banner55

Türkiye'de bir ilk!.. 2023 yılında...

Türkiye'de bir ilk!.. 2023 yılında...

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
05 Ağustos 2017 Cumartesi 22:21
 Türkiye'de bir ilk!.. 2023 yılında...



TÜRKİYE'n
in ilk yüzer güneş enerjisi santrali İstanbul Büyükşehir Belediyesi(İBB) tarafından Büyükçekmece Gölü üzerinde kuruldu. Büyükçekmece Gölü üzerine kurulan Yüzer GES’le buharlaşmanın önüne geçilmesi, karbondioksit salınımının da engellenmesi amaçlanıyor.

İBB şirketlerinden İSKİ, İstanbul’a temiz su sağlayan kaynaklardan biri olan Büyükçekmece Gölü üzerine Türkiye’deki ilk Yüzer Güneş Enerji Santralini (GES) kurdu. 

BUHARLAŞMA VE KARBONDİOKSİT SALINIMI AZALACAK

Türkiye de ilk kez uygulanan Yüzer Güneş Enerji Santrali’nde iki farklı yüzdürücü sistem kullanılıyor. 960 adet 260W gücünde polikristal fotoyoltaik panelin kullanıldığı sistemle özellikle yaz aylarında karşılaşılan buharlaşma ile su kaybının azaltılmasını amaçlanıyor. Öte yandan Büyükçekmece Gölü üzerine kurulan Yüzer GES’le, her sene 210 ton karbondioksit salınımının da engellenmesi amaçlanıyor. Tesis kurulumunun tamamlanmasının ardından başlanan AR-GE çalışmaları kapsamında, yüzdürücü sistemlerin enerji üretimi, su kalitesi, su canlıları ve yosun oluşumu gibi etkileri izlenecek.

YENİLENEBİLİR ENERJİ ÜRETİMİ ARTACAK

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Büyükçekmece Gölü’nün ardından Terkos ve Ömerli barajlarına da kurmayı planladığı Yüzer Güneş Enerji Santralleri ile geniş yüzey alanına sahip olan su havzalarının ve barajların, İstanbul’un artan elektrik üretimine katkıda bulunması ve yenilebilir kaynaklardan enerji üretiminin payının arttırılması amaçlanıyor.

2023 YILINDA BELEDİYENİN ENERJİ TÜKETİMİNİN YÜZDE 55'İNİ KENDİMİZ ÜRETECEK

Yüzer GES’le amaçlananın enerji çeşitliliğini arttırarak enerjide dışa bağımlılığı azaltmak olduğunu belirten İBB Genel Sekreteri Hayri Baraçlı, "Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı, Türkiye’nin enerjide artan dışa bağımlılığını azaltmak amacıyla vizyon projeler ortaya koydu. İBB olarak bu vizyona katkıda bulunmak amacıyla bu projeyi gerçekleştirdik. 2023 yılında belediye olarak tükettiğimiz enerjinin yüzde 55’ini kendimiz üretmeyi hedefliyoruz" diye konuştu. 


Doğan Haber Ajansı

Son Güncelleme: 05.08.2017 22:22
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37