Ejderoğlu:Partili Cumhurbaşkanı tarafsızlık ilkesine aykırıdır

Ejderoğlu:Partili Cumhurbaşkanı tarafsızlık ilkesine aykırıdır

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
16 Ocak 2017 Pazartesi 15:27
Ejderoğlu:Partili Cumhurbaşkanı tarafsızlık ilkesine aykırıdır


Saadet Partisi Kocaeli İl Başkanı Sinan Ejderoğlu düzenlediği basın toplantısındA anayasa değişikliği ile ilgili görüşlerini belirtti.

Anayasa çalışmalarının gündeme geldiği ilk günden itibaren Saadet Partimizin genel merkezi anayasa konusunu ele almış ve çalışmalarını titizlikle yürütmüştür diyen Ejderoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

Milletimizin talep ve beklentileri doğrultusunda hazırlanmış en uygun anayasanın ortaya çıkması için iyi niyetli ve samimi bir çaba ortaya koydu. Bu amaçla alanında uzman akademisyenlerin, sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin, kanaat önderlerinin ve araştırma kuruluşlarının görüş, değerlendirme ve tekliflerine başvuruldu. Sadece bu meseleyi çalışmak üzere, içinde hukukçuların, siyasetçilerin, anayasa uzmanlarının yer aldığı bir komisyon oluşturuldu.

Büyük bir titizlik ve hassasiyetle, ‘Nasıl bir yönetim sistemi olmalı?’ sorusunun cevabı bulunmaya çalışıldı.
Bu konuda öncelikle şunu ifade etmek isterim ki, Saadet Partisi olarak  bizler birlik ve beraberliğimizi güçlendirecek, ülke istikrarına katkı yapacak her türlü girişimi önemli buluyoruz.

Yapılan bu çalışmaların neticesinde ortaya çıkan tespit, değerlendirme ve önerilerimizi bir rapor haline getirerek genel başkanımız aracılığıyla başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere, sayın Başbakan’a, siyasi partilerin genel başkanlarına, TBMM’de grubu bulunan partilerin grup başkanlarına  iletmiş ve hassasiyetlerimizi dile getirmiştik.  
Bugün itibariyle de daha önce ilgili yerlere ilettiğimiz raporumuzu olmazsa olmazlarımızı siz kıymetli basın mensubu arkadaşlarımız aracılığıyla Kocaeli halkıyla paylaşmak istiyorum

Peki, Saadet Partisi bu konuda ne diyor, ne düşünüyor?
Birincisi; en başından beri prensip itibariyle, yönetimde istikrarı ve yargıda adaleti tesis edecek, ülkemizde huzuru sağlayacak bir  başkanlık sistemine ya da bugünkü ifadesiyle Cumhurbaşkanlığı Sistemi’ne karşı peşin hükümlü olmadığımızı ifade ettik. 
Ancak bizim bu değişikliklerde olmazsa olmaz şart olarak gördüğümüz bazı unsurlar var.
Şimdi bu tespit ve düşüncelerimizi bir kez de siz medya mensupları aracılığıyla kamuoyuna sunmayı, hem aziz milletimize hem de tarihe karşı sorumluluğumuzun bir gereği olarak görüyoruz:
KUVVETLER AYRILIĞI İLKESİ MUTLAKA SAĞLANMALIDIR
Kuvvetler ayrılığı ilkesi olmazsa olmaz şarttır.  Yasama- yürütme ve yargı arasındaki uyum ve denge,  birinin diğeri üzerinde herhangi bir hakimiyet ya da vesayet oluşturmasına imkan vermeyecek şekilde düzenlenmelidir.
GÜÇLÜ BİR MECLİS OLMAZSA OLMAZ ŞARTTIR
İcranın tek elde toplandığı Cumhurbaşkanlığı Sistemi’nde istikrar en önemli avantajlardan biridir.  Hükümeti kuramama ya da kurulmuş hükümetin güvenoyu ile düşürülmesi gibi kaygılar olmayacağı için güçlü bir icraat imkanı ortaya çıkacaktır.  Ancak, güçlü bir yürütme organı ile doğru orantılı olarak güçlü bir Meclis’in varlığı da olmazsa olmaz şarttır.
SEÇİM BARAJLARI MUTLAKA KALDIRILMALIDIR
Güçlü bir Meclis için, “Siyasi Partiler Kanunu’ndaki seçim barajları tamamen kaldırılmalıdır.  Böylece, TBMM, toplumun bütün kesimlerinin temsil edildiği, gerçek manada, “Milli irade tecelligâhı” olma özelliğini kazanacaktır. Yine güçlü bir Meclis için, TBMM’nin, kanun yapma, bütçeyi onaylama, değiştirerek onaylama ve denetleme hakkı mutlaka korunmalıdır.
Özellikle TBMM’nin kendi iradesinin dışında feshine imkân tanıyacak her türlü düzenlemeden mutlak suretle uzak durulmalıdır. Çünkü böyle bir yetki Meclis’in itibarını zedeler.


