Banvit, piliçte ilaç kullanımını %66 azalttı

2006 yılından beri bu proje üzerinde çalışılıyor

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
23 Şubat 2016 Salı 14:57
Banvit, piliçte ilaç kullanımını %66 azalttı
Türk kanatlı sektörünün lider üreticilerinden Banvit, pek çok Avrupa ülkesinde olduğu gibi, yetiştirdiği piliçlerde tedavi amaçlı olarak kullanılan ilaç miktarlarını, 2014 yılı sonunda azaltma kararı aldığını ve bu tarihten itibaren de ilaç azaltımını uygulamaya geçirdiğini açıkladı.

Her canlının tedavi olma hakkı olduğu gibi, broiler piliç yetiştiriciliğinde de hasta olan hayvanların uzman Veteriner Hekimlerin kontrolünde, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Dünya Sağlık Örgütü tarafından kullanımına izin verilen reçeteli ilaçlarla tedavi edilme hakkı olduğunu savunan Banvit, yetiştirdiği piliç sürülerinde zorunlu olmadığı sürece gerek insan, gerekse veteriner hekimliğinde tedavi amaçlı olarak, ortak kullanılan ilaçları 2014 yılı sonundan itibaren kullanım dışı tutmaya çalıştı. Banvit, üretim gerçekleştirdiği çiftliklerde piliçlerin zorunlu tedavilerinin oluşması durumunda ise antibiyogram sonuçlarına göre veteriner hekimlikte kullanılan ilaçları tercih etti.

Banvit Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Görener; tüketici beklenti ve endişelerinin yanı sıra son yıllarda dünya kanatlı sektöründe kaydedilen gelişmeler ve canlı üretim şartlarındaki iyileşmelerin böyle bir düzenlemeye uygun bir zemin hazırladığını belirterek, “Aşamalı olarak devreye aldığımız bu proje üzerinde 2006 yılından beri çalışıyoruz. Bu konudaki uygulamalar, bilim ve teknolojideki gelişmelerin etkisiyle Avrupa’da da son yıllarda bu yönde yapılabilmeye başlandı.

Banvit olarak bizler de bu yetiştiricilik modelini ülkemizde hayata geçirmeyi kararlaştırdık. 2006 yılından beri yaptığımız iyileştirmeler sonucunda 2014 yılı sonundan itibaren canlı üretimimizde tedavi amaçlı ilaç kullanımlarımızı azaltmayı başardık. Ancak kamuoyuna açıklamak için elde ettiğimiz olumlu sonuçların belirli bir düzeye ulaşmasını bekledik. Önümüzdeki süreçte hedefimiz bu oranları daha iyi bir seviyeye getirmek” dedi. 

Öncelikli amaçlarının faaliyetlerini insan sağlığı için en yararlı üretim modeliyle devam ettirmek olduğunu belirten Görener, bunu gerçekleştirirken de hem hayvan sağlığı ve refahını en üst seviyede tutabilmeyi, hem de çevreye olan dost ilişkilerini sürdürebilmeyi gözettiklerinin altını çizdi.
 
Hayata geçirdiği uygulamaların sonucunda Banvit, 2015 yılında broiler üretimi gerçekleştirdiği çiftliklerde yetiştiren piliçlerde, tedavi amaçlı olarak kullanılan toplam ilaç miktarını, 2014 yılına göre  %66 oranında, tıbbi zorunluluklar nedeniyle insan hekimliği ve veteriner hekimlikte ortak kullanılan ilaç miktarını ise %78 oranında azaltmış oldu. 

Banvit bu sonuçlara; sözleşmeli olarak çalıştığı yaklaşık 800 kümeste uyguladığı biyogüvenlik önlemleri, hijyen kuralları ile kümes ekipman şartlarının iyileştirilmesi ve modernizasyonu, çeşitli periyotlarda gerçekleştirilen yetiştirici eğitimleri ile bakıcılık sistemindeki eğitim çıtasının yükseltilmesi gibi bir dizi sistemli ve düzenli çalışmaların sonucunda ulaştı.

Üretimini pazarın ve tüketicilerinin beklentileri, dünyadaki sektörel gelişmeler ve bilimsel çalışmaların ışığı altında sürekli yenileyen Banvit, Türk kanatlı sektöründe de her zaman ilklerin uygulayıcısı oldu. Şirket, gerçekleştirdiği Ar-Ge ve Kalite Güvence yatırımları yanında, insan ve hayvan sağlığına, hayvan refahına ve çevreye yönelik duyarlı üretim modeliyle bugüne kadar üretim süreçlerinde pek çok iyileştirmeyi de hayata geçirdi. 
Son Güncelleme: 23.02.2016 17:42
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37