Kadınlar organik atıkları ürüne dönüştürecek

İstanbul'da kadınların ekonomik özgürlüklerini kazanmaları ve ek gelir oluşturmaları amacıyla yemek & organik atıklar, biyoplastik tarifi ile karıştırarak ürüne dönüştürmeye hazırlanıyor.

08 Ağustos 2021 Pazar 18:08
Kadınlar organik atıkları ürüne dönüştürecek

İSTANBUL (İGFA) - İstanbul Bilgi Üniversitesi mezunu Damla Ertem dezavantajlı kadınlar için önemli bir proje geliştirdi. Sürdürülebilir bir sistem kurgulayan Ertem, bu sayede hedeflediği gruptaki kadınların ekonomik özgürlüklerini kazanmalarını sağlayacak.

Projenin ilk hedef gruplarından birisinin Türkiye'de yaşayan yemek yapıp satan göçmen kadınlar olduğunu belirten Damla Ertem, "Proje Re, açık sistem olarak tasarlanmış bir proje. Yemek şirketlerinde biriktirilen yemek / karton atıkları (Re projesinin ilk aşaması için bu karton, soğan kabuğu ve bezelye kabuğudur) temizlendikten ve kurutulduktan sonra öğütülüyor. Biyoplastik tarifi ile karıştırılıyor. (biyoplastik tarifi ise su, sirke, gliserol ve nişasta içermekte olup mutfakta hali hazırda bulunan materyaller ile hazırlanıyor) ve ocakta kaynadıktan sonra öğütülmüş karton parçaları ile birleşiyor ve kalıba alınıyor. Güneşte kurutulması tercih edilmesi ile birlikte en geç üç gün içinde tam kuruyan ürünler alıcılarına ulaşmak için kutulanıyor. Her yemek şirketi ya da tekil ise kadınla farklı bir dinamikte çalıştığımız için eğer bu ürünü pazarlayacak durum yoksa ürün tarafımıza ulaştırılıyor ve kutulama işlemi gerçekleşiyor. Hali hazırda yemeklerin gönderildiği online bir platform var ise ürünler buraya ekleniyor. Atık karton kutulara içinde karton parçacıklar, ürünü yapan kadın hakkında bilgi ve atık yönetimi/ tüketimi hakkında fikir veren açıklama metinleri bulunuyor” dedi.

Yemek şirketlerinin mevsimsel menülerine göre çıkan atıklar üstünden ilerleyip yeni atıklarla yeni tarifler geliştirdiklerini kaydeden Ertem, "Evdeki kolay ulaşımlı materyaller ile yeni malzeme tüketmeden yapılan kalıplara çeşitler geliştirmeye çalışıyorum. Pilot çalışma olarak denediğimiz şirket ile önümüzdeki aylarda fiziksel atölye çalışması yapıp ilk gerçek satış denemesini kendi siteleri üstünden yapacağız. Şu anda elimde bitirme projem olan bezelye kabuğu, soğan kabuğu ve karton içeren gerçek ürün ailem bulunuyor" diye konuştu.

Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37