Yaşınız 40'ı geçtiyse göz muayenenizi ihmal etmeyin

Yaşınız 40'ı geçtiyse göz muayenenizi ihmal etmeyin

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
12 Mart 2018 Pazartesi 11:39
Yaşınız 40'ı geçtiyse göz muayenenizi ihmal etmeyin


Tüm Dünya'da en sık kalıcı görme kaybına neden olan ve halk arasında Göz Tansiyonu adıyla da bilinen Glokom, kırk yaş üzerindeki her 40 kişiden 1'inde görülür ve hastalığın ortaya çıktığı 10 kişiden 1'inde total körlüğe neden olabilir. VM Medical Park Kocaeli Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op.Dr. Nagihan Amuk Hamidi Dünya Glokom Haftası sebebiyle Glokom hakkında detaylı bilgiler verdi.

Glokom; göz tansiyonun yükselmesi ile kendini gösterebildiği gibi göz tansiyonunu yükseltmeden de göz sinirinde hasara neden olabilir. Bu nedenle Glokom ve Göz tansiyonu farklı şeylerdir. Günümüzde göz tansiyonu yüksek olmayan bireylerde Glokomu tespit edebilmek için ileri teknoloji donanımlara sahibiz. Bunlardan en önemlisi muayene ile belirlenemeyecek kadar ince olan gözün retina tabakasındaki sinir liflerini değerlendiren OCT cihazı, bir diğeri ise sinir tabasındaki hücre kaybını değerlendirebildiğimiz Görme Alanı testidir. Bu testler yapılmadan göz tansiyonunun takibi tam ve iyi bir şekilde yapılamaz.

KİMLERDE GLOKOM OLABİLİR?  
Tüm yaş gruplarında görülmekle birlikte Glokom çoğunlukla 40 yaş ve üzeri kişilerde daha fazla görülmektedir. Ailesinde Glokom olanlar; hipertansiyon, anemi (kansızlık), kalp ve damar hastalığı olanlarda, yüksek hipermetroplarda, kataraktı olanlarda bu oran daha da yükselmektedir. Bu sebeple göz sağlığı ve hastalıkları hekimleri rutin olarak 40 yaş ve üzeri hastaları Glokom açısından özellikle daha da ayrıntılı değerlendirmektedirler.

Glokomun belirgin olarak yaptığı bir şikayet bulunmamaktadır; ancak kişinin sabahları ortaya çıkan öğleden sonra azalan bulanık görmesi; baş ağrısı, renkli hareler görmesi, ışık hassasiyeti tarif edilmesi özellikle glokom açısından değerlendirme yapılmasını gerektirmektedir. Bu tür şikayetler diğer göz hastalıkları ile kolayca karışabileceğinden 40 yaş ve üzeri kişilerin yıllık olarak göz taramalarını yaptırması çok önemlidir.

GLOKOM TEDAVİ EDİLMEZSE SİZİ NELER BEKLER?
Glokom tedavi edilmediği takdirde kati olarak görme kaybı ile sonuçlanır. Görme kaybı çoğu tedavi edilmemiş vakada ciddi boyutlara ulaşır ve kişiyi kısıtlı bir alanda yaşamaya zorlar. Görme alanı tıpkı bir tünelden bakıyormuş gibi daralır ve son olarak hastalar görme duyularını kaybederler.

Özellikle tek gözlerinde glokom olan kişiler bunu farketmekte daha da zorlanmaktadırlar.  Bu sebeple belirli aralıklar ile ayrıntılı muayene yapılması önemlidir. 


Son Güncelleme: 12.03.2018 11:41
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37