Akar:Zehirden kurtulamadık

Akar:Zehirden kurtulamadık

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
17 Ocak 2017 Salı 23:18
Akar:Zehirden kurtulamadık



CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, yıllardır bir depoda saklanan ve uzun süredir bertaraf edilmeyi bekleyen Derince’deki zehirli BHC’leri gündeme getirerek, akibetine ilişkin Meclise soru önergesi verdi.

31 YILDIR BERTARAF EDİLMESİ BEKLENİYOR

1985 yılında Dünya Sağlık Örgütü tarafından yasaklanan ve Kocaeli Derince İlçesinde Koruma tarıma ait depoda saklanan Merkim A.Ş’ ye ait zehirli BHC ve DDT isimli zehirli tarım ilaçları 31 yıldır bertaraf edilmeyi bekliyor. 

Sürece ilişkin açıklamalar yapan Akar, 'BHC'lerin çok zehirli ve kanserojen etkilere sahip olduğu ve çevreye önemli ölçüde zarar verdiği ve konunun çözümüne ilişkin Kocaeli Sanayi Odası, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı nezdinde girişimler başlatıldığını belirterek; 

"Bakanlık, 2006 yılının Kasım ayında bertaraf kararı alıyor. Ancak, yapılan çalışmalarda zehirli atıkların Türkiye’de imhasının mümkün olamayacağı görüşüne varılıyor. Yurtdışında araştırmalar başlatılıyor. 2006 yılı Aralık ayında uluslararası bir ihale açılıyor. En uygun teklifi veren Alman firması ile Nisan 2007 tarihinde sözleşme imzalanıyor. 

Her ay 30-40 ton zehirli atık zehirli atığın sevkiyatının yapılması kararı alınıyor. Yaklaşık 2 bin 500 3 bin ton olan bu atığın bertarafının yavaş ilerlediği görülüyor. Ancak bölgemiz deprem bölgesi ve Allah korusun böyle bir durumda zehrin toprağa suya havaya karışması bir felakete neden olur" dedi.

10 YILDA NE KADARI TAŞINDI, NE ZAMAN BİTECEK? 

Sürece ve bitimine ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin cevaplaması istemiyle soru önergesi veren Akar, şu soruların cevaplandırılmasını istedi;

- Yaklaşık 2500-3000 ton arasında olan BHC’nin bugüne kadar ne kadarı Almanya’ya taşınarak bertaraf edilmiştir?
- 2007 yılında AVG firması ile yapılan sözleşme de BHC ve DDT ‘nin taşınmasına ilişkin hangi hükümler bulunmaktadır? Sözleşmeye göre ne zaman tamamen taşıma işi gerçekleşmiş olacaktır?

- Şu anda BHC ve DDT’ler nerede nasıl muhafaza edilmektedir? Bunların yaratabileceği tehlikeye karşı hangi önlemler alınmıştır?

- Bu firmaya ne kadar ödeme yapılmıştır ve yapılacaktır? Bu ödemeler için kaynak nereden ayrılmıştır? 



Son Güncelleme: 17.01.2017 23:25
Anahtar Kelimeler:
Akar:Zehirden Kurtulamadık
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37