Tarhan:Türkakım Gaz Boru Hattı Projesi, Rusya’ya bağımlılığı pekiştiriyor

Tarhan:Türkakım Gaz Boru Hattı Projesi, Rusya’ya bağımlılığı pekiştiriyor

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
02 Aralık 2016 Cuma 12:54
Tarhan:Türkakım Gaz Boru Hattı Projesi, Rusya’ya bağımlılığı pekiştiriyor
CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, TürkAkım Gaz Boru Hattı Projesi Anlaşması ile ilgili olarak TBMM Genel Kurulu’nda değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye ile Rusya arasından imzalanan TürkAkım Gaz Boru Hattı Anlaşması’nın Uygun Bulunduğuna Dair Yasa Tasarısı üzerinde söz alan Tarhan, bu projenin Rusya’ya olan bağımlılığı pekiştirdiğini söyledi.

Sanayi ve Enerji Komisyonu Üyesi, CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan; bu tasarının sıradan bir uluslararası sözleşme olmadığını, bu nedenle de tali komisyon olarak görünen Sanayi ve Enerji Komisyonu’nda da görüşülmesi gerektiğini ifade etti.

BURASI HOLDİNG DEĞİL!
Yaptığı konuşmada, altyapı çalışmaları, teknik ve siyasi boyutu sebebiyle İçişleri, Çevre ve Savunma Bakanlıklarının da görüşlerinin alınması gerektiğini belirten Tarhan; anlaşmanın Bakanlar düzeyinde değil de kurumlar düzeyinde yapılmış bir anlaşma gibi olduğunu ifade etti.

CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan konuşmasına şöyle devam etti; “Öncelikle bir uyarıda bulunmak istiyorum: Kusura bakmayın ama burası holding değil. Tek bir bakanın imzasıyla, hiçbir kurumun görüşü olmaksızın Türkiye'yi böylesine bağlayacak bir anlaşma yapılmamalı. Ayrıca, bu projeler de hükûmetlerin projeleri değil.  

Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin projesi, devlet projesi bu. Neden böyle acele, tartışmalarda görüşülmeden geçiriliyor, anlayamıyoruz. Burada bir enerji yatırımından söz ediyoruz. O hâlde, Sanayi ve Enerji Komisyonu bu anlaşmayı incelemeli ve bu konuda da raporunu vermeliydi."

ANLAŞMANIN TÜRKİYE’YE KATKISI YOK
Anlaşmanın maddelerine ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Tarhan; “Bu anlaşma, Türkiye'nin doğal gaz ithalatında Rusya'ya olan bağımlılığını pekiştiriyor, enerji hatları bakımından Türkiye'nin bir enerji ticaret merkezi olmasına katkı yapmıyor, geçiş ülkesi niteliğini sürdürüyor. Bu proje kapsamında, altyapı, imalat ve diğer tesisler için kamulaştırmama ve millîleştirmeme garantisi veriliyor. 

Rus yetkili kuruluşu veya iştiraki, Türkiye Cumhuriyeti toprakları üzerinden kara ya da deniz gaz geçişine ilişkin herhangi bir harçtan, ücretten veya ödeme yükümlülüğünden muaf olacak. Projenin hayata geçirilmesi için gereken arazi kullanım hakları veriliyor. Rus şirketlerine çeşitli vergi muafiyetleri tanınıyor” dedi.

Dünyanın her yerinde artık yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanıldığını hatırlatan Tarhan, sanayide kullanılan enerji kaynaklarının da artık dönüştüğünü ifade etti.

“Sanayide daha önce, ilk yıllarda kömür kullanıyorduk, üretim kalitesi düşüktü yani çelik sektöründe tufal üretiyordu. Sonra dökme gaza dönüştü, kalite biraz yükseldi. Şimdi doğal gazdayız ve doğal gazdan sonra elektriğe dönülecek. Çünkü teknoloji geliştikçe enerjinin kalitesi de gelişiyor. 

Onun için, doğal gaz yatırımlarını yaparken biraz daha düşünmemiz gerekiyor” diyen Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan,  bu hattın çevresel etkisine dair de değerlendirmelerde bulundu.  Bu hattın geçeceği alanda ağır tahribat yapacağını deniz kirlenmesi dışında 3.köprü yapımında kesilen ağaçtan daha fazlasının kesileceğini, İstanbul'un en güzel kıyılarından birisi Kıyıköy’ün de harap olacağını belirtti.
AB’YE BİR YANDAN REST ÇEKERKEN, BİR YANDAN DA  AB’YE GİDECEK
DOĞALGAZ İÇİN MECLİSİ GECEYARISI ÇALIŞTIRMAK ÇELİŞKİ DEĞİL Mİ?
Türkiye-Rusya ilişkilerine de değinen CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, uçak krizinde yaşanan sorunları da hatırlatarak şunları söyledi; "6 ay geçti, bugünlerde Avrupa Birliğini tartışıyoruz, Avrupa Birliğine rest çekiyoruz, gecenin bu saatinde Rusya'dan doğal gazı Avrupa'ya gönderiyoruz, çevremizi kirletiyoruz. Bize bir faydası var mı? Yok.” 

LNG'Yİ DEĞERLENDİRELİM
Boru hattı teknolojisinin eski olduğunu, teknolojideki gelişmelerin yakından takip edilmesi gerektiği ifade eden Tarhan, dünyada LNG’nin yani sıvılaştırılmış doğalgazın tartışıldığını belirtti. Amerika'dan, Kanada'dan, Avusturya'dan Türkiye'ye taşınması doğal gazla aynı maliyete denk geldiğini söyleyen Sanayi ve Enerji Komisyonu Üyesi Tahsin Tarhan; sözlerini şu değerlendirme ile tamamladı; “Eğer biz katma değeri yüksek ürünler üreteceksek, teknolojiye geçeceksek biraz daha tartışalım, komisyonlarda geniş çaplı, bütün kurumların fikirlerini alarak, tüketicilerin fikirlerini alarak ona göre yasa tasarısı ve kanunlar hazırlayalım.” 

 
Son Güncelleme: 02.12.2016 13:02
Anahtar Kelimeler:
Ülker Bisküvi
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37