'Söğüt ruhu, 15 Temmuz'da tekrar dirilmiştir'

'Söğüt ruhu, 15 Temmuz'da tekrar dirilmiştir'

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
10 Eylül 2017 Pazar 21:45
 'Söğüt ruhu, 15 Temmuz'da tekrar dirilmiştir'



BİLECİK'in Söğüt İlçesi'nde düzenlenen 736'ncı Ertuğrul Gazi'yi Anma ve Yörük Şenlikleri'ne Başbakan Binali Yıldırım ile BBP Genel Başkanı Mustafa Destici de katıldı. Başbakan Yıldırım'ı Ertuğrulgazi Türbesi önünde ellerinde balta ve kılıç olan Alp kıyafetli askerler karşıladı. Yıldırım, yaptığı konuşmada, "Söğüt ruhu, 15 Temmuz'da tekrar dirilmiştir" dedi. Yıldırım, tören sonunda şenlik alanında ata bindi.

Başbakan Binali Yıldırım, sabah saatlerinde helikopterle Söğüt İlçesi'ne geldi. Boynuna Yörük poşusu bağlanan Yıldırım, şenliklerin yapıldığı alanın yanında bulunan Ertugrulgazi Türbesi'ni ziyaret ederek dua okudu. Binali Yıldırım'ı türbe girişinde, ellerinde balta, bellerinde kılıç olan Alp kıyafetli askerler karşıladı. Yıldırım, Alp kıyafetli askerlerin nöbet değişimini izledi daha sonra gaziler derneği üyesi olan bir kişiyle birlikte Alp kıyafetli askerin yanına gidip hatıra fotoğrafı çektirdi.

Türbe ziyaretinin ardından yürüyerek şenlik alanına gelen Başbakan Binali Yıldırım, tribünlerdeki yörükleri selamladıktan sonra şenlik alanındaki protokolde kendisi için ayrılan yere geçti. Yıldırım, burada bulunanlarla da tek tek tokalaştı. 

Söğüt'teki etkinliklere Başbakan Binaili Yıldırım'ın yanısıra BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Maliye Bakanı Naci Ağbal ile çok sayıda kişi katıldı. Etkinliklerde saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşı okundu.

'BU MİLETİN KARDEŞLİĞİNİ ASLA BOZAMAYACAKSINIZ'

Başbakan Binali Yıldırım yaptığı konuşmada 736 yıl önce, bu topraklarda beyliklerden bir cihan devleti çıkaran ecdadın dayanışma ruhunun bugün de aynı şekilde  Söğüt Meydanı'nda kendini gösterdiğini söyledi. Yıldırım şöyle devam etti:

"Söğüt bizim için sadece tarihi bir mekan değil, Söğüt büyük medeniyet çınarımızın köküdür. Söğüt yüzyıllar boyu 3 kıtada adaletle hükmeden devletimizin hareket noktasıdır. Atalarımız Söğüt'te yurt kurmuş, bayrak dalgalandırmıştır. Dolayısıyla kuruluşun mekanı, yurdu, vatanı bu topraklardır. 736 senedir ilahi bir nağme gibi semaya yükselen bereketli bir tohum gibi toprağa kök salan işte bu devlet bilgeliği bugüne kadar bizi adalet ve kardeşlikte birleştirdiği gibi bundan sonra da buluşma adresimiz olacak gönül bağlarımızı daha da güçlendireceğiz. 

Birliğimize kast eden, gücümüzü dağıtan, kardeşliğimize gölge düşürmek isteyen alçaklara buradan, Söğüt Meydanı'ndan sesleniyorum asla kazanamayacaksınız. Bu milletin kardeşliğini asla bozamayacaksınız. Bu şanlı bayrağı asla indiremeyeceksiniz, bu ezanları asla susturamayacaksınız. Tarihin bu kritik dönemecinde bize bu aziz millete büyük görev düşüyor. 

Osmanlının medeniyet birikimi devlet tecrübesi üzerinde kurulan genç cumhuriyetimiz Anadolu topraklarında tam bir istikrarın teminatıdır. Türkiye olarak bütün vatandaşlarımızla, bütün kurumlarımızla tek vücut olarak adaletin, kardeşliğin sesini yükselmemiz gereken bir dönemden geçiyoruz. Ecdadımızın bize bıraktığı bu mübarek toprakları geçmişteki bütün tecrübeyle, bütün birikimle geleceğe, gelecek kuşaklara taşıyacağız. 

