banner55

Bankalarda Uzaktan Müşteri Edinme yarışı 1 Mart’ta başlıyor

Bankalara ve finansal kurumlara dijitalden müşteri olabilme imkanını sağlayacak Uzaktan Müşteri Edinimi uygulaması 1 Mart 2021’de başlıyor.

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
18 Şubat 2021 Perşembe 23:16
Bankalarda Uzaktan Müşteri Edinme yarışı 1 Mart’ta başlıyor

Bankalara ve finansal kurumlara dijitalden müşteri olabilme imkanını sağlayacak “Uzaktan Müşteri Edinimi” uygulaması 1 Mart 2021’de başlıyor. Yakında evinizden dahi çıkmadan, neredeyseniz oradan bankada hesap açabilecek, hesabınızı farklı şubeye taşıyabileceksiniz. Enqura tarafından geliştirilen, yasal düzenlemelere yüzde yüz uyumlu güvenilir, kolay ve hızlı bir çözüm olan EnVerify, hem kurumlar arasında hem de kurum ile son kullanıcı arasındaki müşteri tanıma ve edinme süreçlerinde kurumlara değer katıyor.

Kovid-19 salgınıyla ortaya çıkan “sosyal mesafeli” yeni hayat tarzı, finans başta olmak üzere hizmet sektöründeki dijitalleşmeye büyük bir hız kazandırdı. İş yapış şekilleri tamamen değişirken, izolasyonla birlikte “elektronik bankacılık” müşteriler için bir opsiyon olmaktan çıkarak ana bankacılık kanalı haline geldi. Düzenleyiciler, finansal kuruluşlarının mevcut ya da potansiyel müşterileri ile olan ilişkilerini fiziksel temasa ihtiyaç olmadan kurabilmeleri ve sürdürebilmelerinin kaçınılmaz olduğunu görerek 7247 sayılı kanun ile başta bankalar olmak üzere birçok finansal kuruluşun müşterisi ile uzaktan sözleşme tesis edebilmesinin yolunu açtı.  Bu doğrultuda 1 Mart’ta finansal sistemde köklü bir değişimin habercisi sayılabilecek uzaktan müşteri edinme uygulaması ile potansiyel müşteriler arasında ilk defa “Kimlik Tespiti” ve “Sözleşme” yapılması aşamasında artık yüz yüze gelme ihtiyacı ortadan kalkacak, süreç dijital ortamda başlayarak dijital ortamda sonlanabilecek.

Evden bile çıkmadan, dakikalar içinde banka müşterisi olmak artık mümkün

Islak imza ve fiziki kimlik doğrulama zorunluluğunun ortadan kalkmasıyla birlikte dakikalar içinde banka müşterisi olmanın yolu açılıyor.  18 yaşını doldurmuş üniversite öğrencileri dahil herkes her yerde kolayca banka müşterisi olabilecek.

Dijital ortamdaki “Uzaktan Müşteri Edinimi” sürecinin bir müşteriyle ekrandan görüntülü konuşmanın çok daha ötesinde olduğunu belirten Enqura Genel Müdürü Metin Karabiber “Asıl önemli konu, sistemin yasal düzenlemelere uygun ve yeni gelebilecek düzenlemelerle de uyumlu esnek bir yapıya sahip olması, işlemlerin güvenli, hızlı ve kolay şekilde gerçekleştirilmesi ve devamlılığının sağlanmasıdır” dedi. 

Karabiber sözlerine şöyle devam etti; “Küresel ölçekte hayatımızı etkileyen, aynı zamanda bankacılığı da değiştiren Kovid-19 salgınıyla birlikte, banka şubesindeki işlemlerin kısalması, insanlarla temasın minimum düzeyde tutulması için “Uzaktan Müşteri Edinimi” süreçlerini uygulamaya alıyoruz. Müşteri tanıma, kimlik doğrulama hizmetlerinin başta bankalar olmak üzere, ödeme kuruluşları, e-ticaret siteleri, sigortacılar, kripto para ihraççıları ve daha birçok sektör tarafından kullanılacağını öngörüyoruz. Birçok bankaya hizmet veriyoruz, bu bankalarla “Uzaktan Müşteri Edinimi” özelinde görüşüyor ve çalışmalar yürütüyoruz, sözleşmesini imzaladığımız, projesine başladığımız bankalarımız var.

