kullanma, sınavın kötü geçeceğine inanma, sınav esnasında hata yapma düşüncesi, sorumlulukları erteleme, dikkati toplayamama ve aşırı heyecanlı olma korkusu olarak sıraladı.
    
Konak Hastanesi Gebze sınav kaygısına ilişkin bir açıklama yayımladı.  Sınav kaygısının; sınav öncesi öğrenilen bilginin sınav sırasında kullanılmasına engel olan ve başarının düşmesine yol açan yoğun duygu hali olduğu belirtilen açıklamada “Sınav yaklaştıkça uyku tutmuyor, sınava girerken eliniz ayağınız titreyip soğuk terler dökmeye başlıyorsanız, bir de sınavda beyniniz zonkluyorsa ve soruları heyecandan okuyamıyorsanız yoğun bir sınav kaygınız var demektir” denildi 
Konak Hastanesi Gebze Uzman Psikoloğu Hilal Kübra Şirin yaptığı açıklamada şunları söyledi:

Aile ve çevrenin yüksek beklenti düzeyi, hedefi gözünde büyütme, başarısızlık ve sınav sonuçları hakkında saplantılı düşünceler, çalışma zamanını dağınık ve plansız kullanma, verimsiz çalışma alışkanlıkları, sınavın kötü geçeceğine inanma, sınav esnasında yanlış kodlama ve hata yapma düşüncesi, sorumlulukları erteleme, başarısız değerlendirilme korkusu, dikkati toplayamama ve aşırı heyecanlı olma korkusu sınav kaygısına neden olmaktadır. 
SINAV KAYGISI YAŞAYAN ÇOCUĞA KARŞI AİLENİN YAKLAŞIMI NASIL OLMALIDIR?
Aileler çocuklarına sadece başarılı olduğunda değil, her zaman yanında olacağını hissettirmeli. Anne baba okul ve meslek seçiminde kendi isteğinden ziyade çocuğunun ilgi alanlarını düşünmeli. “Sana güveniyorum”, “Sen zaten yaparsın” gibi cümlelerden kaçınmalı, bu cümleleri kurmak yerine çocuklarına bu cümlelerin anlamını hissettirmelidirler.

SINAV KAYGISIYLA NASIL BAŞA ÇIKILIR?


Sınav kaygısı ile başa çıkmanın iki aşaması vardır: 


Birincisi sınavdan önce, sınava iyi hazırlanmış olarak girilmeli, uykusuz ve aç olunmamalı, (asitli içecekler, çikolata, kırmızı et, baharatlı yiyecekler stresi artırdığı için bu yiyeceklerden kaçınılmalı. Bunların yerine stresi azaltan meyve, taze sebze yenilmeli.) Sınav yerine zamanından biraz önce gidilmeli, acele edilmemeli, son ana kadar ders çalışılmamalı, sınavdan önce gevşemeye çalışılmalıdır.
İkincisi sınav sırasında; kendi kendinize başaramayacağım, sorular zor olacak, bilmediğim konular çıkacak gibi iç konuşmaları asla yapmayın. Bu var olan kaygınızı paniğe dönüştürecektir. Eğer aşırı bir kaygıya kapılmışsanız bir iki dakika sınavı bırakıp düzgün nefesler alıp vererek, sınavdaki diğer insanlara bakarak yalnız olmadığınızı, herkesin heyecanlı olduğunu düşünün. Sınav başladığı an soruları dikkatlice okuyun, zamanınızı doğru ayarlayın.

Rahatlamak için arada bir oturma pozisyonunuzu değiştirin, heyecanlanıp soruyu çözemediğiniz an sorunun yanına işaret koyarak o soruyu geçin. Sınavdan sizden önce çıkanları gördüğünüzde endişelenmeyin son dakikaya kadar zamanınızı kullanın.
ANAHTAR CÜMLELERİNİZ ŞUNLAR OLSUN:


•Olumsuz düşüncelerden uzak durun
•Kendinizi başkalarıyla kıyaslamayın
•Sınavın sonucuna değil sürece odaklanın
•Motivasyonunuzu yüksek tutun
•Beslenmenize dikkat edin
•Ailenizden ve öğretmenlerinizden destek istemekten çekinmeyin
•Normal düzeyde bir sınav kaygısı DOĞALDIR, hatta FAYDALIDIR
•Aşırı kaygı, öğrenmeyi ve hatırlamayı ZORLAŞTIRIR.
•Sınav kaygınızı avantaj haline dönüştürebilir ve başarınızı arttırabilirsiniz.”
ÖZEL KONAK HASTANELERİ HAKKINDA
1995 yılında İzmit'te kurulan Konak Sağlık Grubu, sahip olduğu seçkin kadrosu ile dünya standartlarında hizmet veren A Sınıfı bir hastanedir. Yatırımlarını günden güne genişleten Konak Sağlık Grubu 2013 yılında bünyesine kattığı Gebze Tıp Merkezi'ni 2015 yılında A Sınıf hastane olarak hizmete aldı. 2014 yılında hizmete giren Gölcük Aile Konak Hastanesi ile yatırımlarına devam eden Konak Sağlık Grubu, aynı yıl Adapazarı'nda bünyesine kattığı Konak Tıp Merkezi’ni ise 2016 yılında yaptığı yatırım ile açarak Bölgesinde fark yaratmıştır. 
   
Bina yatırımlarının yanı sıra hasta odaklı yaklaşımı, seçkin hekim kadrosu, sağlık personeli, tıbbi altyapısı, teknolojisi ve hizmet kalitesi ile yenilikler getiren Konak Sağlık Gurubu BT Koroner (Sanal) Anjiyo ve Kolon Hidroterapi gibi hizmetleri de verebilmektedir. 15000 m2 kapalı alana sahip Konak Hastanesi, 2015 mart ayında hizmete giren Kocaeli'nin ilk özel Tüp Bebek Ünitesi ile sağlığın daima yanında olmaya devam ediyor. 


Son Güncelleme: 26.04.2017 09:42
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37