Bugün aziz hatırasını andığımız Ertuğrul Gazilere layık olmak için var gücümüzle çalışıyoruz çalışmaya da devam edeceğiz. Bu güzel muasır medeniyetlerin ötesine geçirmek, Gazi Mustafa Kemal'in işaret ettiği o deflere ulaştırmak için var gücümüzle, 80 milyon vatandaşımızla çalışıyoruz, çalışmaya devam edeceğiz." 

'GİTTİĞİMİZ HER YENRE SEVGİ, ADALET GÖTÜRDÜK'

Başbakan Yıldırım, Türk milletinin her zaman zulmün karşısında adaletin yanında olduğunu söyleyerek, "yüzyıllar boyu hem kendi izzet ve şerefimizi koruduk hem de mazlum milletlere, ezilen halklara karşı hami olduk, onları koruduk. Gittiğimiz her yere sevgi götürdük, adalet götürdük, hoşgörünün sancaktarı olduk. Çünkü bizim medeniyetimiz sevgidir, ilimdir, irfandır, barıştır, kardeşliktir.  Biz yeryüzünde ayrılık tohumları eken, fesat çıkaranlara yıllar boyunca aynı kalp atışlarla, aynı yüce değerler etrafında ufka yönelerek cevap verdik. İnsan yüceldikçe devlet yücelir. Asırlardan beri biz kardeşiz, ebediyen de kardeş olmaya devam edeceğiz. Milletimiz, yürek dağlayan felaketler karşısında örnek dayanışma ve kardeşliği sergiliyor" diye konuştu.

'MİLLETİN ADAMI ERDOĞAN DİK DURDU'

FETÖ terör örgütünü 15 Temmuz'da milletin istiklaline kast ettiğini söyleyen Binali Yıldırım, milletin demokrasiye ve cumhuriyete sahip çıktığını belirtti. Yıldırım şunları söyledi:

"Çok acılar, çok nusubetler gördük, çok badirelerden geçirdik, ama istiklalimize gölge düşürmedik. FETÖ terör mensupları 15 Temmuz gecesi bu millete acı yaşatmak istediler. O gece bu aziz milletin istiklaline kast ettiler. Hatırlayın, 15 Temmuz'da asker kılığına girmiş FETÖ teröristleri karşısında başkomutanımız, cumhurbaşkanımız, milletin adamı Recep Tayyip Erdoğan dik durdu. Hükümeti, 80 milyon vatandaşıyla alçaklara geçit vermedik. 

Demokrasiye, cumhuriyete sahip çıkan bu büyük millet Türk Milletidir. Bu milletin bir ferdi olmaktan gurur duyuyorum, onur duyuyorum. 15 Temmuz zorbalığa, baskıya, darbeye karşı milletin özgürlük, demokrasi aşkıyla verdiği en güzel cevaptır. Söğüt ruhu 15 Temmuz'da tekrar dirilmiştir. Yeniden diriliş, yeniden yükselişin miladıdır 15 Temmuz. İhanet odaklarının saldıkları zehri devletin damarlarından temizleyen Türkiye artık yeni hedeflere, yeni hukuklara yelken açmıştır. Ekonomide, hukukta, demokraside kendine büyük hedefler koyan ülkemizi hiç ama hiç bir güç asla durduramayacaktır. 

Birliğimize, beraberliğimize, kardeşliğimize hedef alan, fitne peşinde olanlara bu millet asla fırsat vermeyecektir. Her bir vatandaşımızın hakkına hukukuna sonuna kadar sahip çıkacağız. Biz 81 vilayeti bir biliriz aynı ruhla sahip çıkarız. Aynı zamanda gönül coğrafyamızın da sahibi biziz. Nerede mazlum varsa onun yanındayız.  Nerede zulüm varsa, nerede vahşet varsa onun da karşısındayız. Biz ecdadımızdan bu mirası devraldık bundan böyle aynı kararlılıkla yolumuza devam edeceğiz. "

DESTİCİ'NİN KONUŞMASI

Söğüt'teki etkinliklere katılan BBP Genel Başkanı Mustafa Destici de Ertuğrul Gazi Türbesi'ni ziyaret ederek dua okudu. Destici, şenliklerde yaptığı konuşmada "O günkü kuruluş ruhuna bugünde en az o zamanki kadar ihtiyaç var. Bugün de batıda emperyalist güçler ülkemizin birliğine göz dikmiş durumda. O gün Osmanlıyı kuran ruh, bugün de Türkiye'nin her noktasında vardır. Türkiye'yi bölmeye çalışanlar ham hayal içerisindedirler. El ele vererek onların hayallerini zindana gömelim. Şehitlerimiz var, hükümet devletimiz terörle mücadele veriyor. Bir terörist kalmayana kadar bu mücadelenin sürmesini destekliyoruz" dedi.  

