banner55

Op.Dr. Çetinkaya hamilelere bitter çikolata tavsiye etti

Op.Dr. Çetinkaya hamilelere bitter çikolata tavsiye etti

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
04 Nisan 2019 Perşembe 10:45
Op.Dr. Çetinkaya hamilelere bitter çikolata tavsiye etti


Kadın Hastalıkları
ve Doğum Uzmanı Öğretim Üyesi Op.Dr. Burcu Çetinkaya, hamilelerin çok aşırıya kaçmadan, haftada 3-4 kez az miktarda bitter çikolata tüketilebileceğini belirterek, bunun bebeğin gelişiminde bazı faydalarının olabileceğini söyledi

Çikolatanın içerdiği kafein, teobromin gibi maddeler nedeniyle insan vücudu üzerinde bazı olumlu ve olumsuz etkilere sahip olduğunu ifade eden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Öğretim Üyesi Op.Dr. Burcu Çetinkaya, Teobromin’in çikolatada bulunan bir madde olduğunu ve  özellikle bitter çikolatada daha çok bulunduğunu, gebelik üzerinde etkileri konusunda yapılan bazı araştırmalara göre, çikolata tüketen annelerde preeklamsi (gebelikte yüksek tansiyon, gebelik zehirlenmesi) daha az görülmüş ve gebelik zehirlenme riskinin daha az olduğunun uzmanlarca belirtildiğini söyledi.

DUYGU DURUMUNUN DÜZELMESİNE 
YARDIMCI OLABİLMEKTEDİR

Teobromin’in aynı zamanda damarları gevşettiğini ve hamilelikte damar sertliğini önleyerek yüksek tansiyon riskini azaltmayı destekleyebildiğini sözlerine eleyen Öğretim Üyesi Op.Dr. Çetinkaya, “Bitter çikolatanın içinde bulunan serotin (mutluluk hormonu), hamileleri rahatlatabilmekte, duygu durumunun düzelmesine yardımcı olabilmektedir. Çikolatanın içinde ki bir diğer madde olan Flavanoid ise, antioksidan özelliği sayesinde zararlı maddelerin dışarıya atılmasında olumlu yönde etki edebilmektedir. Bu; gebelik döneminde anne adayının her istediğinde, istediği miktarda çikolata tüketebileceği anlamına gelmemektedir” dedi. 

MİKTARI İÇİN MUTLAKA HEKİMİNİZE BAŞVURUN

Çikolatanın aşırıya kaçıldığı takdirde zararları olabileceğini belirten Öğretim Üyesi Op.Dr. Çetinkaya çikolata, kahve ve kolada bulunan kafein maddesinin aşırı tüketiminin içerisinde bulunan yoğun şeker miktarı sebebi ile, fazla kilo alınmasına, gebelik şekerine ve buna bağlı olarak düşük, erken doğum riskini arttırabileceği gibi, diş sağlığı problemlerinde artış olabileceğine de dikkat çekti. 

Çetinkaya gebelikte çikolata tüketimi ve miktarı konusunda muhakkak hekime danışılması gerektiğini tavsiye etti.
Son Güncelleme: 04.04.2019 10:52
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37