banner55

“Bu karar Türk çiftçisini bitirir“

"Bu karar Türk çiftçisini bitirir"

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
01 Temmuz 2017 Cumartesi 13:50
“Bu karar Türk çiftçisini bitirir“


TÜRKİYE'de buğday üretiminin yüzde yaklaşık yüzde 20'sini karşılayan Trakya'da buğday hasadı gümrük vergilerinin düşürülmesiyle buruk başladı. Çiftçiler, uygulamaya tepki gösterirken, Kırklareli Ziraat Odası Başkanı Ekrem Şaylan, alınan kararla çiftçinin büyük bir sıkıntı içine girdiğini kaydederek, "Buğday fiyatlarında 70-80 kuruş düşüş oldu. Bu fiyatlar, geçen senenin altında. Bizi çok zor günler bekliyor" dedi.

Tarım ürünlerinde yüzde 130'larda olan gümrük vergilerinin yüzde 25-40 aralığına indirilmesi, Türkiye'nin buğday üretiminin yaklaşık yüzde 20'sini karşılayan Trakya üreticisini üzdü. Bugünlerde Trakya tarlarında buğday hasadı yapan üreticiler, buruk olduklarını belirtirken, gümrük vergilerinin indirilmesine tepki gösterdi. Bu yıl hasadın sürdüğünü anlatan üreticiler, gelecek yıl buğday ekiminde büyük düşüş görüldüğünü dile getirdi.

"CANIMIZI ACITAN KARAR"

Edirne Ziraat Odası Meclis Başkanı Erdal Akgün, buğdayda verginin düşürülmesini eleştirerek kararın, Türk çiftçisinin 'kalbine dayanan bıçak' gibi olduğunu söyledi.

Kararı alan yetkilileri vicdanlı olmaya çağıran Akgün, şöyle dedi:

"Alınan bu karar canımızı acıttı. Bıçağın kemiğe dayandığı bir karar oldu. Yani gümrük vergilerinin yüzde yüz 45'ler den yüzde 35'lere, bazı ülkelerden ise buğday, arpa ve mısıra sıfır vergi getirildi. Buna gerçekten çok üzüldük. Sesimizi yukarılara duyuramıyoruz. Devleti yönetenlerden, Türk çiftçilerine vicdanlı davranmalarını , vicdanının sesini dinleyerek  karar almalarını bekliyorum.  Büyük sermaye topraklarımızı kaybediyoruz. Bu yanlış karardan bir an önce dönülmelidir. Üretimin yüksek olduğu bugünlerde alınan kararla gümrük ürünlerinin sıfırlanması üreticinin kalbine bir bıçak gibi geldi."

"CUMHURİYET TARİHİNDE GÖRÜLMEMİŞ BİR KARAR"

Tekirdağ Ziraat Odası Başkanı İmdat Saygı, buğdayda gümrük vergisinin düşürülmesinin kabul edilecek bir şey olmadığını ve Cumhuriyet tarihinde böyle bir karar alınmadığını söyledi. Kararın yanlış karar olduğunu vurgu yapan Saygı, "Bu karar çiftçi, Türkiye açısından her türlü baştan sona yanlış olay. Bu kararın kabul edilecek hiç bir tarafı yok. Şu anda hasatta güzel bir yıl geçiriyoruz. Kaliteli ürün biçiyoruz. Ama kalkıp bu devlet ne yazık ki böyle bir karar alıyor. Bunu hiç bir şekilde kabul edilecek bir tarafı yoktur. Bunu düşünmek bile kabul görmez. Devlet neden böyle karar alıyor bu çiftçiyi yok etmek istiyor her halde. Cumhuriyet tarihinde görülmemiş bir karar bu. Bu yanlıştan bir an önce dönülmeli" dedi. 

"BUĞDAY FİYATLARINDA 70-80 KURUŞ DÜŞÜŞ OLDU"

Kırklareli Ziraat Odası Başkanı Ekrem Şaylan, alınan kararla çiftçinin büyük bir sıkıntı içine girdiğini belirterek, "Buğday fiyatlarında 70-80 kuruş düşüş oldu. Bu hiç hoş bir şey değil. Bu fiyatlar geçen senenin altında. Bizi çok zor günler bekliyor. Bir an önce TMO'nun fiyatlarını açıklaması lazım yoksa bu üretici perişan olur. Bu hangi akla hizmet ile yapıyorlar, kimlere yapıyorlar. Kimlere faydası var. Kim getiriyor bu buğdayı dışarıdan hangi firmalar getiriyor? Üreticiyi düşünmüyormuyuz biz. Bu üretici ne yapacak? Bizi desteklemeleri gerekirken bize daha çok balta vuruyorlar. Hangi ülkede görülmüş" dedi.

Gümrük vergisinin kalkmasıyla çiftçinin perişan olacağını ifade eden Ekrem Şaylan, "Adana'da buğday biçildi, Şanlıurfa'da biçildi. Bir İç Anadolu Trakya'da buğday biçiliyor, şu an. Sanki Trakya'ya özel bir muamele,  hemen gümrükler sıfırlanıyor. Trakya çiftçisi perişan olsun diye yapılıyor sanırım bu. Çiftçilerimiz geçen sene ve bu sene buğday alım fiyatının açıklanmamasını siyasi bir kasıt olarak görüyor. Bu sene gümrükte vergiyi de düşürdüler. Bu işleri çözemedik gitti, Allah sonumuzu hayır etsin. Trakya'da 2 milyon ton buğday üretiliyor, sanayici 750 bin tonunu alıyor. Dışarıdan da buğday getirilecek,  geriye kalan 1 milyon 200  bin ton buğdayı kim alacak? Sonunu düşünemiyorum" dedi.

"TÜRK ÇİFTÇİSİNİ BİTİRİR"

Edirne'nin Değirmenyeri Köyü Muhtarı Sami Bozkoç, alınan kararla Türk çiftçisinin biteceğini söyledi. Bozkoç, "Gümrükte verginin  kaldırılması köylerde küçük çiftçi olan bizleri bitirir. Bundan 3 gün önce buğday 1 liradan satıyorduk bugün 85 kuruştan, kaliteli yüksek buğdayımı sattım. Buna mazot desteği versen ne olur vermesen ne olur. Verginin kalkması Türk çiftçisini bitirir" dedi.

Büyükdöllük Köyü'nde tarlasındaki yetiştirdiği buğdayını hasat eden Cengiz Dağdeviren, hükümetin enflasyonu düşürmek için gıda ürünlerinde uyguladığı politikanın yanlış bir karar olduğunu belirterek,  "Bu şartlarda tarımın iflasa gitmesi söz konusu" dedi.

Dağdeviren, "Bu geçici enflasyona geçici çözüm olarak gözükebilir. Ama Türkiye'deki enflasyonun sebebi gıda değil. En kolay müdahale edilebilen fiyatlar tarım ürünleri fiyatlarıdır. Tarım ürünlerine çok müdahale edilirse bu üretimi azaltır. Zaten üretim gün geçtikçe düşmekte. Başka mal satmak gerekir ki tarım ürünü ithal edilsin, buda ekonomide dengeyi bozar. Eğer bütün tarım ürünlerinde gümrük sıfırlanırsa çiftçinin iflası demektir" diye konuştu. 


Doğan Haber Ajansı

Son Güncelleme: 01.07.2017 13:52
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37