Hürriyet’ten, Bulgaristan'dan göçen Türkleri ilgilendiren yasa teklifi

Hürriyet’ten, Bulgaristan'dan göçen Türkleri ilgilendiren yasa teklifi

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
25 Kasım 2016 Cuma 18:48
Hürriyet’ten, Bulgaristan'dan göçen Türkleri ilgilendiren yasa teklifi
CHP Kocaeli Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet, Bulgaristan’dan göçen Türkleri ilgilendiren kanun teklifini meclise sundu.

Bulgaristan’dan Türkiye’ye göç eden Türklerin emekli olabilmeleri için yasada var olan ‘1989-2008 yılları arasında zorunlu göçe tabi tutulmaları gerekliliği sebebiyle pek çok Bulgaristan göçmeni Türkler birçok zorluk çekiyor.  CHP Kocaeli Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet meclise sunduğu yasa teklifiyle, Bulgaristan göçmeni her Türk vatandaşının zorunlu göç nedeniyle Türkiye’ye geldiğini belirterek, bu şartın kaldırılmasını istedi. 

‘ZORUNLU GÖÇ’ İFADESİ YÜZÜNDEN
Konuyla ilgili açıklamada bulunan Milletvekili Hürriyet, “Bulgaristan’dan ülkemize gelen soydaşlarımızın emeklilik işlemleri için var olan 3201 sayılı Yurtdışında Bulunan Türk Vatandaşlarla ilgili olan kanuna göre, tüm Bulgaristan göçmeni Türkler değil, yalnızca 01.01.1989 ile 08.05.2008 arasındaki dönemde ‘zorunlu göçe tabi tutulanlar’ yararlanabilmektedir. 

Belirli iskân kanunlarına göre vatandaşlığa alınmış kimselerin zorunlu göçe tabi tutulmuş olduğunun kabulü kanaatimizce eşitlik ilkesine, hakkaniyete, sosyal güvenlik hukukunun ruhuna aykırıdır. Nitekim Bulgaristan’dan göç devam etmekte, ancak bu göç zorunlu göç kapsamında değerlendirilmediği için, bu vatandaşlarımız Türkiye’de emekli olmak için oldukça zorlanmaktadır.” 

ZORUNLU GÖÇ KOŞULLARI DEVAM EDİYOR 
Milletvekili Hürriyet Bulgaristan’da yaşayan Türklerin yaşadığı zorlukları açıklayarak, “Yıllardır sürdürülen asimilasyon politikası ve daha önce Türkiye'ye göç eden aile bireylerinden ayrı kalma soydaşlarımızı zorunlu olarak göç etmeye zorlamaktadır. 
15 yıl öncesine kadar Bulgaristan'da Türkçe eğitim gören Türk çocukların sayısı yüz binlerle ifade edilirken, bugün bu rakam on bin civarındadır. Türkler sosyal, ekonomik alanlarda ayrımcılığa tabi tutulmakta, Müslüman Türk ismi taşımak iş bulmada dezavantaj olmaktadır. Müslümanların elindeki cami, medrese, imaret gibi vakıf eserleri de saldırılara maruz kalmaktadır.” 

GÖÇMENLER ARASINDA AYRIM OLMAMALI
Yasada belirtilen zorunlu göçün halen daha devam ettiğini dile getiren CHP Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet, “Halen devam etmekte olan sorunlar nedeniyle Bulgaristan’da yaşayan Türk vatandaşları Türkiye’ye göç etmekte ve bu göç de zorunlu bir şekilde gerçekleşmektedir. 

Verdiğim bu kanun teklifi ile 1989 yılından bu yana Bulgaristan’dan Türkiye’ye göç eden her Türk vatandaşı, zorunlu göçe tabi tutulmuş olarak sayılmasını amaçladık. Böylece, Bulgaristan’dan Türkiye’ye göç eden soydaşların arasında yarattığı ayrım kaldırılmış olacak” açıklamasında bulundu. 




Son Güncelleme: 25.11.2016 18:54
Anahtar Kelimeler:
Akfen Holding
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37