AB Bakanı Ömer Çelik'ten AP açıklaması

AB Bakanı Ömer Çelik'ten AP açıklaması

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
24 Kasım 2016 Perşembe 19:43
AB Bakanı Ömer Çelik'ten AP açıklaması
AVRUPA Birliği (AB) Bakanı Ömer Çelik, Avrupa Parlamentosu'nun (AP) Türkiye ile üyelik müzakerelerinin geçici olarak dondurulmasına ilişkin karar için "Bu kararı yok hükmünde sayıyoruz" dedi.

Adana Seyhan Oteli'nde AP'nin kararını bir basın toplantısıyla değerlendiren Bakan Çelik, böyle bir günde AP'nin vizyonsuz kararı hakkında değerlendirme yapmak istemediğini söyledi. Çelik, "Bu kararı yok hükmünde sayıyoruz. AP'nin bugün aldığı karar hiçbir hukuki bağlayıcılığı olamayan bir karardır. Eğer Türkiye'ye bir mesaj verme niyetleri varsa, bunu darbeye direniş göstermiş bir ülkeyle nasıl işbirliği yapmaları gerektiğini değerlendirirlerdi. 

Maalesef tarihe çok kötü geçecek bir karar imza atmış oldular. Avrupa ile ilişkilerin fiilen durmuş olduğu bir durumda bu kararın çıkması şimdiye kadar yaşanılanların tezahürüdür. Mesaj kararlarla değil eylemlerle verilir. AP'nin üzerine inşa edildiği değerler ile bu kararı ayırıyoruz. 

Çünkü bu değerler Avrupa'nın kurucu babalarının dediği gibi, demokrasi, hukuk devleti gibi değerler. Ama bugün demokrasisini canı pahasına savunmuş bir ülkeye AP'nin üyeleri kendi değerleriyle çatışan bir tavır sergilemişlerdir" diye konuştu.

'BU KARARIN HUKUKİ BİR KARŞILIĞI YOK'

AP'nin aldığı kararın hukuki bir karşılığı olmadığını söyleyen Bakan Çelik, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Üyelik müzakerelerinin durdurulması kararı AB konseyi tarafından alınabilir. Kime mesaj verecekler sayın Cumhurbaşkanımıza karşı. Demokrasi dersini Türk halkından almaları gerekir. AB içinde alınan bu kararlar AB'nin kendi ideallerinden ne kadar uzaklaştığını da gösteriyor. 

Bu karar Türkiye-AB arasındaki bir krize değil AP'nin içine düştüğü değerler krizine işaret ediyor. Bu karar öylesine bir siyasi tutarsızlık içeriyor ki bu kararı verenler bu mesajın Kapıkule Sınır Kapısı'ndan girmeyeceğini bilsinler. Mesele hangi kurumun ne mesaj verdiği değildir. 

Mesele o mesajın bir vizyon içermesidir. Her yüzyılda bir Avrupa haritası yeniden şekillendi. Türkiye ile daha yoğun çalışmaları gerekirken tarihten ders almadıkları bir yolda ilerlediklerini gösterdiler. Cumhurbaşkanı makamına dönük eleştirilerin hiçbir tutarlılığı ve gerçekle ilgisi yok. 

Onunla ilgili konuşurken son derece özenli bir dil kullanılması gerekmektedir. Onlara yeniden seslenmek istiyorum. Bu kısır döngüden AB'yi çıkartmamız lazım. AP'nin zamanın ruhunu okumak konusunda geride kaldığını gözlemliyoruz. Eleştiriler varsa bunun çözülmesinin yolu yeni fasılların açılmasıdır." 




Doğan Haber Ajansı

Son Güncelleme: 24.11.2016 19:45
Anahtar Kelimeler:
LÖSEVLösemi
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37