banner55

İSU güneş enerjisinden elektrik üretecek

İSU güneş enerjisinden elektrik üretecek

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
23 Kasım 2017 Perşembe 14:21
  İSU güneş enerjisinden elektrik üretecek

 
KOCAELİ Büyükşehir Belediyesi İSU Genel Müdürlüğü, güneş enerjisinden elektrik üretmek için Kandıra Namazgah Barajı havzasında 3 bin 456 kilowatt kurulu güce sahip güneş enerji santrali inşa ediyor. Güneşten gelen sonsuz enerjiden yararlanmak istediklerini söyleyen İSU Genel Müdürü Ali Sağlık, "Kurum olarak, Kandıra Namazgah Barajı havzası ile Kullar Atıksu Arıtma Tesisi üzerinde çalışmalarını sürdürdüğümüz tesisler ile yıllık 3 milyon lira değerinde enerji elde edeceğiz" dedi.

İSU Genel Müdürlüğü işlettiği tesislerin enerji maliyetlerini azaltmak için baraj ve isale hatları üzerinde HES tesisleri, güneş enerjisinden yararlanmak için de güneş enerji sistemi yatırımlarını sürdürüyor. İSU bu kapsamda Kandıra Namazgah Barajı havzasında 60 bin metrekare alan üzerinde güneş enerji sistemi tesisi kuruyor. 

İnşaat çalışmaları süren ve panellerin yerleştirilme aşamasına gelen tesis 3 bin 456 kilowatt kurulu güçte inşa ediliyor. 12 bin civarında panelin konulacağı Kandıra Namazgah Barajı güneş enerji sistemi projesi önümüzdeki ay işletmeye alınacak. Tamamlanması ile birlikte yıllık 4,67 gigawatt enerji üretilecek ve yıllık 2 milyon 150 bin lira gelir elde edilecek.

Kandıra Namazgah GES yatırımının 17 milyon liraya mal olacağını ifade eden İSU Genel Müdürü Ali Sağlık, bu tesisin, işletilmesi ile birlikte, birkaç yılda yatırım bedelini karşılayacağını söyledi. Enerji yatırımına önem verdiklerini belirten Ali Sağlık, "Güneş enerji sistemi kolay kurulum avantajı yanı sıra, uzun ömürlü, çevreci ve düşük işletme maliyeti avantajları ile kullanım kolaylığı sağlıyor. Enerji maliyetlerimizi azaltmak için Kandıra Namazgah Barajı havzası ile Başiskele Kullar Atıksu Arıtma Tesisi üzerinde güneş enerji sistemi yatırımlarını sürdürüyoruz. 

Bu iki tesisin işletilmesi ile birlikte yıllık 3 milyon lira gelir elde edeceğiz. Çamur yakmak suretiyle biyokütle enerjisi ile HES ve günüş enerji sistemi yatırımlarımızın önümüzdeki yıl içerisinde tamamlanması ile birlikte yıllık 43 gigawatt elektrik enerjisi üreteceğiz. Böylelikle kurumumuzun elektrik enerjisi tüketiminin yüzde 44'ünü karşılamış olacağız" diye konuştu.

Başiskele Kullar Atıksu Arıtma Tesisi üzerinde de güneş enerji sistemi kurulacak. İnşaatı devam eden arıtma tesisinin üzerinde yaklaşık 19 bin metrekare alan üzerinde kurulacak güneş enerji sistemi 1 kilowatt kurulu gücü bulunacak. Yıllık 1,35 gigawatt enerji üretimi sağlayacak tesis ile yıllık 650 bin lira gelir elde edilecek.

 

Doğan Haber Ajansı

Son Güncelleme: 23.11.2017 14:22
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37