Şizofreni hastalığı için farkındalık oluşturuldu

Şizofreni hastalığı için farkındalık oluşturuldu

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
04 Aralık 2016 Pazar 21:59
Şizofreni hastalığı için farkındalık oluşturuldu
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla Şizofreni İçin Farkındalık programı gerçekleştirdi. 
 
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla çeşitli etkinlikler düzenledi. Bu kapsamda, Şizofren İçin Farkındalık adı altında program gerçekleştirildi.  Şizofren hastalarının müzik gösterilerinin yer aldığı programda hastalık konusunda bilgilendirme sunumu yapıldı.

Program kapsamında şizofreni hastalığının tarihi gelişme içerisinde tedavi yollarının anlatıldığı bir de sergi yapıldı. Sergide sizofreni hastalarının ruh halini yansıtan oda onların yaşadıklarını anlamaya yardımcı oluyor.
 
HEPİMİZ İMTİHAN HALİNDEYİZ
Kocaeli Bilim Merkezi’nde düzenlenen programa Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, KOÜ Tıp Profesörü Prof. Dr. Mustafa Yıldız, Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Ali Yeşildal, Kent Konseyi Başkanı Abdullah Köktürk, AK Parti Kadın Kolları Başkanı Serpil Yılmaz, Sağlık ve Soayal Hizmetler Daire Başkanı Bekir Köksal, Başkan Danışmanları Nermin Tol ve Dilek ve Dilek Karaca ile engeller ve yakınları katıldı.

Programda konuşan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, eksik olmamak kusursuz olmamak ancak Allah’a mahsustur. Hepimizin az ya da çok eksiklikleri olabilir. Eğer aklımızı, bilgimizi, zekamızı insanların zararına kullanacaksak, insanların ölümüne sebep olacaksak o akıl olmaz olsun. Hepimiz her halimizle her nefesimizle imtihan halindeyiz" dedi.
 
SİZİN DERDİNİZ BİZİM DERDİMİZ
Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu “Başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere hükümetimiz, yerel yönetimler engelli kardeşlerimizle birlikte gücümüzün yettiği kadar beraber oluyoruz. Siz yapabildiğiz kadarını yapın. Gücünüzü yetmediği yerde sosyal devlet olmanın gereği, büyükşehir ve ilçe belediyeler olarak devletimiz ve hükümetimiz olarak her zaman yanınızda olacağız. Sizin derdiniz bizim derdimiz. Siz gülerseniz biz gülebiliriz. Bizim bakışımız bu. Hayatı böyle görüyoruz. Burada olmayanlara da sahip çıkalım. Bu bizim görevimizdir” şeklinde konuştu.
 
ŞİZOFRENİ NEDİR
Şizofreni hastalığı hakkında bilgi veren KOÜ Tıp Profesörü Prof. Dr. Mustafa Yıldız da konuşmasında şunları söyledi. “Bir devletin uygarlık ölçüsü engelli insanın normal insanlar kadar istedikleri olanaklara sahip olmasıyla ölçülür diyebilirim. Şizofreni akıl yarılmasıdır. Aklın dengesinin bozulduğu bir hastalık. Hastalık sürekli değil. Hastalanmak demek tümden hayattan kopmak demek değil.

Eski işlerini devam ettirebilecek düzeyde iyileşmek de mümkün bu hastalıkta. Yaşam boyu bir insanı şizofreniye yakalanma ihtimali yüzde 1. Kocaeli’nin nüfusunu 1 buçuk milyon düşünürsek 1 buçuk milyonda kaç tane hastamız var. 7 bin 500 tane. Genetik bir yanı da var. Kalıtımsal olmadan da bu hastalık ortaya çıkabiliyor. Hastalık kendiliğinden düzelmiyor, tedavi edilmesi gerekiyor. Hastalık toplumsal bir sorun.”
 
GÖRMEZDEN GELMEYİN
Müzik dinletisinin yer aldığı programda Bizim Bahçe Şizofreni Yakınları Derneği gösterisi de yer aldı. Şizofreni hastaları grubu önce çaldıkları enstrümanlarla şarkılar söylediler. Grup daha sonra zeybek oynadılar ve Ankara’nın Bağları türküsüyle dans ettiler. Bilim Merkezi’nde oluşturulan Şizofreni hastalığına dikkat çekmek için geçmişten günümüze şizofreni hastalığı tedavi yollarının anlatıldığı Görmezden Gelmeyin sergisi bir ay süreyle gezilebilecek. 



Son Güncelleme: 04.12.2016 22:05
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37