Tarfin 8 milyon dolar yatırım aldı

Tarfin Seri-B öncesi 8 milyon dolarlık yatırım aldı.

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
07 Aralık 2021 Salı 15:22
Tarfin 8 milyon dolar yatırım aldı

Tarfin, dünyanın en büyük gübre üreticilerinden Norveç merkezli Yara firmasının girişim sermayesi fonu Yara Growth Ventures ve mevcut yatırıcımları global fintek fonu Quona Capital, Elevator Ventures, Syngenta Group Ventures, Collective Spark Fund ve Wamda’nın katıldığı yatırım turunda 8 milyon dolar yatırım aldı.

Tarfin CEO’su Mehmet Memecan, Seri B öncesi aldıkları bu yatırımın bu dönemde ülke tarımımıza kazandırılmış önemli bir değer olduğunu belirtiyor. Memecan, “Bu yatırım özellikle tarım sektöründe doğru adımların hem ekonomiyi hem de çiftçiyi güçlendireceğinin önemli bir kanıtı. Aldığımız yatırım hem Türkiye’de daha çok çiftçiye ulaşmamızda hem de Romanya’dan başlayan yurt dışı açılımımızda önemli bir itici güç olacak” diyor.

Türkiye’nin lider dijital tarım platformu Tarfin, 8 milyon dolarlık Seri B öncesi köprü yatırım turunu tamamladı. Yeni yatırım turuna dünyanın en büyük gübre üreticilerinden Norveç merkezli Yara ve Tarfin’in mevcut yatırımcılarından Türkiye Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın da ortakları arasında bulunduğu ve bu turda Tarfin’e desteğini daha da arttıran Collective Spark Fund, global fintek fonu Quana Capital, Raiffeisen Bankası’nın girişim sermayesi fonu Elevator Ventures, dünyanın önde gelen tohum ve zirai ilaç üreticilerinden Syngenta Group’un girişim sermayesi fonu Syngenta Group Ventures ve Dubai merkezli Wamda katıldı.

İlk adımlarını 2017 yılında Marmara Bölgesi’nde atan, bugün tüm Türkiye genelinde geniş satış ağı ve teknolojik altyapısı ile hizmet veren Tarfin, geleneksel tedarik kanallarını teknoloji ve finansal kaynaklarla buluşturuyor. Çiftçiler, Tarfin Mobil’de en uygun fiyatları bulabilecekleri farklı alternatifleri karşılaştırabiliyor, köyünden merkeze kilometrelerce yol kat etmeden ürünlerini kolaylıkla, kendi ödeme döngülerine uygun olarak satın alabiliyorlar. Böylece çiftçiler, Tarfin ile hem rekabetçi fiyatlara hem de dijital dünyanın kolaylıkları ile buluşuyor.

“Yurt dışı açılımımızda önemli bir itici güç olacak”

Bugün 70’i aşkın şehirde 875 yetkili satış noktasında çiftçilerin tarım girdilerine kolay ve sorunsuz şekilde ulaşmasını sağladıklarını belirten Tarfin CEO’su Mehmet Memecan, “Şimdiye kadar 30 bini aşkın çiftçimize 600 milyon TL üzerinde tarım girdisi tedariği gerçekleştirdik ve tarımda yaklaşık 3,5 milyar TL’lik üretimin devamlılığını sağladık. Her sermaye yatırımıyla teknolojilerimizi geliştiriyor, ekibimizi büyütüyor ve tarım tedarik zincirini daha da iyileştirmek için yeni iş modelleri geliştiriyoruz. Bu son aldığımız 8 milyon dolar Seri B öncesi yatırım bizim daha fazla güçlenerek daha çok çiftçiye destek olmamızı sağlayacak. Özellikle Romanya’dan başlayan yurt dışı açılımımızda önemli bir itici güç olacak” diyor.

İlk günden itibaren yatırımcılar tarafından ilgi görüyor.

2017 yılında kurulan Tarfin, kurulduğu ilk yıldan itibaren yatırımcılar tarafından ilgi görüyor. 2017 yılı Nisan ayında BIC Angels’ın melek yatırımıyla ilk sermaye yatırımını alan şirket, 2018 Eylül ayında Wamda Capital, Collective Spark gibi yerel ve uluslararası fonların katılımıyla tohum yatırım sürecini tamamladı. 2020 Eylül’de Quona Capital’ın liderliğini üstlendiği Seri A yatırım turuna Elevator Ventures, Syngenta GroupVentures, Collective Spark Fund ve Wamda katıldı. Yara Growth Ventures ve diğer kurumsal yatırımcılarının katılımıyla gerçekleştirdiği Seri B öncesi yatırım ile Tarfin kurulduğu günden itibaren 14 milyon dolarlık yatırım almış oldu.

