Prematüre bebekler İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi'nde buluştu

Prematüre bebekler İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi'nde buluştu

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
17 Kasım 2018 Cumartesi 15:05
 Prematüre bebekler İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi'nde buluştu

 

İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi, "17 Kasım Dünya Prematüre Günü" kapsamında prematüre bebekler ve ailelerini ağırladı. Yenidoğan Yoğun Bakım Uzmanı Dr.Öğr. Üyesi Şenol Bozdağ’ın takipli hastaları olan prematüre bebekler, doktor ve hemşirelerin ilgi odağı oldu.

Anne rahminde başlayan hayat hikayelerini, henüz olgunlaşma sürecine ulaşamadan tamamlamak zorunda kalan küçük hatta çok küçük parmak bebeklerin günü… Bugün onların günü. İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi, '17 Kasım Dünya Prematüre Günü' kapsamında prematüre bebekler ve ailelerini ağırladı. Farklı yerlerden gelen aileler ve bebekleri, doktorlar ve hemşireler ile keyifli dakikalar geçirdi.

DOKTORLARIMIZA GÜVENİMİZ SONSUZ

Etkinliğe katılan ailelerden 6 aylık Hızır Ali bebeğin babası Acla Alişanoğlu, "Bebeğimiz 26 haftalıkken dünyaya geldi. Doğumdan 35 gün sonra ise İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi’ne getirdik. Burada 2 aylık yoğun bakım sürecimiz oldu. Şenol Hoca ve hemşireler, bebeğimiz ile çok güzel ilgilendiler. Onlara güvenimiz sonsuzdu. Hızır Ali, günden güne kilo aldı ve iyileşti. Şuan 11 aylık, sağlık durumu gayet iyi. Bugün de buraya bu güzel etkinlik için geldik. Keyifli bir gündü, herkese çok teşekkür ederiz" şeklinde konuştu.


TÜRKİYE'DE DOĞAN BEBEKLERİN YÜZDE 10'U PREMATÜRE OLARAK DÜNYAYA GELMEKTEDİR

Etkinlik kapsamında konuşma gerçekleştiren Dr. Öğr. Üyesi Şenol Bozdağ ise, "Bizler bugün burada 17 Kasım Dünya Prematüre Günü’nü kutlamak için toplandık. Bilindiği üzere 37 haftadan önce doğan bebekler prematüre bebek olarak kabul edilmektedir. Dünyada yaklaşık 13 Milyon bebek, prematüre olarak doğmaktadır. 

Türkiye’de ise 1 buçuk milyon bebek doğmakta ve yaklaşık olarak bu bebeklerin, yüzde 10’u prematüre olarak Dünyaya gelmektedir. Kısacası her yıl, Türkiye’de 150 bin bebek erken doğarak hayata gözlerini açmaktadır. Türkiye’de özellikle, bin gramın üzerindeki prematüre bebeklerin yaşam oranları, şu anki olanaklar ile yüzde 90’a kadar ulaşıyor. 750-1000 gramın arasındaki bebeklerin yaşam oranı ise yüzde 50 olarak kayıtlara geçmiştir. Niçin prematüre olarak doğuyor bu bebekler? 
Erken doğumların genellikle, anne kaynaklı olduğu tespit edilmiştir. Birçok annenin gerek gebelik öncesi gerekse gebelikte ortaya çıkan hastalıkları; özellikle hipertansiyon, diyabet gibi metabolik hastalıkları, plasentaya bağlı rahatsızlıklar, anne rahmine ait rahatsızlıklar ve rahim ağzı bozuklukları prematüre doğumun en sık sebeplerinden sayılıyor. 

Çoğul gebelik durumlarında da, prematüre doğum oranları artmaktadır. Biz sağlık çalışanları olarak; gerek doktorlar gerekse hemşirelerimiz ile birlikte bir ekip olarak, prematürenin meydana getirdiği sağlık sorunlarını, multidisipliner bir anlayış çerçevesinde ve mevcut teknolojinin bize sunduğu olanaklar sayesinde aşmaya çalışıyoruz. 

Prematüre bebek olarak doğmak; hayata 1-0 geride başlamak gibi olsa bile, asla diğer zamanında doğmuş bebeklere yetişemeyecekleri anlamına gelmez. Zaten burada da görüyorsunuz bebeklerimizi, neredeyse yaşıtlarını yakalamış durumdalar. Gerek fiziksel gerekse psikososyal olarak gayet sağlıklılar" açıklamasını yaptı.

Son Güncelleme: 17.11.2018 15:12
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37