Konak Hastanesi Gebze'de şeker hastasına cerrahi tedavi yapıldı

SAĞLIK

Konak Hastanesi Gebze'de şeker hastasına cerrahi tedavi yapıldı



15 yıl önce Tip 2 Diyabet hastalığına yakalanan Adnan Baydan, Konak Gebze Hastanesi'nde gerçekleştirilen başarılı bir cerrahi operasyonla tedavi edildi. 

Konak Hastanesi Gebze Genel Cerrahi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Fatih Can Karaca tarafından gerçekleştirilen tıbbi operasyon, Gebze'de bu alanda cerrahi yöntemle yapılan ilk tedavi olma özelliği taşıyor. 
         
Konak Hastanesi Gebze, Bölgesinde ilkleri başarmaya devam ediyor.  Tip 2 Diyabet hastalığına yakalanan Adnan Baydan Konak Gebze Hastanesi'nde gerçekleştirilen başarılı bir operasyonla tedavi edildi. 

15 yıldır Tip 2 Diyabetle mücadele eden Adnan Baydan, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi: 

Tedaviye öncelikle hapla başladım. Fakat kullandığım haplara rağmen şekerim kontrol altına alınmayınca insülin tedavisine başladım. Zamanla kalbimde de damar tıkanıklığı oluştu ve 2013 yılında By-Pass ameliyatı geçirdim. Diyabet'in yanı sıra hem kalp damar sorunları, hem de nöropatiden şikâyetçiydim. 

Şekerim çok dengesiz olduğu için gözlerime de vuruyordu. Şekerim yükseldiğinde ayrı, düştüğünde ayrı gözlükler takıyordum. Yapılan tedavilerin hiçbiri başarılı olamayınca ameliyat seçeneğini düşünmeye başladım. Zaten 5 yıldır bu ameliyatlarla ilgili araştırmalar yapıyordum. Detaylı araştırmalarım sonucunda ameliyatların yakın zamanda Konak Hastanesi Gebze’de uygulanmaya başladığını öğrendim. 

Vakit kaybetmeden randevu aldım. Tetkikler sonucunda doktorum Can Bey ameliyata uygun olduğumu söyledi. Babamı da aynı hastalıktan kaybettiğimiz için ameliyat kararı vermek benim için zor olmadı.
 
Ameliyatı gerçekleştiren Konak Hastanesi Gebze Genel Cerrahi Uzmanı Yrd. Doç.Dr. Can Karaca yaptığı açıklamada, ülkemizde diyabet artış hızının geçtiğimiz yıllara göre %90 oranında arttığını 10 yıl önceki araştırmalarda %7 olan diyabetli hasta oranının günümüzde toplam nüfusun neredeyse %14'üne yaklaştığını belirtti.  

Yrd. Doç. Dr. Karaca açıklamasında, "Ülkemizde diyabet korkunç bir hızla yükseliyor. Bu gidişe dur demek için çok daha etkili önlemler almamız gerekiyor. Adnan Bey'e uyguladığımız Transit Bipartisyon işlemi Tip 2 diyabeti en etkili şekilde kontrol altına alabilen ameliyatlardan biri. 

Adnan Bey ameliyattan önce günde 40 ünite insülin ve neredeyse bir avuç ilaçla hastalığını kontrol altına almaya çalışıyordu. Fakat tüm çabasına rağmen hastalığında herhangi bir gerileme ya da en azından kontrol göremeyince hastanemize geldi. Yapılan muayene ve tetkiklerin ardından hastamızın ameliyattan fayda göreceğini kendisine anlattık ve ameliyatını gerçekleştirdik. 

Ameliyat gayet başarılı geçti. Bu ameliyatlar sadece tip 2 diyabetli hastalara uygulanabiliyor. Hastaların insülin kullanması ya da kullanmaması fark etmiyor. Ameliyat için en önemli kriter hastanın vücudunda aktif bir insülin rezervi bulunması. Yani ameliyatı gerçekleştirmek için hastanın kendi vücudunun ürettiği insüline ihtiyacımız var" dedi.

Bilinenin aksine Tip 2 diyabetli hastaların bir bölümünde iyi bir insülin üretimi olduğunu ama vücudun çeşitli nedenlerle bunu kullanamadığını belirten Yrd.Doç. Dr. Karaca sözlerine şöyle devam etti: 

Yaptığımız işlem sonrası hastalar kendi  vücutlarında ürettikleri insülini kullanabiliyorlar. Aslına bakarsanız bu insülini kullanamama nedeni bir trafik sorunundan kaynaklanıyor. Trafik sorununu çözmek için nasıl kavşaklar, üstgeçitler yapılıyorsa biz de hormonal trafiği çözmek için bağırsakları kullanarak hormonların trafik akışında bazı düzenlemeler yapıyoruz. 

Adnan Bey gibi By-Pass geçirmiş hastalarda da By-Pass ameliyatının üzerinden en az 2 yıl geçmesi kaydıyla başarıyla ameliyat edilebiliyor. Hastanın durumuna göre 5 ila 7 gün sonra taburcu işlemini gerçekleştiriyoruz. Yapılan ameliyatların başarı oranı %90'dır. 

Uygun hastalar ameliyattan sonra insülini tamamen bırakabilir, hastaların büyük çoğunluğu hiçbir ilaç kullanmadan yaşamına devam edebilir. Bir bölümü ise sadece bir diyabet hapıyla dışarıdan insülin almadan yaşamlarını sürdürebilir. Daha önce sadece İstanbul'da yapılan bu ameliyatlar artık yaygınlaşıyor ve bu da tip 2 diyabetin tedavisi adına umut verici. Biz de bundan sonra bu ameliyatları hastanemizde gerçekleştirip başta bölgemiz olan Gebze, Kocaeli ve ülkemizde bulunan tüm şeker hastalarına hizmet etmeye devam edeceğiz.  

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.