banner55

İnsansız Hava Araçları devri başladı

İHA yarışları GTÜ'de başladı

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
12 Ekim 2016 Çarşamba 15:34
İnsansız Hava Araçları devri başladı
Türkiye’de savunma sistemlerinde kullanılan İnsansız Hava Araçları, Gebze’de yapılan 1. Uluslararası İHA Yarışları ile gündelik hayata girmeye hazırlanıyor. İHA yarışları GTÜ’de başladı.


İnsansız hava araçlarının sivil uygulamalarda da kullanılmasını yaygınlaştırmak amacıyla Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından bu yıl ilk kez düzenlenen 1. Uluslararası İnsansız Hava Aracı (İHA) Yarışları, Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) kampüsünde başladı. GTÜ Rektörü Prof. Dr. Haluk Görgün’ün her takımla yakından ilgilenerek destek verdiği yarışmada, 10 -11 Ekim tarihleri arasında yarışmacı takımlar deneme uçuşları ile yarışlara hazırlandılar. 


İHA yarışları 12- 13- 14- 15 Ekim tarihleri arasında yerli yabancı 106 takımın hünerlerini sergilemesi ile devam edecek. Çeşitli çevrelerde yoğun ilgi uyandıran İHA yarışları, sabit ve döner kanatlılar olmak üzere iki kategoride düzenleniyor. Almanya, İngiltere gibi bir çok ülkenin de ilgi gösterdiği yarışmada takımlar, yük dahil en fazla dört kilogramlık araçlarla yarışmaya katılıyor. 

Özgün tasarım ve üretime sahip olması gereken İHA’lar, yarışma öncesinde değerlendirme komitesi tarafından teknik kontrollerden geçiriliyor. İHA'ların ayrıca deneme veya yarışma uçuşları öncesinde güvenlik kontrolleri de yapılıyor. GTÜ’nün ev sahipliğinde Türkiye’de ilk kez yapılan İHA yarışması için GTÜ Kampüsünde özel pist hazırlandı. 

4 metre genişliğinde 35 metre uzunluğunda bir pist ve İHA’ ların görevlerine uygun parkur tasarlandı. Yarışma parkuruna İHA’ların her hareketini görüntülü kayıt altına almak için ise yüksek çözünürlüklü 20 kamera konuşlandırıldı. 

Yarışmalar sırasında çıkabilecek kazalar içinde önlem alınan yarış alanında bir itfaiye aracı ve bir ambulans, görevlileri ile birlikte bekletiliyor. Yarışma, tüm takımların yarışlarının tamamlanmasının ardından 16 Ekim Pazar günü düzenlenecek olan ödül töreni ile son bulacak.  

 
Son Güncelleme: 14.10.2016 00:13
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37