Obeziteye karşı ameliyatsız balon yöntemi

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde 'Endoskopik Mide Balonu' uygulaması başlatıldı.

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
30 Eylül 2016 Cuma 11:45
Obeziteye karşı ameliyatsız balon yöntemi
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde obezite tedavisinde ameliyat dışı yöntem olarak kullanılan 'Endoskopik Mide Balonu' uygulaması başlatıldı. Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı'nda görevli Yrd. Doç. Dr. Sertaç Ata Güler, ağızdan mideye inilerek balonun yerleştirilmesiyle hastaya doygunluk hissi kazandırıldığını böylelikle hastanın zayıflamasını sağladıklarını söyledi.

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı'nda görevli Yrd. Doç. Dr. Sertaç Ata Güler ve ekibi herhangi bir cerrahi müdahale yapılmadan endoskopik olarak ağızdan balonun mideye yerleştirilmesi yöntemiyle aşırı kilolu hastalara tedavi uyguluyor. Hastaya gerekli tetkikleri yapıldıktan sonra balon işleminin uygulandığını söyleyen Yrd. Doç. Dr. Sertaç Ata Güler, "Balonlar 1 sene midede kalan ve sonra çıkartılan bir aparattır.

Gerekli tetkikler yapıldıktan sonra balon işlemini uyguluyoruz. Balon işleminde herhangi bir cerrahi müdahale söz konusu olmuyor. Herhangi bir dikiş işlemine gerek kalmıyor. Tamamen endeskopik olarak ağızdan balonun yerleştirilmesi ve içinin özel renklendirilmiş bir sıvıyla şişirilmesi şeklinde bu işlemi yapıyoruz" dedi.

Yrd.Doç.Dr. Sertaç Ata Güler balon işleminin ardından hastanın midesinde doygunluk hissi oluştuğunu belirterek, "Bu işlemin ardından 350 santilitrelik bir hacimle balonu şişiyoruz. Sanki yemek yediniz ve midenizde doygunluk hissiniz var. İlerleyen günlerde hastanın yakın takibi ile açlık hissinin artması gözükürse tekrar endeskopla balonun hacmi arttırabiliyor ve doygunluk hissi sağlanabiliyor. Bu balon 12 ay kadar midede kalabiliyor, 12 ay sonra balonu çıkartıyoruz.

Yapılan bilimsel çalışmalara göre 12 ay boyunca diyet, spor ve yaşamsal alışkanlıkları daha sonra devam ettirebildiğini gösteriyor. Midedeki balon esnasında diyetisyenimiz kontrolünde uygulanan diyetler hastaya kazandırılıyor. Balon çıkarıldıktan sonra diyet alışkanlığı sürdürülerek hastanın kilo vermesi gerçekleştiriliyor. Konsey toplanıyor öncesinde mide değerlendiriliyor, herhangi bir ülser veya farklı birşey varsa bunlar tedavi edildikten sonra balon gerçekleştirilebiliyor.

İstediğimiz zaman endoskopla balonun içindeki sıvı alınarak dışarıya çıkartabilir ve hastaya da herhangi bir zararı olmamış oluyor. İşlem yarım saat sürüyor ve 2 saat müşahede altında tutuyoruz. Hasta 2.5 saat sonra taburcu oluyor" diye konuştu.

Bölgenin en önemli hastanelerinden biri olduklarını ifade eden Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Zafer Cantürk ise, "Hastanemiz bölgenin en kritik ve önemli hastanelerinin başında geliyor. Sakarya, Yalova, Düzce, Bolu, Zonguldak ve İstanbul'dan yoğun bir şekilde talep var hastanemize. Bölgenin en büyük ve en güvenilir hastanesidir.

Obezite çağımızın en önemli hastalıklarından birisi. Obeziteyi diyet ve egzersiz ve yemek alışkanlıklarının şekillendirmesiyle mümkün. Bizim hastanemizde obezite hastalığıyla ilgili hem cerrahi, hem de balon gibi operasyonlar yapılıyor. Bu operasyonlarda hastanın doygunluk sağlanması amaçlanarak zayıflaması sağlanıyor. Herhangi bir cerrahi müdahale yok. Hasta yürüyerek hastaneye giriyor, yürüyerek çıkıyor. Ekibimiz hastalarımızı yakından takip ediyor" dedi.

Prof.Dr. Cantürk hastalardan alınan sonuçların yüz güldürücü olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Yapılan iki yöntemde de hastaların kilo verdiğini gözlemliyoruz. Balon yöntemi bırakılabilir bir yöntem, cerrahi ise geri dönüşüm olmayan bir yöntem. Hastanın da onayıyla birlikte her ikisi de oluşturulan konseyde verilecek karar doğrultusunda operasyonlar yapılıyor." 




Doğan Haber Ajansı

Son Güncelleme: 30.09.2016 23:48
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37