Yılda bir kez doktor ziyareti sizi kanserden korur!

Yılda bir kez doktor ziyareti sizi kanserden korur!

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
26 Ocak 2018 Cuma 15:56
Yılda bir kez doktor ziyareti sizi kanserden korur!


Rahim
ağzı kanseri kadınlar arasında en sık görülen 2. kanser türü olup, kansere % 98 oranında HPV (İnsan Papilloma Virüsü) neden olmaktadır. 
 
Medical Park Gebze Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Yrd.Doç.Dr. Burcu Çetinkaya, "Her 100 kadından en az 2'sinin hayatının bir döneminde rahim ağzı kanseri yakalandığı bilinmektedir. Bununla birlikte rahim ağzı kanserine karşı alınan önlemlerle ile kadınların hayatları boyunca kanserle karşılaşmama oranı çok yüksektir" dedi.

1–31 Ocak Rahim Ağzı kanseri farkındalık ayı nedeniyle Medicalpark Gebze Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Burcu Çetinkaya; "Rahim ağzı kanseri daha çok gelişmekte olan ve az gelişmiş ülkelerde en sık görülen jinekolojik kanserdir. Genellikle 50 yaş civarında ortaya çıkan rahim ağzı kanseri son yıllarda genç kadınlarda da görülmeye başlamıştır. Kadınlarda en çok görülen kanser sıralamasında meme kanseri ilk sırada yer almasına rağmen, yaşamı tehdit edici özelliği nedeniyle rahim ağzı kanseri, meme kanserinin önüne geçmektedir.

Rahim ağzı kanserlerinin neredeyse tümünden sorumlu olan HPV (Human Papilloma Virüsler) virüsü çok belirti göstermez ve oldukça bulaşıcıdır. Çoğu kadın, hayatının bir döneminde karşılaştığı HPV virüsünü kendi vücut savunma sisteminin yardımı ile yener. Bazı HPV virüsleri ise bu savunma sisteminden güçlü çıkar ve rahim ağzı kanserine neden olur.  Hastalığa neden olan HPV virüsünden korunmak için önlemler almak ve düzenli sağlık kontrolleri yaptırmak, hastalığın erken dönemde saptanmasına ve tedavide başarıya yardımcı olmaktadır."

SESSİZ ENFEKSİYON HPV VİRÜSÜ!


Yrd. Doç. Dr. Burcu Çetinkaya; "HPV cinsel yolla bulaşan bir virüs olup, rahim ağzı kanseri oluşmasına neden olabilir. Rahim ağzı kanseri tanısı konmuş kadınların %95’inden fazlasında görülen HPV (Human papilloma virus) genital bölgeyi enfekte eden ve temas yolu ile yayılan bir virüstür. Özellikle kadınlarda daha sık olmak üzere cinsel bölgede siğillere ve rahim ağzının, dış genital bölge ve üreme yollarında kansere sebep olur. HPV virüsü oldukça sinsidir ve aylarca hiçbir belirti göstermeden yayılmaya devam edebilir. Virüsün belirtilerine, bulaşma olduktan birkaç ay veya yıl sonra rastlandığı durumlar 'sessiz enfeksiyon” olarak adlandırılır' dedi.

Rahim Ağzı (Serviks) Kanseri Risk Faktörleri

Rahim ağzında gelişen hücre değişikliklerine neden olabilecek risk faktörleri şunlar:

•HPV enfeksiyonu
•Erken yaşta ilk cinsel ilişki
•Birden fazla cinsel partner varlığı
•Düşük sosyoekonomik seviye
•Erkeğin çok partnerli olması
•Bilinen anormal PAP smear test sonucu olması
•Sigara kullanımı
•Kötü genital hijyen
•Beslenme eksiklikleri (A, C, E, Folik asit eksikliği)
•Doğum kontrol hapı kullanımı
•HIV enfeksiyonu, cinsel yolla bulaşan hastalıkların varlığı
•Bağışıklık sisteminin zayıf olması

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Burcu Çetinkaya sözlerini şöyle tamamladı:

Rahim ağzı kanseri erken dönemde belirti veren özelliğinin yanında, tanısı jinekolojik muayene ve 'Smear Testi' ile rahatlıkla konulabilmektedir. Erken evrede yakalanıp tedavi edildiğinde başarı oranı %80-85 olan rahim ağzı kanserinde biyopsi de hastalığın tanısında ve doru bir tedavi planı için çok önemlidir. 

Rahim ağzı kanserinde ilk adım kanser teşhisi ve kanserin hangi evrede olduğunu belirlemektir. Bu nedenle rahim ağzından biyopsi alınır ve kanser evrelemesi yapılır. Rahim ağzı kanseri evrelemesi, kanserin vücuttaki yayılımına göre tanımlanır. Evreleme radyolojik çalışma ve olası diğer tanısal testlere ek olarak pelvik ve rektal muayeneye dayanır. 
Rahim ağzı kanserinde ve diğer kanserlerde en önemli korunma erken tanı ve sık kontroldür. Kontrolleriniz aktarmayın, sevdikleriniz ile aranıza hastalık koymayın ve mutlaka yılda bir kez kadın hastalıkları ve doğum uzmanınızı ziyaret edin. 


Son Güncelleme: 27.01.2018 00:01
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37