Eskiden beri vardı ancak son dönemlerde il yada ilçe merkezlerinde yapılacak olan etkinliklere davet edilen Bakanların şehir merkezlerine girişlerinden itibaren meydana gelen karışıklıklar yüzünden o gün şehirde yaşayanlar için başlı başına bir eziyet olarak hafızalara kazınıyor.

Hükümetlerin oluşması sırasında bölge dengelerinin gözetilerek yapılan görevlendirmelerde herhangi bir il merkezinden milletvekili seçilen siyasetçinin Bakan olması ile birlikte o il merkezinde zaten bir anda olağanüstü şartlar meydana geliyor.

Milletvekilinin Bakan seçilmesi ile birlikte adetten olduğu gibi ilk ziyaret seçim bölgesine yapılır, kabinede yer alma başarısını gösteren Bakanın o il merkezine geleceği tarih belli olduktan sonra başta o ilin Belediye başkanı ve Valisi olmak üzere var olan bütün siyasi ve devlet kurumları adeta bir seferberlik ilan ediyorlar.

Genellikle hava alanlarında hava alanı yoksa şehir merkezlerinin sınırında davul zurna ve Kurbanlar kesilerek karşılanan Bakanları karşılamak ve “hoş geldiniz Sayın bakanım hayırlı uğurlu olsun, tebrik ederiz” demek için oluşan uzun kuyrukların bazen kilometreleri bile bulduğu biliniyor.

Sayın bakanların bu ilk ziyaretleri bir noktada kabul edilebilir, Milletvekili olarak gittiği Ankara’dan seçildiği bölgeye Bakan olarak dönmenin keyfini çıkarmak isteyen siyasetçiye bir kereliğine avans verilebilir ancak sonrası hemen herkes için başlı başına bir işkence oluyor.

Bakan bey ve yanındaki heyetin herhangi bir etkinlik için şehir merkezine gelmesi ile birlikte ilgili-ilgisiz hemen herkes teyakkuz durumuna geçiyor, Bakanların  şehir merkezine geleceği belli olmadan önce kendilerine göre program yapan başta Belediye başkanları ve Şehir valisinin programı Bakanların ziyareti ile ilgili anında iptal oluyor, her şey alt üst oluyor.

Böylesi bir karışıklığı önceki gün Kocaeli’de yaşadık, Gebze Ticaret Odasının düzenlediği bir program dolayısı ile İlimize giriş yapan Devlet Bakanı Bülent Tüfenkçi’yi karşılamak üzere Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy ve Kocaeli Büyükşehir Belediye başkanı İbrahim Karaosmanoğlu başta olmak üzere konu ile kesinlikle ilgisi olmayan bürokratlarında meseleye dahil olması ile Kocaeli genelinde bulunan resmi kurumlarda işi olan bütün vatandaşlarımızın problemleri de bir sonraki güne ötelenmek zorunda kaldı.

Kocaeli’de milletvekili seçildikten sonra önce kabinede Bilim sanayi ve Teknoloji, sonra Milli savunma şimdide Başbakan yardımcısı olarak görev alan Fikri Işık ile ilgili Kartepe’de ki Cengiz Topel hava alanından Kocaeli Valiliğinden, Kocaeli büyükşehir Belediyesinden ve Kartepe Belediyesinden medya kuruluşlarına belki yüzlerce kez “Sayın Bakanımızı Cengiz Topel havaalanında karşıladık, Sayın bakanımızı Cengiz Topel hava alanından uğurladık” şeklinde haber ve fotoğraf servisi yapılmıştır.

Kocaeli’de yaşanan bu durum hangi şehirden kabineye bir Bakan girmişse oralarda da yüzlerce binlerce kez yaşanmıştır, “Şehirler Bakanlarına sahip çıkmasın, onları yalnız bırakmasın” şeklinde bir ifade kullanmak istemeyiz ancak İhracaat ile ilgili bir konuda Şehir valisinin yada Belediye başkanının ne işi-ilgisi olur anlayabilmiş değiliz.

Dünyanın çeşitli ülkelerini ziyaret ediyoruz, orada sistemin nasıl işlediğini, Devletin yada yerel yönetimlerdeki işleyişin nasıl olduğunu en ince detaylarına kadar öğrenmeye çalışıyoruz ve farkına varıyoruz ki bizdeki bu “Hoş geldiniz-Güle güle” şeklindeki hadiselerin hiç birisi oralarda yok.

Bakan ziyaretleri ile ilgili yeni bir çalışmanın yapılmasının zamanının gelip geçtiğini düşünüyoruz, Yukarıda da belirttiğimiz gibi Kabinede bulunan herhangi bir bakanın şehir merkezlerini ziyaret ettikleri sırada tapu müdüründen, mahalle muhtarına, güvercinleri yaşatma dernek başkanından ,Futbol takımın başkanına kadar yüzlerce insanın bakanın arkasından koşturmasını biz izah edemiyoruz.

Artık başlı başına sıkıntı olan ve Şehir merkezlerini felç eden “Bakan ziyaretlerinin” elden geldiği kadar diğer bürokratları ve görevlileri sıkıntıya sokmayacak, vatandaşların gündelik işlerini etkilemeyecek bir noktaya kadar getirilmesi hem vatandaşların hayatını kolaylaştıracak, hem Bürokratların daha serbest olmasına imkan tanıyacak hemde ziyarete gelen bakanları hiç tanımadıkları yüzlerce binlerce insanı kucaklamak zorunda bırakmayacaktır.

Başta bürokratlar ve belediyeciler olmak üzere herkes  ziyaretlerde Bakanların peşine koşturmaktan gerçekten yoruldu.

 

 

 

 

 

 

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37