Destici, "Silahlı insansız hava araçları sivil vatandaşları vurup öldürdü" dediği iddiasıyla savcılığın soruşturma açtığı CHP'li Sezgin Tanrıkulu'nu da isim vermeden eleştirdi. Destici, "Bunlar eski yol arkadaşları. Devlet büyük mücadele içerisindeyken bize düşen içeride birlik olmaktır. Devletin milletin düşmanlarına karşı hep birlikte olunmalı" diye konuştu. Destici, Barzani'nin de boş hayallerden vazgeçmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

BAŞBAKAN YILDIRIM ATA BİNDİ

Konuşmaların ardından halk oyunları ekipleri gösteri yaptı, Mehter Bölüğü konser verdi, ardından geçiş töreni yapıldı. Başbakan Yıldırım tören sonunda şenlik alanında Alp başlığını taktı ve ata bindi. Yıldırım bir süre at üzerinde dolaşıp tribünlerdeki Yörükleri selamladı.

Binali Yıldırım daha sonra şenlik alanı etrafındaki Yörük çadırlarını gezdi.

ORHAN HAKALMAZ'DAN İZMİR MARŞI

Söğüt'teki 736'ncı Ertuğrul Gazi'yi Anma ve Yörük Şenlikleri etkinlikleri kapsamında dün akşam ilçede sanatçısı Orhan Hakalmaz konser verdi. Hakalmaz konserde izleyenlerle birlikte İzmir Marşı'nı söyledi.  9 Eylül'ün İzmir'in düşman işgalinden kurtuluşunun 95'inci yıldönümü nedeniyle İzmir Marşı'nı söyleyen Hakalmaz 10 bini aşkın izleyici eşlik etti.

Aynı gece Jandarma Genel Komutanlığı Bandosu Kayı Alpleri ile birlikte Diriliş Ertuğrul dizi müziği ile sahneye çıktı. Bandonun konseri izleyenler tarafından alkışlandı.
 

BAŞBAKAN YILDIRIM, ESKİŞEHİR'DE

Bilecik'in Söğüt İlçesi'nde düzenlenen Ertuğrul Gazi'yi Anma ve Yörük Şenlikleri'ne katılan Başbakan Binali Yıldırım, helikopterle Eskişehir'e geldi. Eski Atatürk Stadyumu'na inen Başbakan Yıldırım, Tasigo Otel'de işadamları ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile bir araya geldi.  'Eskişehir geleceğini konuşuyor' adlı yemekli toplantıda konuşan Binali Yıldırım, dürünün Eskişehirli olduğunu belirterek, "Bugün dünürümle beraberim. Dürünü olduğum Eskişehir'le beraberim. Eskişehir'e benim yeni gelişim değil. Eskişehir bize kız vermeden epey 'ot yoldurdu.' Onun için Eskişehir adeta benim ikinci evim" dedi.

ESKİŞEHİR DARBENİN KADERİNİ DEĞİŞTİRDİ

Darbecilerin tank, toplarına karşı halkın göğsünü siper ettiklerini belirten Yıldırım, darbe gecesi Eskişehir'in de özel bir anlamı olduğunu söyledi. Yıldırım işadamlarına yönelik konuşmasında şu ifadelere yer ver verdi:

"Biz sizlerle geçmişten buyana el ele verip Eskişehir için ülkemiz için iyi şeyler yaptık. Ama bu arada şer odakları da rahat durmadı. Bunun en son örneğini 15 Temmuz'da gördük. 15 Temmuz'da maalesef alçak, hain, asker kılığına girmiş FETÖ terör mensupları ülkeyi karanlığa boğmak istedi darbe yapmak istediler. Ama onların hesap edemediği bir şey vardı. Bu ülke için canını seve seve verecek cumhurbaşkanı bardı. Recep Tayyip Erdoğan vardı. Demokrasiye, istiklale, geleceğe inanmış kararlı hükümeti vardı. Ama bunların da ötesinde tanka karşı, topa karşı göğsünü siper eden yüce Türk milletini kahraman evlatları vardı. Bu sayede bu belayı defetmeyi başardık. 

Ama burada, Eskişehir'in o gece için özel bir anlamı var. O geceyi, o uzun geceyi en yakından yaşayan birisi olarak bazı şeyleri sizlerle paylaşmak isterim. İstanbul'da darbe kalkışmasını haber aldığımdan itibaren İstanbul, Ankara ile gerekli koordinasyonu yaptıktan sonra karayolu ile Ankara'ya gitmeye karar verdim. Ve yol boyunca darbecilerin üs olarak kullandığı Akıncı'dan uçakların kakmasını ve insanlarımız üzerine bomba yağdırmasını önlemek için Hava Kuvvetlerimizin kalbi olan Eskişehir ile sürekli temas halinde oldum. 

