banner55

Kocaeli Üniversitesi öğrencilerinden elektrikle çalışan otomobil

Kocaeli Üniversitesi öğrencilerinden elektrikle çalışan otomobil

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
08 Ağustos 2017 Salı 18:36
Kocaeli Üniversitesi öğrencilerinden elektrikle çalışan otomobil

KOCAELİ Üniversitesi Mekatronik Kulübü öğrencileri, TÜBİTAK Alternatif Enerjili Araçlar Yarışması için elektrik enerjisiyle çalışan otomobil üretti. 'TM Bilge' isimli otomobil 27 Ağustos tarihinde yarışmaya katılacak.

Kocaeli Üniversitesi Mekatronik Kulübü bünyesinde faaliyet gösteren Türk Mekatronik Takımı, TÜBİTAK Alternatif Enerjili Araçlar Yarışması'na katılmak için 'TM Bilge' adlı elektrikli araç üretti. Tamamen elektrikli olan otomobil, yaklaşık 8 ayda tamamlandı. 160 bin TL'ye mal olan otomobil, 27 Ağustos'ta yarışmaya katılacak.

Takım kaptanı Murat Yıldırım aracın hafif ve sağlam olması için karbonfiber malzeme kullandıklarını belirterek şu bilgileri verdi:

"Aracımızın adı TM Bilge. TM, Türk Mekatroniğin kısaltması. Bilge ise Kocaeli şehrinin kısaltmasından geliyor. Kocaeli şehri Bilge şehir olarak anıldığı için böyle bir isim verdik. Aracımız elektrikli olup, alternatif enerjili yakıtlar üzerinde çalışan bir araç olacaktır. Aracımızda karbon fiber malzemesini kullandık. 

Amacımız en hafif ve en sağlam şekilde olmasıydı. Bu şekilde bir Ar-Ge çalışması yaparak aracımızın ağırlığını yaklaşık yüzde 50 azaltmış bulunmaktayız. Aracımızda 2 tane DC Hab motor dediğimiz motorlarla arkadan tahrik verilmektedir. Bu tahrik sistemi 96 volt bataryayla desteklenmektedir. 

Bu seneki hedeflerimizden biri de tasarım ödülü. En iddialı olduğumuz kategorilerinden biri de tasarım ödülü aslında. Aracımızın tasarımı diğer üniversitelerle karşılaştırıldığında önümüzde iki veya üç rakip görünüyor. Diğer hedefimiz ise verimlilik."

TEK ŞARJ İLE 450 KİLOMETRE

Murat Yıldırım 210 kilo ağırlığındaki otomobilin tek şarj ile yaklaşık 450 kilometre yol yapabildiğini belirterek şöyle konuştu:

"Bu seneki aracımız geçen seneki aracımıza göre hem daha hafif, hem daha güçlü. Bu yüzden de geçen seneki aracımızdan da daha az yaktığını düşünüyoruz. Aracımızda mekanik olarak bağımsız süspansiyon tercih ettik. Çünkü karbonfiber şase olduğundan çıtırdamalar aracın içindeki sürücüyü rahatsız etmesin diye 4 tane bağımsız süspansiyon sistemini tercih ettik. 

Bu süspansiyon sisteminde her tekerlek kendi içerisinde ayrı ayrı olarak dengelenmektedir. Aracımızın diğer araçlardan farkı ise elektrikli olması. Herhangi bir petrol ürünü, fosil yakıt olarak hiçbir şey kullanılmadı. Tamamen şarj edip dolduruyorsunuz, biniyor ve gidiyorsunuz. Bu aracın hedeflenen menzili ise bir şarj ile yaklaşık olarak 450 kilometre. Yapmış olduğumuz teorik denemelerde aracımızın 450 kilometreyi bir şarj ile gidiyor olarak görülüyor." 


Doğan Haber Ajansı

Son Güncelleme: 08.08.2017 18:40
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37