GENSORU HAKKI KORUNMALIDIR
Hakkında suç isnadı bulunan bakanlar için, ‘gensoru’ benzeri bir soruşturma ve hesap sorma mekanizmasının varlığı, TBMM’nin millet adına denetleme anlayışının bir gereği olarak görülmelidir.
PARTİLİ CUMHURBAŞKANI TARAFSIZLIK İLKESİNE AYKIRIDIR
-Yeni düzenleme ile gündeme gelen “partili cumhurbaşkanı”, kamuoyunda haklı bir endişeye neden olmuştur. Gerçekten de Cumhurbaşkanının partisiyle ilişiğinin kesilmemesi, Anayasa’nın amir hükmü olan, “Tarafsızlık” ve “Eşitlik” ilkesine gölge düşürmekle kalmayacak, toplumun bütününü kucaklama noktasında eksiklik olarak algılanacaktır.
YARGI BAĞIMSIZLIĞI OLMAZSA OLMAZ ŞARTTIR
-Yeni anayasa teklifi çerçevesinde üzerinde titizlikle durulması gereken en önemli unsurlardan biri de Yargı Bağımsızlığıdır. Yargı, ne Yasamanın ne de Yürütmenin etkisinde kalmayacak şekilde düzenlenmelidir. Yargının bağımsız olmadığı bir yerde, haktan, hukuktan, adaletten bahsetmek mümkün değildir. Yargı bağımsızlığı, ülkede huzurun, barışın, kardeşliğin tesisi için olmazsa olmaz bir husustur. Takdir edersiniz ki herhangi bir organ veya kişinin etkisinde kalma ihtimali olan, ya da başka bir güce bağımlı olan hukuk sistemi hiç bir zaman adil olamaz.

Anayasa değişikliği teklifinin görüşmeleri sırasında ortaya çıkan kavga görüntüleri herkesi üzmüştür.
Biz Anayasa değişikliğinin ülkemize istikrar, huzur getirmesini ümit ederken, üzülerek ifade edelim ki, daha başlangıçta mecliste kavga şiddet görüntülerine neden olması  akıl almaz bir davranıştır. Bu durum milletimizin, Meclise olan güvenine zarar verir, dünyada da itibarını düşürür.
Şunu herkes bilir ki, Anayasa ile ilgili her oylama gizlidir. Birileri çıkıp bunu ihlal ederse bu suçtur. Bunun alenen ihlal edildiği bir Anayasa’ya  güven kalmaz. 
Bu nedenle, Mecliste grubu bulunan partilere, özellikle iktidar partisi vekillerine sesleniyorum, bütün milletvekillerini aklıselim ve sağduyu ile hareket etmeye davet ediyorum.
Saadet Partisi olarak bu tespit ve önerilerimizi bir kardeşlik vazifesi bilinci taşıyarak paylaşıyoruz.
İnandığımız gerçekleri tarihi bir sorumluluk olarak sizlere ve aziz milletimize arz ediyoruz.
Allah (cc) ülkemizin, milletimizin yardımcısı olsun.

 
Son Güncelleme: 16.01.2017 16:48
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37