MESS'ten uzlaşma adımı

Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS), metal sektöründe devam eden toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanması hedefiyle önemli bir adım attı. MESS’in revize teklifinde Eylül 2019 tarihinden itibaren geçerli olacak ilk 6 ay için ücret artışı teklifi, yüzde 8’e yükseltildi. 

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
10 Ocak 2020 Cuma 20:49
MESS'ten uzlaşma adımı

Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS), metal sektöründe devam eden toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanması hedefiyle önemli bir adım attı. MESS’in revize teklifinde Eylül 2019 tarihinden itibaren geçerli olacak ilk 6 ay için ücret artışı teklifi, yüzde 8’e yükseltildi. 

Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS), metal sektöründeki 200 üye işletmedeki yaklaşık 130 bin çalışanı kapsayan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde uzlaşma sağlanması hedefiyle ücret artışı teklifini revize etti. Eylül 2019’dan itibaren geçerli olacak ilk altı ay için MESS’in ücret artışı teklifi, dönem enflasyonu olan yüzde 6 seviyesindeydi. MESS, yüzde 8 olarak revize ettiği teklifini işçi sendikalarına iletti. 

MESS Grup Toplu İş Sözleşmesi’nde işverenleri MESS, çalışanları ise Türk Metal, Birleşik Metal-İş ve Özçelik-İş Sendikaları temsil ediyor. Sözleşmenin ilk altı ayı için Birleşik Metal-İş yüzde 34, Türk Metal ve Özçelik-İş ise yüzde 26 oranında ücret artışı talep etti. Bu yüksek ücret artışı tekliflerine yönelik MESS’in revizyon talepleri, işçi sendikaları tarafından reddedildi.  Yasal müzakere sürecinde ve ardından gelen arabulucu aşamasında uzlaşma sağlanamadı. MESS’in revize teklifini ilettiği son toplu görüşmede de işçi sendikaları yüksek ücret artışı tekliflerinde ısrarcı oldular. MESS, masada uzlaşı için çözüm odaklı yaklaşımını sürdürerek işçi sendikalarıyla görüşmelerine devam ediyor.

UZLAŞI İÇİN ADIM ATIYORUZ

Metal sektörünün sıra dışı bir dönemden geçtiğine değinilen MESS açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

“Dünyadaki korumacılık dalgası ihracatımızı olumsuz etkilerken, üretimde ve satışlarda da daralma yaşanıyor. Metal işkolundaki olumsuz ekonomik koşullara rağmen, sektörümüzün ülkemiz sanayisinde oynadığı kritik rolü göz önünde bulunduruyoruz ve sözleşmeyi uzlaşıyla imzalamaya yönelik bir adım atıyoruz. Dönem enflasyonu olan yüzde 6 seviyesindeki ücret artışı teklifimizi revize ederek %8’e yükseltiyoruz.


İŞÇİ SENDİKALARI DA ADIM ATMALI

Milyonlarca memur ve kamu işçisinin bu yıl enflasyon artışının üzerine ek bir zam almayacağını hatırlatan MESS, "İşçi sendikaları yüzde 26’dan yüzde 34’e varan ücret zamları talep ediyor. Bu oran, enflasyon artışına ek olarak yüzde 20 ile 28 arasında artış yapılması anlamına geliyor. Kamu zamlarının 10 katı, 6 aylık enflasyonun ise 5 katı oranında ücret zammı isteniyor. Bu tekliflerin ülke gerçekleriyle uyuşmadığını görüyoruz. İşçi sendikalarının bu gerçekleri değerlendirerek tekliflerini gözden geçirmeleri gerektiğini düşünüyoruz" ifadesini kullandı. 

İSTİHDAMI VE ÇALIŞMA BARIŞINI KORUYALIM

Çalışanlar için sürdürülebilir refah sağlanması gerektiğini vurgulayan MESS açıklamasında, “Amacımız, metal sanayinin büyümesini ve gelişmesini sağlamak. Yılda iki milyon araç, 30 milyon beyaz eşya, 40 milyon ton ham çelik üreten bir sektör olmayı hedefliyoruz. İki yıl önce çok yakın olduğumuz bu rakamlara ulaşarak istihdamı artırmak ve herkes için sürdürülebilir refah sağlamak istiyoruz. Çalışma barışını koruyarak, sektörümüzün ve ülkemizin önünü açacak bir sözleşmeyi uzlaşıyla imzalamak istiyoruz" denildi.

İSTİHDAMI ARTIRMAYA YÖNELİK 
TEKLİFLERİMİZİ KORUYORUZ

MESS’in, istihdamı destekleyen, uluslararası geçerliliği kanıtlanmış düzenlemelerin toplu sözleşmede yer almasına yönelik tekliflerinin korunduğu da açıklama belirtildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: 
Toplu iş sözleşmemizin üç yıllık olması önem taşıyor. Rekabet içinde olduğumuz ülkelerde üç yıldan başlayıp 5-6 yıla çıkan sözleşme yürürlük süreleri bulunuyor. Her iki yılda bir toplu iş sözleşmesi masasında olmamız nedeniyle yatırımcılar iki yıl sonrasını göremiyor. 

Bunun dışında; esnek çalışma modellerinin uygulanmasını ve çalışma sürelerinin piyasadaki dalgalanmalara göre belirlenmesini istiyoruz. Esnek çalışma sayesinde, işletmeler istihdamı artırabiliyor. Denkleştirme süresinin çalışanın onayı aranmadan dört ay olarak uygulanmasını ve telafi çalışmasının toplu sözleşmede yer alarak onay aranmadan uygulanmasını teklif ettik. Deneme süresinin de dünya gerçeklerine uygun şekilde dört aya çıkarılmasını talep ediyoruz. 

Çalışanların iş performansını gözetmeden ikramiye veren tek ülke biziz. Performanstan bağımsız ikramiye verilmesi işyerinde adaleti bozuyor. Daha çok çalışanın daha fazla kazanması amacıyla, ikramiyenin fiili çalışma süresine göre yılsonunda ödenmesini öneriyoruz. 

Son Güncelleme: 10.01.2020 20:53
Anahtar Kelimeler:
MESS
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37