banner55

Kocaeli Üniversitesi öğrencileri insansız kara aracı geliştirdi

Kocaeli Üniversitesi öğrencileri insansız kara aracı geliştirdi

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
16 Ağustos 2017 Çarşamba 11:52
  Kocaeli Üniversitesi öğrencileri insansız kara aracı geliştirdi
KOCAELİ Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği Bölümü'nün 4 öğrencisi bitirme tezleri için insansız kara aracı geliştirdi. Sanal gözlükle araç üzerindeki silahın kontrol edilebileceğini söyleyen öğrenciler, aracın geliştirilmesi halinde sokak ve bina çatışmaları gibi birçok askeri alanda kullanılabileceğini belirtti.

Kocaeli Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği Bölümü son sınıf öğrencileri Ufuk Akkaya, Ali Uğur Özay, Nurullah Şekerci ve Adem Karagöz, bitirme tezleri için 'Sanal Gerçeklik Tabanlı İnsansız Kara Aracı'nı tasarladı. Öğrenciler, tasarladıkları araç üzerine yerleştirilen silahın kontrolünü sanal gerçeklik tabanlı ortamda kontrol ederek belirlenen noktalara ateş edilebilmesini sağladı. 

Virtuality gözlüğünü takacak olan asker, araç üzerine yerleştirilen iki kamera sayesinde araç üzerindeki silahı yönlendirebilecek. Bu teknoloji sayesinde gerçek bir platformun kontrol edilebileceğini düşündüklerini söyleyen öğrenciler, aracın geliştirilmesi halinde sokak çatışmaları ve bina çatışmaları gibi birçok askeri operasyonda kullanılabileceğini ifade etti.

Ufuk Akkaya geliştirdikleri sistemde silah kontrolünün joystick tabanlı değil, tamamen sanal gerçeklik tabanlı olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"Kocaeli Üniversitesi bünyesinde Mekatronik Mühendisliği Bölümü'nde bitirme projesi olarak bu aracı tasarladık. Üretiminden, tasarlamasına, yazılımına, montajına kadar dört arkadaş olarak yaptık. Bu projeyi yapmamızın nedeni askerlerimiz asimetrik savaş ortamlarının olduğu ortamlarda yani terör saldırılarının olduğu ortamlarında, her an bir saldırının gelebilme ihtimali olan ortamlarda şehit oluyor. 

Bu durumları önlemek için bu insansız kara aracını tasarladık. Bunun benzeri sistemler var ama insansız kara aracı şeklinde değil. Bizim aracımızın diğer araçlardan farkı ise tamamen insansız olması ve bu insansız sistemin silah kontrolünün joystick tabanlı değil, tamamen sanal gerçekli tabanlı olması. Bu platformun kontrolü elimizde bulunan oyuncak bir silah ile açı bilgisini alarak bilgisayardaki platforma gönderiyor. Aracımızın üzerinde iki tane kamera var. Normal platformlarda tek kamera olur ve monitörden izlerler. 

Bizim sistemimizde bir sanal gözlük var. Bu gözlüğün içinde bir monitör veya telefon oluyor. Bu monitöre araç üzerindeki iki kameranın görüntüsü aktarılıyor. Bu şekilde çok boyutlu bir ortamın oluşması sağlanıyor. Yani asker bir nevi kendini gerçekten o ortamdaymış gibi hissediyor ve reflekslerini oyuncak silah sayesinde çok daha iyi kullanabiliyor. 

Elinde de silah var aslında. Ama virtuality gözlüğü sayesinde elindeki silahı göremiyor. Elindeki silah yerine lazer kısmını görüyor. Bu şekilde sanki gerçekten savaşıyormuş gibi savaşıyor. Hiç reflekslerini kaybetmeden hızlı bir şekilde hedefine yöneliyor. Bu şekilde aniden çıkan terör saldırıları hızlı bir şekilde bertaraf edilebiliyor. Bu şekilde de sistemin performansı daha aktif oluyor."

3 AYDA GELİŞTİRİLDİ

Aracı 3 ayda geliştirdiklerini ifade eden Akkaya, "Araçta stabilizasyon sistemi kullandık. Bu sistem sayesinde araç silah platformunu belli bir açıya tuttuğu zaman araba yukarı aşağı veya sağa sola gitmek istediği zaman hiçbir şekilde hedefinden şaşmadan hedefinde sabit kalıyor. Hedefinden şaşmıyor ve bu şekilde aracı ve silahı kontrol ediyor. 

Aracın kontrolü ise ön kameradan sağlanıyor. Üzerinde lazeri açıp kapama ve tetik ayarı var. Bu sayede lazerin açılıp kapanması ve silahın tetiğinin ateşlenmesi gibi görevleri yerine getirebiliyor. 3 ayda geliştirdik aracı. Araç profesyonel şekilde geliştirilmesi halinde askeri sistemlerde çok kullanılacaktır. 

Sokak çatışmaları, bina içi çatışmaları gibi birçok alan var. Bu araç önceden silahlı olarak o ortamlara girebilir. Şu an kullanılamıyor ama bu araç büyütüldüğü zaman yanında küçük boyutlu roketler atarak hedefini daha güçlü vurabilir. İnsansız sistemler yurtdışında var. 

Ama bu şekilde virtuality gözlüğü ile ve sanal gerçeklikle silahla kontrol edilen sistemler yok. O yüzden de portatif amaçlı bir araç tasarladık. Bu aracın da 4 öğrenciyle kısıtlı maliyetlerle hedefinden şaşmadan durabildiğini gördük. Proje için 3 bin TL'den fazla para harcandı" diye konuştu. 


Doğan Haber Ajansı

Son Güncelleme: 16.08.2017 11:56
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37