banner55

İş kazalarına bilişim önlemi

İş kazalarına bilişim önlemi

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
24 Eylül 2018 Pazartesi 16:21
 İş kazalarına bilişim önlemi

Yerli, milli yazılım, milli işletim sistemleri ve açık kaynak kodlu yazılımların güçlendirilmesi için başlatılan Milli İşletim Sistemi ve Açık Kaynak Kod Yazılımları Eğitim Programı ilk mezunlarını verdi. 

Kursiyerlere sertifikalarını veren Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Op. Dr. Orhan Koç, bakanlık olarak bu programı desteklediklerini belirterek, "Bilişime dayalı çözümler iş kazası ve meslek hastalıklarını önlemede en önemli unsurlardan biri olarak karşımıza çıkıyor. Bu açıdan yerli ve milli işletim sistemlerinin ve milli yazılımların hayata geçmesi bizim için çok önemli" dedi.

Milli İşletim Sistemi ve Açık Kaynak Kod Yazılımları Eğitim Programı, Bilişim ve Teknolojileri Akademisi (BİTA Akademi) koordinatörlüğünde, Orman Mühendisleri Odası, Sağlık ve Sosyal Hizmetler Dernekler Federasyonu (SADEFE), Tarım-Orman Çalışanları Birliği Sendikası (TOÇ BİR-SEN), TÜBİTAK ve İŞKUR’un katkılarıyla hayata geçirildi.

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ TEKNOLOJİLERİNDE YERLİ VE MİLLİ DÖNÜŞÜM

Genel Müdür Op. Dr. Orhan Koç, bakanlık olarak istihdamda milli seferberlik çağrısıyla birlikte ciddi çalışmalar yaptıklarını vurgulayarak, bilişim ve açık kaynak kod yazılımı alanındaki kurslara destek sağladıklarını aktardı. Koç, şunları söyledi:

İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü olarak İŞKUR ile birlikte yapılan bu programın yaygınlaşması ve istihdam garantili kurslara dönüşmesi noktasında bir gayret içerisindeyiz. Bu programları önemsiyoruz. Çünkü bilişime dayalı çözümler iş kazası ve meslek hastalıklarını önlemede büyük önem taşıyor. 

Özellikle madenlerimizde personel takip sistemi gibi zorunlu yazılım desteği gerekiyor. Madenlerimizde genel olarak baktığımızda da daha çok yerli yazılımların olduğunu görüyoruz ve bu durumu teşvik ediyoruz.

Yine, iş sağlığı ve güvenliği alanında ekipmanların ve teknolojik dönüşümün gerçekleşmesinde yerli ve milli üretimin artmasına öncelik veriyoruz. Bu konuda da bilişim, yerli işletim ve açık kaynak yazılım kursları çok öne çıkıyor. Açık kaynak kodu yazılım sektörünün, istihdam ve yerli üretim konusunda birlikte hareket etmesini sağlamaya çalışacağız.

Örneğin, Maden İşyerlerinde İSG Yönetmeliği kapsamında personel takip sistemi, sığınma odası vb. yeni ve teknolojik alt yapı gerektiren birçok yükümlülük yürürlüğe girmiştir. Bu kapsamda maden sektöründe tüm paydaşlarla bir araya gelerek maden işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliğinde yerli ve millileşmenin önünün açılması için çalışmaktayız. Özellikle personel takip sistemi kapsamında yerli ve milli üreticilerimiz bulunmakta olup yeraltında çalışanların anlık konum bilgilerinin sürekli paylaşımı sağlanmaktadır. Tehlikeli bir olay veya iş kazası durumunda hayati önemde olan bu verilerle acil durum yönetimlerinin daha etkili gerçekleştirilmesi mümkündür.”

YERLİ VE MİLLİ BİR PROJEYE EV SAHİPLİĞİ YAPMANIN GURURUNU YAŞIYORUZ

Orman Mühendisleri Odası Genel Müdürü Hasan Türkyılmaz ise, yerli ve milli bir projeye ev sahipliği yapmaktan dolayı onur ve gurur duyduğunu belirterek “Yerli ve milli anlayışın ne kadar önemli ve gerekli olduğunu bildiğimiz için tüm fiziki imkânlarımızı değerlendirdik. Bu programın tüm paydaşlarına desteklerinden ötürü teşekkür ediyorum” dedi.

PARDUS, DIŞA BAĞIMLILIĞI AZALTMA KONUSUNDA ÖNEMLİ BİR ADIM

Program Koordinatörü ve BİTA Akademi Başkanı Şeref Şık ise, Pardus milli işletim sisteminin önemine değinerek, "Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın önem verdiği konuların başında olan dışa bağımlılığı azaltma konusunda Pardus önemli bir adım. Pardus’un ileriki dönemde daha çok geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması için her türlü desteği sağlayacağız" şeklinde konuştu.

PARDUS'UN HİKÂYESİNİ BAŞLATIYORUZ

AFAD Haberleşme ve Bilgi İşlem Daire Başkanı İrfan Keskin, gençlerin bu eğitimleri almasının, milli işletim sistemlerini ve açık kaynak kod yazılımlarını öğrenmesinin Türkiye’nin gelişimine büyük destek sağlayacağını dile getirdi. Keskin, “Ülkemizin ihtiyaçlarını geleceğe dair bir vizyona koyabilmek istiyorsak bunun yolu açık kaynak ve milli işletim sistemimiz Pardus’tur. Bugün AFAD, yüzde 70-80 oranında açık kaynağa geçmiş durumda. Bizim kendi işletim sistemimiz var. Şimdi de Pardus’un hikâyesini başlatıyoruz” diye konuştu.

İŞSİZLİKLE MÜCADELEDE BİLİŞİMİN GÜCÜ

Yerli ve milli yazılım işletim sistemlerini ve açık kaynak kodlu yazılımları güçlendirmek ve kullanımını çoğaltmak amacıyla düzenlenen kursta, Pardus İşletim Sistemi, Python Programlama, C Programlama, Java Programlama, Yazılım Geliştirme Kültürü ve Dokümantasyon, Linux Tabanlı, Gömülü Sistemlerde Uygulama Geliştirme, Android Tabanlı Gömülü Sistemlerde Uygulama Geliştirme ve Siber Güvenlik eğitimleri verildi.

Yetişmiş insan gücüne katkı vermeyi hedefleyen kursun bir amacı da işsizliği azaltmak, gençlere tecrübe ve bilgi kazandırmak. Milli İşletim Sistemi ve Açık Kaynak Kod Yazılımları Eğitimi bu alanda milli işletim sistemi ve açık kaynak kodun yaygınlaştırılmasını sağlayarak ülkenin katma değerini artırmayı hedefliyor.

7 İLDE DAHA EĞİTİM VERİLECEK

Bilişim teknolojileri alanında doğru yönlendirmeleri kazandırmayı hedefleyen ve 30 kursiyerin başarıyla tamamladığı Milli İşletim Sistemi ve Açık Kaynak Kod Yazılımları Eğitimi bu yıl, Kayseri, İzmir, Yalova, Düzce, Trabzon, Bursa ve Karabük’de de gençlerle buluşacak. 


Son Güncelleme: 24.09.2018 16:24
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37