Havaalanlarına yolcu az gelirse ödemeyi Hazine yapıyor

Şirketler garanti altında

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
17 Haziran 2016 Cuma 13:43
Havaalanlarına yolcu az gelirse ödemeyi Hazine yapıyor
Son dönemde yapılan projelere verilen ‘garanti yolcunun faturasını 78 milyon vatandaş ödüyor. Milas-Bodrum, Kütahya Zafer, Gazipaşa-Alanya havaalanlarına yolcu az gelirse Hazine ödeme yapıyor. 
ŞİRKETLER GARANTİ ALTINDA
Konuyu gündeme getiren CHP Kocaeli Milletvekili ve KİT Komisyonu üyesi Haydar Akar acı reçeteyi kamuoyu ile paylaştı. Akar yaptığı açıklamada, “Santral yapılıyor şu kadar elektrik alacağım, maden satılıyor kömür garantisi veriliyor, köprü yaptırılıyor araç garanti ediliyor, havalimanı yapılıyor yolcu garanti ediliyor ve daha sonra bunun faturası 78 milyon vatandaşımız veriyor” dedi.
850 BİN YOLCU GARANTİ EDİLDİ 83 BİN KİŞİ UÇTU
Akar, 2012 yılında dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından törenle açılan Zafer Havalimanını örnek göstererek; “Burada yap işlet devret ile firmaya iş veriliyor. İlk yıl için 850 bin yolcu garanti ediliyor ancak bakıyoruz bir yılda 83 bin yolcu havalimanından yararlanmış, peki sonra ne oluyor Devlet şirkete verdiği 850 bin yolcu garantisinin faturasını ödemek durumunda kalıyor. 4 Milyon Euro şirkete Devlet tarafından ödeniyor” dedi.
SORU ÖNERGESİ VERDİ
CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar konuya ilişkin Ulaştırma Denizlik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’ın cevaplaması istemi ile ilgili soru önergesi vererek konuyu Meclis gündemine taşıdı.
Akar önergesinde son yıllarda yap işlet devret ve yolcu garantili havalimanı projelerine değinerek bu havalimanlarında yolcu garanti sayılarının ve gerçekleşen sayıların bedelini sordu. Akar turizmin de bu yıl bitme noktasına geldiğinin altını çizerek bunun bedeli devlete ve dolayısı ile vatandaşa ne kadara mal olmuştur kamuoyu bunu bilmelidir dedi.
İşte Akar’ın cevap bekleyen soruları;
Dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Kasım 2012 tarihinde büyük bir törenle açılan ve yap-işlet- devret modeli ile yapılan Türkiye’nin ilk bölgesel havalimanı olma özelliğini de taşıyan Zafer Havalimanı ilk yıl 850 bin yolcu garantisi ile faaliyete geçmiştir.  
Ancak sözleşmeye göre sadece ilk yıl yani hizmete girdiği yıl için, 500 bin iç 350 bin de dış hat yolcu garantisi verilen havalimanından 63 bin iç 20 bin dış hat yolcusunun yararlandığı Sayıştay raporlarında belirtilmiş ve Devlet yolcu garantisi nedeniyle firmaya 4 milyon euro ödemek zorunda bırakılmıştır. 




Son Güncelleme: 17.06.2016 17:26
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37