Kadıoğlu: Veremsiz bir Gebze için çalışıyoruz

SAĞLIK

Her yıl Ocak ayının ilk pazar gününden itiabren düzenlenen Tüberküloz (verem) haftası bu yıl da Gebze’de unutulmadı.

Her yıl Ocak ayının ilk Pazar gününden itiabren düzenlenen Tüberküloz (verem) haftası bu yıl da Gebze’de unutulmadı.

Bu yıl 74. düzenlenen Verem Eğitim ve Propaganda Haftası etkinlikleri kapsamında Gebze İlçe Sağlık Müdürü Dr. İlhan Kadıoğlu yazılı basın açıklamasında, "Bu yıl ki Verem Eğitimi ve Propaganda Haftası’nda, Sağlık Bakanlığımızın kararları ve Bilim Kurulu'nun önerilerinin dikkate alındığı, Koronavirüs tedbirlerinin önemsendiği fakat Tüberküloz (verem) hastalığının da küçümsenmediği bir yıl olması dileğiyle halkımızın, tüm kurum ve kuruluşlarımızın farkındalık faaliyetleri oluşturarak bu konu hakkında herkesi bilinçlendirmeyi amaçlamaktayız" dedi.

%60-70 ORANINDA AKCİĞERLERDE GÖRÜLÜR

Solunum yoluyla bulaşan hastalıklar ve tüberküloz ile ilgili farkındalık çalışmaları hakkında bilgi veren Kadıoğlu, "Amacımız verem konusunda toplumun bilgilendirilmesi ve bu hastalığa tüm kesimlerin dikkatinin çekilmesidir. Bilindiği gibi Tüberküloz enfeksiyonu ve Tüberküloz hastalığı birbirinden farklıdır. Tüberküloz enfeksiyonu vücutta tüberküloz basilinin sessiz durduğu ve adeta hapsedildiği bir durumdur.  
Tüberküloz enfeksiyonu basilin vücuda girmesinden sonra 8-10 haftada tüberkülin deri testinin pozitifleşmesi ile kendini gösterir. Tüberküloz hastalığı ise tüberkülozla ilgili klinik belirti ve bulguların ortaya çıktığı duruma denir.  Hastalığın gelişmesine yol açan, vücut direncini düşüren, bağışıklığı etkileyen hastalıklar ve çeşitli etkenleri vardır.  Hastalık saç ve tırnak hariç tüm doku ve organları tutabilir, tuttuğu doku ve organa göre bulgu ve belirti gösterir, ancak en çok %60-70 oranında  akciğerlerde görülür" dedi.

TÜBERKÜLOZUN BELİRTİLERİ NELERDİR ?

Tüberküloz hastalığının belirtileri hakkında bilgi veren Gebze İlçe Sağlık Müdürü Kadıoğlu, "Halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, çocuklarda kilo alamama, ateş, gece terlemesi gibi başlıca belirtileri mevcuttur. Akabinde öksürük, balgam, öksürükle kan tükürme, göğüs-sırt-yan ağrısı, nefes darlığı tüberkülozun başlıca belirtileridir. Bu hastalığun tam tanısına balgamda verem mikrobunun gösterilmesi ile konulur . Akciğer tüberkülozu akciğer röntgen filminde bazı belirgin değişikliklere yol açabilir. Bu değişiklikler doktorun tüberkülozdan şüphelenmesine yol açar.  Tüberküloz tanısında kullanılan deri testi vücutta mikrobun olduğunu gösterir. Tüberküloz enfeksiyonu veya tüberküloz hastalığı olabilir. Bu konudaki değerlendirmeyi ilgili doktor arkadaşlarımız yapar" dedi.

TÜBERKÜLOZ, BİLDİRİMİ ZORUNLU BİR HASTALIKTIR 

Tüberküloz, bildirimi zorunlu bir hastalık olmakla beraber tüm sağlık kurum ve kuruluşlarında tanı konulan hastaların 24 saat içinde ilgili ilçe sağlık müdürlüğüne bildirilmesi gereklidir. Tanısı konulan tüm tüberküloz hastaları verem savaş dispanseri sisteminde kaydı tutulur. Bu süreç ile hastalığın tedavisine başlanılır.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.