banner55

Işık: Tempomuzu artırmamız gerek

Işık: Tempomuzu artırmamız gerek

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
16 Ağustos 2017 Çarşamba 15:47
Işık: Tempomuzu artırmamız gerek

BAŞBAKAN Yardımcısı Fikri Işık, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı görevi sırasında elektrikli otomobili anlattığını, geçen süre içerisinde Amerika Birleşik Devletleri'nde elektrikli otomobil üreten firmanın 100 yıllık şirketleri geride bırakarak piyasa değerinin 50 milyar dolara çıktığını belirterek, "Biz de çalışıyoruz ama rakiplerimiz bizden daha fazla çalışıyorsa biz yol alıyoruz, rakiplerimiz bizden daha hızlı yol alıyorsa biliniz ki geride kalıyoruz. Tempomuzu arttırmamız gerekir" dedi.

Kocaeli Sanayi Odası'nın meclis toplantısına Başbakan Yardımcısı Fikri Işık, Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Sadettin Hülagü, Ak Parti Kocaeli Milletvekili İlyas Şeker, Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, sanayici ve işadamları katıldı. 

Fikri Işık coğrafya olarak dünyanın merkezinde yaşadığımızı söyleyerek, "Şu anda öyle bir dünyada yaşıyoruz ki ve öyle bir coğrafyada yaşıyoruz ki bu coğrafyada ve bu konjektörde fırsatlarla tehditler o kadar iç içe geçti ki her tehdidi bir fırsat görme veya her fırsatın çok kolaylıkla tehdide dönüşme ihtimali var. Coğrafya olarak biz dünyanın adeta merkezinde yaşıyoruz. 

Napolyon'un bir ifadesi var, 'Dünya bir tek devletten müteşekkil olsaydı kuşkusuz İstanbul başkent olurdu' demiş. Bunun getirdiği inanılmaz fırsatlar var. 3 saatlik uçak yolculuğuyla 1 milyar insana ulaşıyoruz. 4 saatlik yolculukla 1.5 milyar insana ulaşıyoruz. Bunun getirdiği büyük fırsatlar var. Başta otomotiv ve imalat sanayi bu fırsatları değere dönüştürüyor. 

Bunun getirdiği riskler de var ve bunu da yaşıyoruz. Şuanda dünyada var olan problemlerin yüzde 50'den fazlası bizim bölgemizde. Suriye, Irak, Doğu bölgesindeki problemlerimizi düşünün. Bizim yaklaşımımız bütün bu tehditleri fırsata dönüştürecek bir anlayışı hayata geçirebilmek. Tehditlerle baş başa kalmak ve onlara vah vah deyip ağlaşmak yerine bu tehditleri nasıl fırsata dönüştürürüz ve fırsatları da ülkemiz için nasıl değerlendiririz ve yine aynı şekilde düşünün küçülen bir dünya var" dedi.

GENÇ NÜFUSU OLAN TÜRKİYE'NİN BÜYÜK FIRSATLARA SAHİP OLDUĞUNU BİLİYORUZ

Genç bir nüfusumuz olduğunu söyleyen Fikri Işık, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Küçülmenin ortaya çıkardığı değerleri bizim anında fırsata dönüştürme imkanımız olmalı. Ticaretin, seyahatin kolaylaşması gibi. Küçülen dünyanın bize küreselleşen bir terör olarak da döndüğünü de hesaba katmak durumundayız. Bütün hesaplarımızı yaparken de buna uygun hesaplar yapmak durumundayız. Çok genç bir nüfusumuz var. Bu Türkiye için büyük bir fırsat. Yaşlanan Avrupa'yı düşündüğünüzde genç nüfusu olan Türkiye'nin büyük fırsatlara sahip olduğunu biliyoruz. Bu genç nüfus iyi yetiştirilmezse ve iyi istihdam edilmezse işsizlik ve sosyal problemle karşı karşıya kalmamızda hiç içten değil."

YAPAY ZEKA

Işık dijital bir dönüşüm yaşandığını söyleyerek, "Dünya dijital devrimi yaşıyor. Çok büyük fırsatlar sunduğunu çok iyi biliyoruz. 4. sanayi devrimi gibi büyük bir fırsat var önümüzde. İyi değerlendiremezsek rekabette geri kalmanın getireceği ölümcül sonuçlar da bizim için tehdit olarak duruyor. Güncel tartışmalardan biri yapay zeka. Yapay zeka o kadar hızla gelişiyor ki artık bir doktorun hasta teşhisinde geleneksel yöntemle isabet oranı bir kanser türü için söylemişlerdi yüzde 68. Aynı kanser türünü yapay zekanın teşhis etmesi yüzde 90'nın üzerinde. 

Bu büyük fırsat ve insanın hayat kalitesini arttıracak, konforunu arttıracak büyük bir fırsat. Bu yapay zekanın yarın ilerde robotların sokağa çıkıp insanları öldürme riski de önümüzde duruyor. Bu kadar fırsat ve bu kadar tehditle iç içe yaşıyoruz. Tehditleri de fırsatlara dönüştürmek bizim elimizde. 

Eskiler der ki fırsatlar hazırlıklı beyinler içindir. Eğer hazırsanız fırsat kuş gibi önünüze gelir yakalarsınız. Hazır değilseniz siz hareket edene kadar uçar gider. Çağımızda küreselleşmiş bir dünya, teknolojide çağın başlangıcında bizim her türlü fırsatı en iyi şekilde değerlendirmemiz lazım."

TEMPOMUZU ARTTIRMAMIZ GEREK

Rakiplerin daha fazla çalıştığını söyleyen Fikri Işık, şöyle konuştu:

"2-2,5 yıl önce Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı olarak konuşmuştum. Elektrikli otomobili anlatmıştım. Aradan geçen sürede şuanda ABD'de bu işle uğraşan şirketin piyasa değeri 100 yıllık dev şirketlerin tamamını neredeyse geride bıraktı. Bir şirketin piyasa değeri 50 milyarın üzerine çıktı elektrikli otomobilde. Dünyanın en değerli dördüncü otomobil markası haline geldi. Ne kadar mal varlığı derseniz yok. Ne kadar borcu var derseniz epey çok. Ama piyasa değeri 50 milyar doların üzerine çıktı. 

Nedir bu firmayı bu kadar değerli yapan şey; dijital devrimi otomobil teknolojisine uyarlamasıdır. Bunları konuşmuştuk ve Türkiye'nin altın fırsatı olduğunu değerlendirmiştik. Biz de çalışıyoruz ama rakiplerimiz bizden daha fazla çalışıyorsa biz yol alıyoruz, rakiplerimiz bizden daha hızlı yol alıyorsa biliniz ki geride kalıyoruz. Tempomuzu arttırmamız gerekir. Bunun için Ak Parti hükümetleri olarak yoğun mesai harcıyoruz. İktidara geldiğimiz günden itibaren o tehditlerle uğraşırken bir taraftan da Türkiye'nin fırsatlarını değerlendirecek alt yapısını kurmak için uğraştık."

Bakan Işık daha sonra Kocaeli Sanayi Odası'nda limanlarla ilgili simülasyon çalışmalarının yapıldığı Kariyer Port Mükemmeliyet Merkezi açılışını yaptı. 


Doğan Haber Ajansı

Son Güncelleme: 16.08.2017 15:51
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37