Ama bilmediğimiz bir şey vardı. Orası da FETÖ'cülerin, darbecilerin eline geçmişti. Ama şunu gördüm. O darbeciler ne kadar alçaklık yaparsa yapsın. ülkesini seven, vatansever kahraman askerlerimiz, polislerimiz, savcılarımız da vardı. Uzun mücadelelerden sonra gece 4.5 civarında kalkan F-16'lar alçakça bomba yağdıran o düşman uçaklarını demeye dilim varmıyor o hainlerin kullandığı uçakları baskılayarak o darbenin kaderini değiştirdiler. 

İşte onu başaran şehir de Eskişehir'dir. Eskişehir'in 15 Temmuz darbesinde çok özel bir yeri var. Nihayetinde Akıncı üssü pistleri bombalanmış akabinde de darbeciler teslim olmuşlardır. O gün yapılmaya çalışan şey bağımlı ekonomiden bağımsız ve üretime dayalı ekonomiye geçen Türkiye'ye, dünyasına ve onun siz değerli mensuplarına karşı yapılmıştır. Ama o gün, diğer illerimizde olduğu gibi Eskişehir de üzerine düşeni fazlasıyla yaptı. Cumhurbaşkanımız, liderimiz 'İnin meydanlara' dedi. İndiniz meydanlara darbecilere dünyayı dar etiniz. Halkın gücü o gece tankın gücünü yenmiştir."

'BİZİM KONUMUMUZ GAZI, PETROLÜ OLANDAN DAHA İYİ'

Türkiye'nin  dünyanın merkezinde olduğunu, coğrafi konum itibarıyla avantajlı durumda olduğunu söyleyen Başbakan Yıldırım, "Öyle bir ülkede yaşıyoruz ki. Dünyanın merkezindeyiz. Dünya, küre parmağınızı nereye koysanız orası dünyanın merkezi" dedikten sonra arada bir fark olduğunu ifade etti. Başbakan Yıldırım, şöyle konuştu:

"Ama bir fark var.  Avustralya'ya parmağınızı koyduğunda 5 saat gidin sağa-sola hiçbir yere varamazsınız. Ama Türkiye'ye, Eskişehir'e parmağınızı koyun 3 saat uçarak 56 ülkeye varırsınız. İşte o da Türkiye'yi dünyanın merkeze olarak gösteriyor. Bir buçuk milyar insanın, 30 trilyon gayri sarfi hasılanın döndüğü bir coğrafyadan bahsediyoruz. Bazılarının petrolü ve doğalgazı var. Bunlar mutlak üstün ama bizim de mukasiyeli üstünlüğümüz var. 

Nedir bunlar bizim de bulunduğumuz coğrafyamızdır, genç nüfusumuzdur, yetişmiş insanımızdır. O kaynaklar gelir geçer, tükenir. Ama yetişmiş insanınız, genç ve dinamik nüfusunuz varsa ve sizin kaderiniz olan coğrafyanız varsa. Bu coğrafya asırlar boyu medeniyetlerin buluştuğu bir yer ise hem geçmişte hem gelecekte ticaretin, taşımacılığın güzergahı üzerinde bulunuyorsa o zaman bizim konumumuz gazı olan, petrolü olanlardan daha iyidir, daha üstündür.

Bu bağlamda ülkemizin ne anlama geldiğini, değerini şüphesiz ki biliyoruz. Ve buna göre de orta uzun vadeli planlarımızı, projelerimizi yapıyoruz. Hedef, doğru ekonomi politikalarıyla akılcı yatırımlarla geleceğimizi, gelecek kuşakların hayatını garanti altına almak."

Gelecek 10 yıl içerisinde Türkiye'de ulaştırma, sağlık ve bilişim teknolojine 300 milyar dolarlık yatırım yapacağını  ifade eden Başbakan Yıldırım, "Gelecek 10 yılı düşünün. Sadece ulaştırma altyapılara ülkemizdeki yatırım tutarı 100 milyar, sağlık da 100 milyar, bilişim teknoloji sanal gerçeklikte buralara da 100 milyar dolar yatırım. 300 milyar dolar yatırımdan bahsediyorum. Çok uzak yıllara değil 10 yıl için konuşuyorum. 