Bizim uzmanlık alanlarımızdan biri de dijital bankacılık bu konuya süreç odaklı yaklaşıyoruz, günün sonunda bizce en önemli konu bankada hesap açacak kişinin hızlı, kolay ve güvenilir bir şekilde o bankanın müşterisi olabilmesinde yatıyor. Dolayısıyla siz ne kadar mükemmel bir müşteri deneyimi yaşatırsanız süreç de o kadar başarılı işleyecek, kişinin ilgili kuruma aidiyeti de kuvvetlenecektir. Projesine başladığımız bankalar da EnVerify ile mükemmel müşteri deneyimini yaşatmaya hazırlanıyor. Mobil bankacılıkta yaşanan inanılmaz büyümeye bu alanda da şahit olacağız, bu konuda tercih edilen şirket olmak bizi gururlandırıyor.”

Eşsiz bir dijital deneyim sunarken, kaynak maliyetlerini de azaltıyor

Enqura, BDDK ‘Uzaktan Müşteri Edinimi’ tebliğine tam uyumlu EnVerify uygulaması ile, bankaların “müşteriyi tanımakla ilgili” iş yükünü ortadan kaldırıyor kağıt, posta ve kurye masrafları gibi maliyetlerden de tasarruf etmelerini sağlıyor. Kolay kullanımı, güvenli alt yapısı ile de tüketicinin hayatını kolaylaştırıyor.  Artık sadece yeni müşteri edinimlerinde değil, mevcut müşterilerin “şifremi unuttum – yeni ürün başvurusunda bulunmak istiyorum” çağrılarında da kimlik tespiti dakikalar içinde yapılabiliyor.

Kendi güvenli video görüşme altyapısına sahip bütünleşik bir çözüm olan uygulama, kendi yönetim/kontrol paneli sayesinde, arka ofis ekranları geliştirilmesine gerek kalmaksızın hızla uzaktan kimlik tespitine imkan tanıyor. Uçtan uca güvenli ve şifreli olarak görüşmeler sağlanırken, görüşme kaydı sıkıştırılarak saklanabiliyor. Yapay zeka destekli kimlik ve müşteri tanıma özellikleri ile ister güvenli video görüşme altyapısı kullanılarak “Müşteri Temsilcisi” aracılığıyla veya müşterinin tek başına self servis olarak yürütebileceği bir şekilde uygulama kullanılabiliyor. iOS ve Android platformlarında SDK olarak mobil bankacılık uygulamalarına kolayca entegre edilebiliyor. Modüler yapısı “Deneyim Blokları” şeklinde tasarlanmış olduğundan içeriğindeki adımları değiştirmek, belirli adımları çıkarmak ya da yeni adımlar eklemek son derece kolay.

Yüzde 100 yerli bir çözüm olan EnVerify, banka müşterilerine eşsiz bir dijital deneyim sunarken kurumların da kaynak maliyetlerinin düşürmesine yardımcı oluyor.

EnVerify sistem bileşenleri

· Uçtan uca güvenli video görüşme altyapısı
· OCR ile kimlik bilgilerinin okunması (MRZ dahil)
· Kimlik kartı üzerindeki güvenlik öğelerinin (hologram, giyoş vb) kontrolü
· NFC ile kimlik kartı çipinden kimlik seyahat verilerinin okunması
· Görüşme esnasında otomatik alınan yüz ile çipten alınan renkli biyometrik fotoğrafın karşılaştırılması
· NFC ile ilerlenemediği durumlarda, görüşme esnasında otomatik alınan yüz ile kimlik kartının üzerinden alınan siyah beyaz biyometrik fotoğrafın karşılaştırılması
· Görüşme yapılan kişinin canlılık kontrolünün yapılması (gülümseme, bir gözü kapatma)
· Tüm özellikler tek SDK’da (iOS ve Android)
· Tebliğde yaşanabilecek revizyonlara uyum için esnek altyapı
· Standalone çalışabilen backoffice (müşteri temsilcisi, supervisor, admin ekranları)
· 7/24 yerel destek, tek temas noktası

Hibya Haber Ajansı

Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37