Ebru öğretmenden 4 güzel proje

Gebze Eğitim Vakfı İlkokulu öğretmenlerinden Ebru Kantarkaya okulunda bu yıl dört proje gerçekleştirdi. İki çocuk annesi Ebru öğretmenin projeleri birbirinden değerli.

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
08 Şubat 2021 Pazartesi 19:52
Ebru öğretmenden 4 güzel proje

Gebze Eğitim Vakfı İlkokulu öğretmenlerinden Ebru Kantarkaya okulunda bu yıl dört proje gerçekleştirdi. İki çocuk annesi Ebru öğretmenin projeleri birbirinden değerli.

Çocukları çok seven, öğretmenliğini özveri ile yapan Ebru Kantarkaya, projeleri yaparken yaşadığı tatlı yorgunluğu, öğrencilerin mutluluğu ile geçiyor.

Projelerinden bir tanesi Benim Şaheserim. Bu proje 3 aşamada gerçekleştiriliyor. Bu aşamalar öğrencilerle ortak karar verilip seçilen bir kitabın okunması, değerlendirilmesi ve yeni bir kitap yazma.

Bu proje sayesinde öğrenciler bir kitabı okuyup yeni bir kitap yazmanın sırrına erişecekler. Çocuklara kitap okuma alışkanlığı kazandırmak, kitap okumayı daha çok severek hayat tarzı haline getirmek. Okumanın öneminin farkına varmalarını sağlamak ve okul genelinde farkındalık yaratmak. Okunan kitaplardan çıkarımlarda bulunmak ve kelime dağarcığının geliştirilmesi.

Ebru öğretmenin çalıştığı projenin amacı ise, kendine güvenen inanan bireyler yetiştirerek, çocukların kendine ait birer ürün meydana getirmesi ve çocuklara sorumluluk duygusunun aşılanması.
Kitap okumanın faydalarını hem kendine hem de çevresine anlatabilmesi, ailesinde sınıfında okulunda ve çevresinde orjinal ve yararlı fikirler ortaya çıkaran, bunu düşünen, sorgulayan ve bir ürün haline getirmeyi hedefleyen bireyler yetiştirmek.

İkinci proje ise ‘Unutulmaya Yüz Tutmuş Çocuk Oyunları’.

Ebru öğretmen bu projesini şöyle anlatıyor:

Kültürümüzde var olan ancak unutulmuş çocuk oyunlarını tanıtarak, bu oyunların çocuklar tarafından günümüzde de oynanmasını sağlamayı ve tamamen unutularak kaybolmasını engellemek istiyoruz.

Öğrencilerimizde olumlu davranış geliştirmek, iyi alışkanlıklar kazandırmak ve saygılı bireyler yetiştirerek, yaşıtlarıyla iletişim kurma olanağı sağlayacağız. Öğrencilere kültürlerinde var olan ancak unutulmuş oyunlar ile kendilerini ifade etme yollarını ve kültürlerini keşfetmelerini sağlayarak bilinçli nesiller oluşturacağız.

Projemiz sayesinde öğrenciler arasında etkin bir iletişim kurarak onlarda kültürlerini tanımayı, öz kültürlerine sahip çıkmayı, milli ve manevi duyguları geliştirmeyi, yardımlaşma, hoşgörü ve sevgi duygularını zenginleştirmeyi amaçlıyoruz.

Günümüz çocuklarına oyun denildiğinde ilk akıllarına gelen bilgisayar ve telefon uyunları. Bu proje ile çocukları geleneksel oyunlarına yaklaştırmayı hedefliyoruz.

Emel öğretmenin üçüncü projesi ‘Uzaktan Okuyorum Uzaktan Anlatıyorum’ ise pandemi dönemini çocuklar için nasıl olumlu hale dönüştürebiliriz düşüncesiyle ortaya çıkmış.

Bu projelerinin amacı ve faydalarını şöyle anlatıyor Ebru Kantarkaya:

Yapılan araştırmalara göre toplumumuzun en büyük sorunu okumamak. Okusak bile okuduğumuzu anlamıyoruz. Bunun farkında olan eğitimciler bunu değiştirmek için çaba sarf ediyor. Günde televizyona 6 saat, internete 3 saat zaman ayırırken, kitap okumaya günde değil, ayda da değil koskoca 1 yılda 6 saat ayırıyormuşuz. Bu yüzden aile ile beraber öğretmenlere düşen sorumluluk çok fazla.

Hayatında herhangi bir kütüphaneye gitmeyen bir sürü çocuk var. Ama bu çocuklar gerekli olgunluğa erişince son model telefon ya da son model bilgisayarının olmasını istiyor.

Çünkü bu çocuklar evde ailesinde, sokakta insanlarda, okulda öğretmenlerde kitap değil bunları görüyor. Bu sorunu hep birlikte çözmemiz gerekiyor. Herkes taşın altına elini koyacak ve bir toplumu kurtaracağız.

Kitap okuma oranında Güney Afrika ülkeleri ile değil, İskandinav ve Batı Avrupa ülkeleri ile yarışacağız. Elimizde bir fırsat var. Nedir bu fırsat ? Şu an içinde olduğumuz uzaktan eğitim sürecinde çocuklarımızdan sıkılıyorum, ailelerden de ne zamana kadar böyle sürecek şikayetleri alıyoruz.

Oluşturulan gruplarla aynı kitabı okuyup , yine uzaktan eğitim teknolojilerini kullanıp bu kitap hakkında görüş alışverişi yapmak. Bir kitap hakkında öğretmen- öğrenci – aile istişare yapmak. Öğrencilerde kitap okuma bilincinin kazandırılması, ailenin ise sürece katılımının artması. Öğrencilerin iletişim becerisinin geliştirip,öğrencilerin kendine güveninin artmasını sağlamak.

Son projesi ise ‘Öğrenme Günlüğüm’. Bu projenin amacı öğrencinin değişen dünyaya kendisini ve sınıfını nasıl entegre edeceği ile ilgili.

Yenilikçi öğretmenlerin yetişmesi amacıyla dijital yetkinliklerini arttırarak platformu tanıması ve yeni dijital araçları öğrenmesini amaçlayan proje.

Bu proje dijital becerileri attırarak, platformu tanıtıp ,web 2.0 araçlarını öğretecek. Öğretmen her daim kendisini yetiştirmeli ve geliştirmeli mantığı ile hareket ettiğinin kanıtı olmakta.

Gebze Eğitim Vakfı İlkokulu Müdürü Erdoğan Tali, “Ebru öğretmene yaptığı bu çalışmalarda başarılar diliyor, yeni projeleri sabırsızlıkla bekliyoruz”dedi.

Son Güncelleme: 08.02.2021 20:02
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37