Bütün bunları planlarken, hazırlığını yaparken boşta durmuyoruz. Ülkemizi küresel yatırımcılar bakımından bir çekim merkezi haline getirmek içinde var gücümüzle çalışıyoruz. Bunun için ak Parti hükümeti olarak önceden yabancı yatırımların kurumların Türkiye ile iş yapması  zorlaştıran hususları birer birer tespit ettik ve engelleri ortadan kaldırdık. Bakın son 15 yılda 2003'den 2017 ye kadar Türkiye'ye doğrudan küresel yatırım miktarı 186 milyar dolardır. Peki bir önceki 15 yıl ne kadar, sadece 14 milyar. 2003'den 2017'ye küresel yatırım bunun 10 katından fazla" diye konuştu.

'GELECEĞİMİZ PARLAK, YARINIMIZ AYDINLIK'

Ak Parti iktidara geldiğinde Türkiye'de küresel sermayeli şirket sayısının 5 bin 21 olduğunu belirten Başbakan Binali Yıldırım, "bugün ne kadar? 55 bin civarı. Bu ne demektir? Bu iş demek, istihdam demek katma değer demek refah demek. Siz hergün Türkiye hakkında olumsuz propagandalar yapanlara kulak asmayın. Ülkemizin karşı karşıya kaldığı tehditlerin hepsini biliyoruz. Bugün dünyanın hiçbir ülkesinde aynı anda yurt içinde yurt dışında 3 tane terör örgütü ile mücadele eden hiçbir ülke yok. 

Buna birde darbe koyun eğer bu işlerle başka bir ülke karşı karşıya kalsaydı yerle bir olurdu. Ama fark nerede fark millette. Bu millet istikbaline istiklaline toz kondurmayan bu uğurda her şeyi göze alan bir ülkedir. Dolayısı ile ülkemizin geleceği parlaktık yarınımız aydınlıktır. Ne yapacağız. Daha çok yatırım yapacağız. Ülkemize daha fazla güveneceğiz. Daha fazla yatırım olunca ne olacak daha fazla istihdam olacak. Daha fazla üretim olacak yeter ki ürettiklerimizi satacağız. Sattığımız zaman refah artacak" dedi.

'55 BİN İHRACATÇI YETMEZ'

Başbakan Yıldırım, toplantıya katılan işadamlarından ihracata yönelmelerini isteyerek şöyle konuştu:

"İhracatı artırmamız lazım. 80 milyon nüfusa 55 bin ihracatçı yetmez. Çok daha fazla olması lazım. Bunun için engelleri birer birer kaldırıyoruz. Yerli üretim çok önemli. En güzel örneği TÜLOMSAŞ. 30 tane Avrupa'ya lokomotif yapıyor. İki tane açığımız var. Biri cari açık, diğeri bütçe açığı. Bunları sürdürebilir hale getirmek için biri ihracatı artırmak, diğeri üretim içinde yerli payı artırmak. Bir başka şey de ithalata verdiğimiz bazı kalemlerde kendi yerli kalemlerde katma deği yüksek tesisler kurmak. Herkesin yaptığı işi yapmaktan vazfaçeceğiz. Bir yandan alın teri ile üretirken değer yandan akıl teri ile üreteceğiz. Akıl teri en önemi hale geldi. Bilgiyi ticarete dönüştürmek, geleceğin ekonomisidir."

GENÇ NÜFUS DAHA ETKİN KULLANILACAK

Yıl sonu itaberiyle tahminlerin üzerinde bir büyüme beklediklerini anlatan Yıldırım, kalıcı refah için fazla yatırım yapılması gerektiğini söyledi. Yıldırım, "Alma ağacının altında oturmayacağız satma ağacının altında oturacağız, satmak için oturacağız. Atıl kaynaklarımızı hareket geçireceğiz, yatırama yöneleceğiz. Ar-Ge'ye daha çok önem vereceğiz, daha çok yatırım yapacağız. 

Ülkemizin en büyük sermayesi genç nüfus. İstihdamı artırarak nüfusumuzu daha etkin kullanacağız. Güneydoğu'da  fabrikalar açacağız. Ülkemizin ürettiği şeylerde katma değeri yüksek ürünlere yönelmesi lazım. Güney Kore bunu en güzel örneklerini vermiştir. Türkiye'de marka olan küresel firmalara ihtiyacımız var. Bunlardan biri THY için diyebilirsiniz. 2023 hedefleri ile ekonomisi ile güçlü bir Türkiye için çok daha fazla ortak noktaya ihtiyacımız var. Birliğe kardeşliğe ihtiyacımız var. Bir olacağız, iri olacağız, diri olacağız 80 milyon birlikte Türkiye olacağız" dedi. 


Doğan Haber Ajansı

Son Güncelleme: 10.09.2017 21:53
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37