“Çiftçinin ve tarım bayilerinin dünyanın her yanında desteğe ihtiyacı var”

Yara Growth Ventures’ın Yatırım Müdürü George Roche:"Tarfin hakkında sevdiğimiz şeylerden biri, çiftçilere ve satış noktalarına işlerini büyütmeleri için tarım girdilerini ve bu girdilerin finansmanını sağlaması” diyor. "Kullanımı kolay bir teknoloji ve rekabetçi fiyatlar ile hem satış noktalarına hem de çiftçilere tarım tedarik zincirinde yeni geliştirmeler getirmenin muazzam potansiyeline sahip."

Yara Growth Ventures hakkında

Yara International ASA'nın girişim sermayesi şirketidir. Ekip, gıda ve tarım endüstrisinde bilim ve teknolojinin kesiştiği noktada yer alan girişimlere ve risk sermayesi fonlarına yatırım yapıyor. Yara’nın misyonu dünyayı sorumlu bir şekilde beslemek ve gezegeni korumaktır. 1905 yılında Avrupa'da ortaya çıkan kıtlığı çözmek için kurulan Yara, sektördeki tek global bitki besleme üreticisi olarak benzersiz bir konum oluşturmuştur. Yara, bitki besleme dikeyinde bütünleşmiş operasyonları, 60'tan fazla ülkede yaklaşık 17.000 çalışanı ile 2020 yılında 11,6 milyar dolar ciro yaratmıştır.

Quona Capital hakkında

Quona Capital, gelişen pazarlarda büyüme aşamasındaki fintech girişimlerine odaklanan ve bu girişimlerin ölçeklendirilmesine destek olan bir girişim sermayesi fonudur. Quona hem gelişmekte olan hem de gelişmiş pazarlarda deneyim sahibi profesyonelleri ile, büyümeye odaklanmış, finansal kaynaklara ulaşımı arttırmak için yenilikleri teşvik etme potansiyeline sahip girişimcileri fon bünyesinde desteklerler. Quona, bugüne kadar Latin Amerika, Güney ve Güneydoğu Asya ve Sahra Altı Afrika'da finansal kaynaklara erişimi kısıtlı tüketici ve küçük işletmeleri destekleyen 30'dan fazla finansal teknoloji şirketine yatırım yapmış, desteklemiştir. Quona yatırımlarına mikro finans ve fintek etki-yatırım ekosisteminin lider kuruluşu Accion ile kurduğu stratejik ilişki ile başlamıştır.

Elevator Ventures hakkında

Raiffeisen Bank International’ın girişim sermayesi fonu olan Elevator Ventures, Orta ve Doğru Avrupa’daki fintek girişimleri odaklı olarak portföyünü̈ genişletmektedir. Bölgedeki fintek ekosistemine olan inancını, Raiffeisen Bankası ‘nın uzmanlığı ve kurumsal çözüm ortaklığı ile birleştiren Elevator Ventures, yatırım yaptığı girişimleri sektörlerinde lider konuma taşımayı hedeflemektedir.

Syngenta Group Ventures hakkında

Syngenta Group Ventures, kökleri 250 yıldan daha uzun bir geçmişe sahip, dünyanın önde gelen tarım inovasyon şirketlerinden biri olan Syngenta Group'un kurumsal risk sermayesi koludur. 100'den fazla ülkede 48.000 çalışanı ile küresel gıda güvenliği için çalışmakta ve sürdürülebilir bir üretim sağlanması için farklı ürünler ve teknolojiler yoluyla tarımı dönüştürmeyi amaçlamaktadır.

2009 yılında kurulan Syngenta Group Ventures, tarıma adanmış̧ ilk kurumsal risk sermaye fonlarından biridir. Deneyimli yatırım profesyonelleri ve geniş̧, çeşitli yatırım portföyü̈ ile Syngenta Group Ventures, kendisini günümüzün en aktif ve bilgili yatırımcılarından biri olarak kanıtlamıştır. Syngenta Group Ventures, Kuzey Amerika, Avrupa, Latin Amerika, Israil, Hindistan ve Çin'de, yetiştiricilerin daha verimli olmasına destek oluyor.

Collective Spark Fund hakkında

Türkiye’de kurulan Collective Spark Fund erken aşama teknoloji girişimlerine odaklanmaktadır. Sektörlerinde değişime yol açma potansiyeli olan girişimlere odaklanan fon kendisini, girişimler için uzun vadeli ortak olarak konumlamaktadır. Girişimlerin başarıları için kritik olan farklı alanlarda en iyi uzman yeteneklere ve uygulamalı paylaşılan kaynaklara erişim sağlamaktadır.

Wamda hakkında

Wamda X programı ile Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgesinde girişimcilik ekosistemlerindeki girişimleri medya, araştırma, marka kültürü gibi hem kurumsal hem de ihtiyaç duyulan farklı alanlarda danışmanlık hizmetleri sunarak desteklemeyi ve büyümeleri ölçeklendirmeyi hedefleyen bir yatırım sermayesi fonudur. Sektörden bağımsız olarak bölgede önde gelen teknoloji ve teknoloji etkin girişimlerin büyüme aşamalarında destek sağlayan, bölgenin en aktif yatırım kuruluşlarının Wamda Capital tarafından desteklenmektedir.

Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37