banner55

Satranç ustalarının kupa mücadelesi nefes kesti

Satranç ustalarının kupa mücadelesi nefes kesti

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
05 Şubat 2017 Pazar 12:52
 Satranç ustalarının kupa mücadelesi nefes kesti




Türkiye Satranç Federasyonu (TSF) tarafından Antalya’da düzenlenen 2017 Türkiye Kupası 7’den 77’ye her yaştan satranç ustalarının kıyasıya mücadelesine sahne oldu. Şampiyona da ipi 18 yaşında en genç Büyükusta (GM) unvanına sahip olan Vahap Şanal göğüsledi. 

TSF Başkanı Gülkız Tulay, Türkiye Kupası’nda bir öğrencinin Türkiye şampiyonu olmasını, “Satranç sporunun alt yapısına, çocuklarımıza ve gençlerimize yönelik yaptığımız yatırımların meyvelerini almaya devam ediyoruz. TSF olarak Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile iş birliği içerisinde okullarda satranç sporunu daha da yaygınlaştıracak hamleler yapacağız. Satrançta büyükustalarımızın sayısını çoğaltacağız” sözleriyle değerlendirdi.   

Rekor katılımlı Türkiye Küçükler, Türkiye Yıldızlar ve Türkiye Emektarlar Şampiyonaları'nın ardından 408 usta satranç sporcusunun katılımıyla gerçekleştirilen "2017 Türkiye Kupası" 11 turluk zorlu mücadeleleri nefes kesti. Büyükusta Vahap Şanal, 1,5 puan avantajı ile çıktığı 10’uncu turda FIDE Ustası (FM) Melih Yurtseven ile karşılaştı. 

Büyük bir heyecana sahne olan karşılaşmayı da kazanan Şanal, 10 turda yaptığı başarılı müsabakalarla şampiyonluğunu garantiledi. Yaşar Üniversitesi’nde İşletme Fakültesi Uluslararası İlişkiler ve Lojistik Bölümü’nde eğitimine devam eden Büyükusta Vahap Şanal, “Kupa’da tecrübeli ustalarla zorlu mücadeleler gerçekleştirdim. Son turlara doğru puan farkı arttığı için hem rahatladım hem de maçlara daha rahat çıktım. 2017 yılına güzel başladım. Umarım bu sene başarılarla, madalyalarla ve kupalarla dolu geçer” dedi.

EN BAŞARLI İL İSTANBUL

Antalya’da 27 Ocak’ta başlayan ve bir hafta süren Türkiye Kupası'nda ikinci FM Ege Köksal olurken, GM Kıvanç Haznedaroğlu ise üçüncülük elde etti. Yarışan ve derece elde eden sporcuların illerine göre yapılan başarı sıralamasında İstanbul ilk sırayı aldı. Antalya sporcularının aldığı derecelerle Kupa’da en başarılı ikinci il olurken, Ankara ise üçüncü sırada yer aldı.

“2016 Türkiye Kupası” final sıralamasında ilk altıda yer alan GM Vahap Şanal, FM Ege Köksal, GM Kıvanç Haznedaroğlu, CM (Usta Adayı) Efe Mert Kılıç, IM (Uluslararası Usta) Mert Yılmazyerli ve IM Oğulcan Kanmazalp 2017 Türkiye Şampiyonası’na katılma hakkı kazanan sporcular oldu. Türkiye Kupası’nda ilk 20'ye giren ve kategori ödülü kazanan sporculara toplam 40 bin liralık nakdi ödül de verildi.


ÇOCUKLARA VE GENÇLERE YÖNELİK YATIRIMLARIMIZI ARTTIRARAK DEVAM ETTİRECEĞİZ

Türkiye Kupası final müsabakalarının ardından yapılan ödül törenine Muratpaşa Belediye Başkan Yardımcısı İbrahim Cephaneci, Serik Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdürü Mevlüt Özen, TSF Başkanı Gülkız Tulay, Başkan Vekili Aşkın Keleş, Yönetim Kurulu Üyeleri Sultan Daban, Özgür Solakoğlu ve sporcular katıldı. 

Kapanış töreninde konuşma yapan Federasyon Başkanı Gülkız Tulay, “Türkiye’de İki hafta boyunca satranç rüzgarı estirdik. Türkiye Küçükler, Türkiye Yıldızlar ve Türkiye Emektarlar Şampiyonalarının ardından Türkiye Kupası’nı da başarılı bir organizasyonla tamamladık. Türkiye Kupası 7’den 77’ye her yaştan, her ilden sporcumuzun katılabildiği, Türkiye’nin ustalarının mücadele ettiği özel turnuvalarımızdan biri olma özelliği taşıyor. 

Bu yıl en genç Büyükusta Vahap Şanal’ın kupayı kaldırması da Türk satrancının alt yapısının gücünü tekrar ortaya koydu. Çocuklarımıza ve gençlerimize yönelik yatırımlarımıza ve okullarda satranç sporunun yaygınlaştırılması çalışmalarını arttırarak devem ettireceğiz. Uluslararası Usta Can Arduman ve Kadın Büyükusta Kübra Öztürk’ün turnuva boyunca yaptıkları canlı yorum ve analizlerle Kupa’ya ayrı bir renk kattı” ifadelerini kullandı. 



Son Güncelleme: 05.02.2017 12:55
Anahtar Kelimeler:
AyvalıkKediKuyu
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37